Inte sedan 1972 har någon människa satt sin fot på månen. Men snart kan vem som helst åka till dit, under förutsättningen att man har ett kreditkort med täcker kostnaden. Prislapp: En miljard kronor. Det finns ett nyvaknat rymdintresse i världen. När brittiska barn fick välja drömresmål kom månen på första plats. Premiärturen till månen går kanske om fem sex år, men då blir det ingen landning utan en rundflygning på några mils höjd över kraterlandskapet. Resan börjar med två uppskjutningar till omloppsbanan runt jorden. En med kapseln som rymmer tre personer, en pilot och två turister. Den andra med själva månraketen. De kopplas sedan ihop för vidare färd. Räkna med några månaders träning inför resan. Du behöver inte ha praktfysik men får inte ha cellskräck och inte vara för tjock eller för lång.

Starten kommer ske från rymdbasen Bajkonur i Kazakstan, ett ökenområde 200 kilometer öster om Aralsjön. Härifrån har hundratals uppskjutningar skett, den mest berömda 1961 när Jurij Gagarin blev första människan i rymden. Ända sedan astronauterna Gene Cernan och Harrison Schmitt lämnade månen i december 1972 har ingen människa varit där. Men att landa turister på månen dröjer minst tio år. Men vill du träna lite på din månresa så är det just nu möjligt att besöka den internationella rymdstationen ISS. Sex privatpersonen har hittills besökt den till ett pris på 140 miljoner kronor. Rymdstationen snurrar 400 kilometer ovan jord. Till månen är det 384 000 kilometer.

Space Adventures och Excalibur Almaz påstår sig vara redo att börja sälja biljetter. Priset är inte bestämt än, men räkna med uppåt en miljard kronor. Restid cirka en vecka. Båda företagen använder sig av rysk beprövad teknik och båda siktar på första start redan om 3-4 år. Fristående experter tror det dröjer längre. Richard Bransons bolag Virgin Galactic har sålt flera hundra biljetter, åtminstone handpenning, till en betydligt kortare rymdfärd, några timmar bara. Fem svenskar uppges ha köpt resan. Priset är 1,4 miljoner kronor. Premiärtur möjligen nästa år. Avresan sker från en nybyggd rymdhamn i New Mexiko, USA. Första delen sker med ett specialbyggt jetplan. Under det hänger raketplanets som ska göra dig till rymdfarare. Det rymmer två piloter och sex passagerare. På cirka 15 000 meters höjd lösgörs raketplanet. På 100 kilometers höjd ser du jordens rundning och den tunna atmosfär som håller oss alla vid liv. Du blir tyngdlös och kan sväva omkring i kabinen under cirka fem minuter. Sedan är det dags för nedfärd och skål i champagne efter landning. Vid en ceremoni får du märket som visar att du är astronaut.

 

Källa: [Allt om resor][Dn][Expressen Res]

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *