Jag är inte jätteglad i att gå och shoppa. Det där med att gå i affärer eller köpcenter ger inte mig någon merglädje som det gör för många andra. Men nämner du ordet marknad så gör jag trehundrasextiongraders  lyckohopp. Det är här man fyndar. Det är här man hittar de där sakerna man inte visste fanns. Det är här man hittar de där sakerna man inte visste man behövde. Och det är här man upplever färger, dofter och kan äta god nylagad lokal mat och uppleva kultur.

På Vagabonds lista av shoppingupplevelser utöver det vanliga, hittar du fem av världens största marknader. Utdrag ur Vagabonds Artikel;

1. Kashgar, Kina
Längst västerut i Kina, omgivet av bergskedjor och öken finner man staden Kashgar. Här hittar man världens största marknad. “Varje söndag växer staden från 350 000 invånare till upp emot en halv miljon. Förvänta dig inga vackert inslagna paket, utan här ligger elektronik, bröd och kanske framför allt hattar, som folkgruppen uigurerna älskar, huller om buller. Och så gäller det att se upp för de vilt galopperande hästarna som när helst kan dundra fram runt hörnet.”

2. Tarabuco, Bolivia
“I Tarabuco i södra Bolivia lever fortfarande Yampana-kulturen och traditionen med marknad på söndagarna. Färgstarka tyger, kryddor, kokablad och djurfett, som används i Yampanaindianernas matlagning, travas i stora högar. Ur tunnor serveras majsdrycken chicha, Andernas motsvarighet till vin. Det mesta säljs för en spottstyver och enponcho kostar mindre än 200 kronor. Tyvärr säljs inga syrgastuber vilket hade varit välkommet eftersom Tarabuco ligger på 3 290 meters höjd!”

3. Pushkar, Indien
“Under en veckas tid, från slutet av oktober till början av november, förbyts det relativa lugnet i småstaden Pushkar till fullständig kalabalik, när 200 000 människor och 50 000 kreatur flyttar in. Soluppgången signalerar att marknaden börjar. Bollywoodmusik skränar från högtalarna. Tusentals kameler brölar när de görs redo för de obligatoriska loppen. När kvällen närmar sig börjar kvinnorna tillaga curry och chapati. Vid midnatt slutar allt. Bara för att några timmar senare börja om igen. ”

4. Marrakech, Marocko
“I en stad som kan stoltsera med Afrikas största torg är det kanske inte så konstigt att man också hittar en av kontinentens största marknader. Hela medinan, (gamla stan) är en marknad. Smeder, skomakare, skräddare, nästan allt tänkbart, trängs på gatorna, som slutar i torget Djemaa el Fna. Där övergår shoppingfrenesin till lokal underhållning i form av dansare, dresserade apor och ormtjusare. På kvällen förvandlas torget till en enda stor restaurang. Vassa armbågar rekommenderas för att lägga beslag på en sittplats.”

5. Notting Hill, London
“Gatumarknaden på Portobello Road må inte erbjuda särskilt mycket i exotisk väg men desto mer i utbud. Sex dagar i veckan säljs det saker men det är först under veckoslutet som det verkligen blir intressant. På fredagarna är marknaden vigd åt alla fashionistas med en förkärlek för det brittiska second hand- och vintagemodet. På lördagen är det istället antikvitetsbodarna som håller öppet och längre nerför gatan kan, med en portion tur, riktiga fynd göras på loppisen.”

 

 

Foto: © Discovering The Planet
Källa: [Vagabond][Dagens PS]

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *