Utanför Japans kust, 15 kilometer från Nagasaki, ligger Hashima Island. På håll ska ön påminna om ett krigsfartyg och kallas därför också Gunkanjima, vilket betyder Battleship Island. Smeknamnet kom från att folk tyckte att den liknade det japanska stridskeppet Tosa. Men ön kallas också för ”Ghost Island”.

 

Mellan 1887 och 1974 var ön en kolgruveanläggning som ägdes av Mitsubishi och var bebodd av kolgruvearbetare och deras familjer. Som mest, 1959, bodde det 5 239 invånare i de tätliggande betonghusen på den 400 x 140 meter lilla ytan. Runt 1916 bröts det 150 000 ton kol per år. Under andra världskriget användes också kinesiska och koreanska krigsfångar som arbetskraft i gruvan.

 

Det ska en gång ha varit jordens mest tättbefolkade plats men har nu varit öde sedan 1974. Att gå iland på ön blev olagligt och straffet för att göra det var trettio dagar i fängelse och utvisning. Sedan 2007 har man dock börjat rusta upp delar av ön och 2009 togs förbudet mot besök bort. Ön ska nu bevaras som ett kulturminne och är idag möjlig att besöka för turister via organiserade båtturer. Man kan till och med se ön i filmerna Battle Royale II och James Bond filmen Skyfall.

 

 

Bildkälla: Wikimedia, Jordy Meow

20
fb-share-icon0
20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.