Kunskapskanalen, BBC Earth, BBC Brit, Kanal Tio. Det kan vara så att stämpeln från någon av de kanalerna har etsat sig in i TV:ns högra hörn. För det är oftast någon av de kanalerna som visas på TVn hemma hos oss. Att vara nyfiken på världen och gilla att resa, leder en helt väntat in på program och resedokumentärer som handlar om just det. Vår Värld.

 

Jag fastnar i alla möjliga sorters dokumentärer. Resedokumentärerna är så klart favoriter. Jag gillar när mina tankar och åsikter utmanas genom andra vinklar och tankar än de jag har lärt mig. Och resorna man tror man gjort, kan ibland viljas göras om, när man ser ett reseprogram om landet man redan sett. Som den med Joanna Lumley i Japan.

 

Idag delar jag med mig av mina favoriter i kategorin reseprogram och resedokumentärer. Allt från det roliga reseprogrammet med Rehborg och Keyyo till en av mina favoriter”Ritualer i Världen”. Den visar platser på vår planet som jag inte ens visste fanns. Tyvärr ligger inte alla kvar på Kunskapskanalen, men förhoppningsvis dyker de upp igen. Fler artiklar om TV-serier och resedokumentärer hittar du här.

 

1. KARL PILKINGTON | EN IDIOT PÅ RESA

Det är svårt att veta om man ska kalla det här dokumentär eller komedi, men hur som är det en favorit som bjuder på många skratt. Vet man dessutom om att Ricky Gervais ligger bakom programidén, så förstår man programmet emellanåt är lite galet. Programmets huvudperson Karl Pilkington, reser jorden runt för att besöka världens sju nya underverk i den första säsongen. Till skillnad från andra reseprogram så har han en helt ofiltrerad och ganska uppfriskande åsikt om de resmål han besöker.

 

2. SIMON REEVE | PLACES THAT DON´T EXIST WITH SIMON REEVE

Simon Reeve är en av mina riktiga favoriter bland dokumentärfilmarna. Har har gjort många dokumentärer som jag verkligen gillar, men denna är en av mina favoriter.

 

3. KEYYO MED REHBORG I RYSSLAND

Jag har ingen aning hur jag trillade in på denna lilla resedokumentär med Keyyo och Rehborg, men gillade den redan från första avsnittet. Keyyo, Christian , är en Youtuber som var helt okänd för mig. Men tillsammans med Rehborg gör hon samma resa med tåg från Ryssland till Sverige, som hon gjorde med sin mamma som barn. En rolig dokumentär om Ryssland, Keyyo och Rehborg.

Resedokumentär, Keyyo med Rehborg

 

4. JOANNA LUMLEY´S JAPANSKA ÄVENTYR

Vi känner bäst igen Joanna från serien Helt Hysteriskt. Nu har hon gått från att göra komedi till att göra resedokumentärer. Joanna Lumley reser runt i Japan med bil, båt tåg och flyg. Tokyo, Kyoto och Nagasaki är självklara resmål. Men Joanna hinner också gå på pilgrimsfärd, testa sina karatekunskaper och besöka ett hotell där personalen består av robotar. Inbokade besök varvas med många spontana möten. Japanresan följs upp av en resa i Karibien, Haiti och Kuba och många fler destinationer.

 

5. RITUALER I VÄRLDEN

Denna serien är en av de där programmen som gör mig nyfiken på nytt på vår värld. Den visar upp kulturer, riter och ställen i vår värld som jag inte ens visste fanns. Vi får se olika ceremonier som tar oss genom livets stadier; födsel, giftermål och död. I sydvästra Kina bär tonåringar av Miaofolket säregna peruker gjorda av sina förfäders hår flätat runt stora horn av trä, i Senegal genomgår professionella brottare en förvandling med hjälp av en medicinman som förbereder speciella drycker och amuletter, med sång, dans och målade ansikten genomgår unga män i Australien en ritual för att inhämta sin släkts kunskaper och i Japan rider män på massiva stockar utför höga branter.

Resedokumentärer, Ritualer i världen

 

6. MICHEAL PALIN | FULL CIRCLE WITH MICHAEL PALIN

Michael Palin är den en av de Brittiska dokumentärfilmarna som varit med länge och hunnit med att göra många serier. En av mina favoriter är Full Circle. Det är varken filmat i 16:9 eller HD, men serien behöver inte det för att vara bra. Men nu kan man också se honom resa runt i Nordkorea.

 

7. STEVEN FRY | STEVEN FRY IN CENTRAL AMERICA

Steven Fry är en av de få på denna listan som inte är en ren dokumentärfilmare. Han är bland annat komiker, skådespelare och programledare för Brittiska QI. Men hans resa genom Sydamerika inspirerade och många av platserna han besökte hamnade på min Sydamerikanska bucketlist.

 

8. SUE PERKINS | THE MEKONG RIVER WITH SUE PERKINS

Det finns inte många dokumentärer med kvinnliga programledare, men detta är en av dem. Sue Perkins är skådespelerskan och komikern som tar sig längs med hela Mekongdeltat, en nästan 500 mil lång resa.

 

9. RICK STEIN´S FRENCH ODESSY & MEDITERRANEAN ESCAPES

Detta är resedokumentären som inspirerade oss till att göra vår franska kanalbåtsresa. Rick Stein är den Brittiska kocken som reser runt i världen och lagar mat. Här gör hand det längs med de Franska kanalerna. Tyvärr måste man köpa serien på Rick Stein´s sida för att se den… eller köpa hans bok. Däremot kan man se fulla avsnitt av hans serie Mediterranean Escapes.

 

10. MÖRK TURISM

“Jag är David Farrier och det här programmet innehåller 80 % död”. Meningen kommer från Serien “Mörk Turism” som man kan se just nu på Netflix. Mörk Turism och udda och morbida sevärdheter är en växande trend. Och i denna serien får man följa på sådana turer och sevärdheter på alla kontinenter. David besöker de galna, mörka och morbida turistmålen i vår värld.

 

I Colombia i Medellin går han på knarkrundtur. En av de nyaste och stort växande resetrenderna. Han besöker Pablo Escabors hemmakvarter och pratar med lokalborna. Som idag tjänar mer pengar på Pablo när han är död, än när han levde. Han får även en guidad privattur av Pablo Escobars lönnmördare och torped. Popeye som mördade över 250 personer. I Mexico City möter han kulten Santa Muerte. I Japan går han på katastrofkurs och kärnkraftsturné.

 

11. RACE ACROSS THE WORLD

The Amazing Race är en TV-serie jag följt länge. Men nu har en Brittisk variant på serien börjat. Race Across The World. Och jag är fast. Fem Brittiska par ska ta sig från en stad till en annan, för samma summa som det kostar att flyga dit. De får inte använda mobil och de måste ta sig runt med traditionella färdmedel. Den går på kanal sex, men går också att se gratis på Viafree.

 

12. KHAZAR FATEMI  KULTUR I FAROZONEN

Mitt sista tips är otippat nog en Svensk dokumentär med där en av programledarna faktisk är kvinna, Khazar Fatemi. Kultur i farozonen är ett genreöverskridande program där ett litet team ger sig ut på en resa för att belysa kultur som betyder allt för dem som utövar den. Premiär i SVT2 Tisdag 11:e mars. Vi vill rapportera från platser där viktig och intressant kultur existerar mot alla odds, där politik eller katastrofer har gjort det svårt att ens få finnas till. Programmet genomsyras av en positiv syn mot en bakgrund av historik och vardag.

 

 

Translation
This is my thirteen favourite documentaries about travel and our world. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

13 Comments

 1. Så mycket brittiskt du fick med. :) Ross Kemp för mig är och förblir såpaskådis som får spela tuffing fast han faktiskt är bättre som journalist. Den svenska får jag spana in tack.

  1. De brittiska är ju bäst inom detta området tycker jag. BBC producerar riktigt bra TV. Jag som inte sett Kemp i annat, tycker han är riktigt bra.

 2. Så himla bra, hade tänkt göra ett liknande inlägg med annan vinkel men inte kommit ur startblocken – riktigt många bra tips.

  1. Det är ju ändå bra att vi inte har brist på inlägg att skriva :). Gillar verkligen själv alla på listan, men tar gärna emot fler tips.

 3. Bra tips som jag ska kolla upp! Jag är själv barnsligt förtjust i Team Bachstad från Norge, som bland annat åkt brandbil till Mongoliet och rickshaw tvärs över Indien. Programmen har gått på svensk TV men finns på NRK:s hemsida. Roande men också lärorikt, respektfullt och många spännande möten med människor.

  1. Vilket bra tips. Ska absolut se om jag kommer åt den från Sverige, men annars får jag leta upp det på annat sätt. Låter som en riktigt spännande serie.

  2. Ja de rekommenderar jag också.

 4. Nu kom jag på en till. Den amerikansk-franske kändiskocken Anthony Bourdin är även en bra skribent och jag har läst några av hans böcker om både restaurangvärlden och senare mat på resor. Efter dessa började han göra TV om sina resor. Spana in No reservations – Anthony Bourdin. Finns bl.a. på Netflix nu. Hans avsnitt om Haiti är starkt.

  1. Jag bara älskar Anthony Bourdin och visst borde han kanske varit med på listan. Men jag har nog tyvärr placerat honom i facket mat, även om det faktiskt är mycket resa med. Får göra en ny lista med reseprogram inriktade på mat. Finns ju en helt del riktigt bra.

   1. Just No Reservartions har mer resa och politik än mat tycker jag. Det var mer mat i de tidigare serierna.

 5. Och ja, snälla gör en lista till. :)

 6. Tack för många fina tips :) Simon Reeve har jag också sett en del av. Tänkte sammanställa en sorts lista jag med på resiga filmer, dokumentärer och serier jag sett på sistone

  1. :) kul att kunna inspirera. Tycker jag absolut att du ska. Alltid kul att få tips på sevärda serier och filmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *