Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

Diamantgruvan Mir, Mirny Diamond Mine

 

Några av världens största och djupaste hål är skapade av människan. Den övergivna diamantgruvan Mirny Diamond Mine, eller ibland kallad The Mir Mine, i östra Sibirien i staden Mirnyi i Ryssland, är världens näst största hål. Det djupaste är Bingham Canyon Mine i Usa. Gruvan är också en av världens största.

 

Den grundades av Stalin på 50-talet i Sibirien, för att tillgodose det stora behovet av diamant i industrin. I takt med att geologer grävde upp ädelstenar ur gruvan växte Stalins inflytande i kapplöpningen med västvärlden. Grävandet avslutades och gruvan övergavs när det blev för svårt att gräva djupare i detta massiva hål. Gruvan är 525 meter djup och har en diameter på 1,2 kilometer. Den är så stor att man kan se den från rymden. Utgrävningarna började 1957 under otroligt svåra förhållanden.

 

Under vintern, sju månader om året, frös grunden och gjorde det svårt att bryta de vulkaniska stenarna, kimberlite. Kimber är en magmatisk bergart tillhörande peridotitgruppen som kan tyda på att det finns diamantfyndigheter i marken. Den bitande kylan satte krokben för diamantjägarna och när de skulle sätta spaden i den arktiska tundran, gav redskapen upp. Det var så kallt att stål knäcktes i iskylan. De sovjetiska ingenjörerna löste problemet genom att bränna hål i marken med jetmotorer och dynamit.

 

Gruvan, dagbrottet, stängdes för gott 2004 när gruvans väggar började kollapsa på grund av den intensiva brytningen. Under jord pågår diamantbrytningen fortfarande. Men det går att ta sig dit för att beskåda hålet. Än idag utgör gruvan en fara för helikoptrar som passerar den.  Hålet i den sibiriska tundran är så stort att helikoptrar inte kan flyga över gruvan utan att riskeras att sugas ner av luftströmmarna som skapas av det enorma jordgapet.

Diamantgruvan Mir, Mirny Diamond Mine

Diamantgruvan Mir, Mirny Diamond Mine

 

Translation;
The second largest man made whole on our planet is the Mirny Dimond mine in Siberia in Russia. It was abondoned when it became to hard to dig because its depth.

 


Bilder: Wikimedia

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *