Porträttdokumentärer

 

Porträttdokumentärer som kategori har alltid funnits. Men senaste åren har det publicerats enorma mängder om kändisar i musikens, politikens, de kriminellas och filmens värld.

 

Jag har senaste året sett flera porträttdokumentärer om världsstjärnor, som bakom kändisskapet har haft helt oväntat tragiska liv och kämpat med saker i livet som vi alla. Med skillnaden att de haft hela världens ögon riktade mot dem. Idag delar jag med mig av elva av de jag sett som påverkat mig och som jag tyckt varit riktigt bra. Jag har också angett om huvudpersonen själv varit med och skapat porträttdokumentären, eller det är en tredje part som skapat den.

 

Som med alla dokumentärer, måste man ju vara beredd på att visa historier är vinklade för att det är skaparens ståndpunkt. Sanningen vet ju oftast bara huvudpersonen själv. Du får jättegärna tipsa om andra sevärda porträttdokumentärer i kommentarsfältet nedan. BTW, Jeffrey verkar inte vara ett bra namn med bra förutsättningar för ett barn. Jag har märkt ut de jag tyckte var extra sevärda med “favorit”.

 

LÄS MER: Fler tips på filmer, serier och dokumentärer hittar du under SETT PÅ TV.

 

13 PORTRÄTTDOKUMENTÄRER OM KÄNDA & ÖKÄNDA PERSONER


1. BURT REYNOLDS | I AM BURT REYNOLDS

Burt Reynolds är en av filmstjärnorna jag växte upp med. Machomannen med den stora mustaschen. Han kallades för den sista riktiga filmstjärnan och nådde ikonstatus långt före sin bortgång 2018. Men då, 70-80 talet visste man väldigt lite om filmstjärnornas privatliv. Denna dokumentären är bara en av få, så tar upp svårigheterna som även de rikaste och kändaste levde med.

 

Han inledde sin karriär med Burt Reynolds roller i spaghettivästernfilmer innan hans roller i bland annat Den sista färden och Nu blåser vi snuten gjorde honom till en av Hollywoods stora. I den här dokumentären berättar vänner och kollegor om mannen bakom solglasögonen, hur hans väg till framgång såg ut och hur hans charm och godhet berörde folk över hela världen.

VAR: SVT Play
Skapad av tredje part: Ja

 

2. DONALD TRUMP |  THE AMERICAN DREAM & VÄGEN TILL MAKTEN | favorit

Namnet Trump har länge varit synonymt med rikedom och fastigheter. Och få personer har väl fascinerat oss genom tiderna som han gjort senaste åren. Möjligtvis Hitler och . xxx  Men det var få som spådde att namnet en dag skulle vara synonymt med USA:s 45:e president. Det har gjorts flera dokumentärer om familjen, jag har sett två av dem. The American Dream och Vägen till makten.

 

I de här dokumentärerna berättas familjen Trumps historia. Med intervjuer och tidigare aldrig visat material får man följa Trump-dynastins väg till makten. Och allt började med guldrushen i Yukon, som kom att lägga grunden för familjens rikedom. Intressantast är kanske, att Trump som är emot immigranter, själv har ursprung i Tyskland. Hans farfar var första generationen i Usa.

VAR: Netflix & Svtplay
Skapad av tredje part: Ja

 

3. ELON MUSK | THE REAL LIFE IRON MAN

I den här dokumentären får man ta del av Elon Musks livshistoria och innovativa idéer om reserelaterad teknik, artificiell intelligens och rymdresor. Om Elon Musks meteoriska framgångar, mannen som förändrat vårt sätt att tänka kring reseteknologi.

VAR: Netflix & Amazon Prime
Skapad av tredje part: Ja

 

4. JEFFREY DAHMER | MONSTER: BERÄTTELSEN OM DAHMER | favorit

Jeffrey Dahmer mördade 17 tonårspojkar och unga män under mer än 10 år innan han slutligen greps och fälldes. Men hur kunde han undgå lagens långa arm? Denna skrämmande Netflixserie bygger på de verkliga händelserna kring Dahmer och är mer en dramaserie än en dokumentär. Men jag tycker ändå att den platsar här. Även om åsikterna om serierna är vida och många. Det finns en dokumentär i tre delar med klipp från den verkliga Dahmer. Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes.

VAR: Netflix
Skapad av tredje part:
Ja

 

5. HUGH HEFNER | SECRETS OF PLAYBOY

Amerikansk dokumentärserie, fylld med vittnesmål från kvinnor som har utsatts för diverse övergrepp och kränkningar under sin tid på Playboy. Fram träder en bild av ett manipulativt företag med utbredd tystnadskultur, förödande kvinnosyn och rentav kriminella förehavanden. I Secrets of Playboy medverkar såväl tidigare anställda som kända Playmates och flera av Hugh Hefners ex-flickvänner.

VAR: TV4-play
Skapad av tredje part: Ja

 

6. JANET JACKSON | JANET JACKSON

Janet Jackson har tröttnat på att alla andra pratar om henne och därför producerat en egen dokumentärserie. Här berättar hon om tragedierna och skandalen som nästan förstörde hennes karriär. Janet Jackson, 55, är van vid att folk pratar om henne. Uppvuxen i Jackson-familjen med Michael Jackson och Jackson Five som storebröder har hon tillbringat hela sitt liv i rampljuset. Sedan genombrottet 1982 har Janet Jackson haft en lång musikkarriär. Dokumentärserien på tio avsnitt, tog henne fem år att göra, och är hennes sätt att ta tillbaka ordet. Janet har hela tiden samarbetat med dokumentärfilmarna, och berättar både om ”nipplegate” och trauman och tragedier i sitt liv.

VAR: TV4play och Cmore
Skapad av tredje part: Nej

7. MICHAEL JACKSON | LEAVING NEVERLAND  | favorit

Kanske jag ska börja säga, att denna dokumentären inte bör ses av de som vill behålla sin bild av popikonen Michael Jackson. Saker som hände på 80 och 90-talet, när vi var för små för att förstå vad som pågick, blir plötsligt genom denna dokumentären verkliga. När jag började titta på Leaving Neverland hade jag inga förväntningar och visste inte riktigt vad den handlade om. Jag trodde att det var ytterligare en dokumentär om den förunderliga Michael Jackson och hans annorlunda leverne.

 

Denna man som, utöver att skapa generationsöverskridande och evig popmusik, har alltid fascinerat oss, förundrat oss och dragit in oss i den värld som var Michael Jackson. När han på 80-talet blev anklagad för två övergrepp mot unga pojkar, var jag tonåring. Jag funderade inte så mycket på det där, kanske för att jag inte riktigt förstod det. Ganska snabbt förstår jag att det är det denna dokumentären handlar om. Två andra pojkar, utöver de ovan berättar sin historia.

 

Den kända dansaren Wade Robson och James berättar om sin vänskap med Michael och hans övergrepp mot dem.Så här en vecka efter att jag sett den, kan jag fortfarande inte sluta tänka på den. Jag var inte förvånad över att jag inte var förvånad över vad Michael har gjorde. Konstigt nog kändes det som att det inte var oväntat. Men Wades och James detaljerade historier fastnar och berör mig med en sorg jag inte riktigt förväntat mig.

VAR: Svt Play
Skapad av tredje part: Ja

 

8. PATRICK SWAYSE | I AM PATRICK SWAYSE

Med filmer som Ghost, Point Break och Dirty Dancing blev Patrick Swayze en av 1980-talets stora filmstjärnor och en sexsymbol. Men bakom ytan och glamouren fanns en missförstådd filmstjärna. I I Am Patrick Swayze berättar hans närmaste vänner och familj om mannen som de kallade för ”Buddy”. Genom tidigare aldrig visat material och intervjuer berättas en historia om pojken från Texas som studerade balett. De berättar också hur han såg på sina mest kända roller, sitt okända alkoholmissbruk och till slut den cancer som kom att ta hans liv 2009. För mig en helt okänd och oväntad historia bakom denna så kända och ikoniska skådespelare.

VAR: Viaplay
Skapad av tredje part: Ja

 

9. SELMA BLAIR | INTRODUCING SELMA BLAIR | favorit

Selma Blair har spelat stora viktiga biroller i filmer som Hellboy, och Two and a half men. Jag har aldrig riktigt imponerats av hennes rollprestationer, men i denna porträttdokumentär, “Introducing Selma Blair”, i rollen som sig själv, gör hon kanske sin bästa roll någonsin. Den handlar om hennes resa med den autoimuna sjukdomen MS. Den är så rå, att den emellanåt blir obekväm. Så äkta. Och känns i magen. Flera situationer känns extra ömma för mig. Kampen med vården för att behöva bevisa att man är sjuk. Som om någon någonsin skulle vilja bli sjuk i ME, MS eller vilken sjukdom som, som läkare inte är bekväma med. Om du inte gillar att bli obekväm, se den inte.

VAR: Discovery & HBOMax
Skapad av tredje part: Nej

 

10. JEFFREY EPSTEIN | FILTHY RICH: JEFFREY EPSTEINS UPPGÅNG OCH FALL

Turerna kring finansmannen Jeffrey Epstein vara många. Han misstänkes för trafficking och sexuella övergrepp mot minderåriga flickor. Han hittades död i häktet innan domen hunnit falla, efter att ha begått självmord i sin cell. Han greps 2019 misstänkt för sexuella övergrepp mot flera flickor mellan 2002 och 2005. Tillsammans med sin exflickvän misstänktes han ha värvat minderåriga flickor in i prostitution, som framförallt ska ha pågått på hans privatägda ö i Karibien. Det är en av världens mest uppmärksammade sexbrottsskandaler. I Epsteins krets fanns välkända namn som Donald Trump, Bill Clinton, och prins Andrew.

VAR: Netflix
Skapad av tredje part: Ja

 

11. ALESSA ZECCHINI | THE DEEPEST BREATH | favorit

The Deepest Breath som handlar om några av de bästa fridykarna i världen. Man får en inblick i en värld man vet väldigt lite om. Om verkligheten i fridykning och om de som drivs av ett behov att djupa djupare och djupare. Fler dör av fridykning i The Blue Hole i Egypten än av klättrare på Mount Eeverest. Hittills har hundra personer mist livet här. Alessa som dokumentären handlar om når rekordet 105 meter.

VAR: Netflix
Skapad av tredje part: Ja

 

12. SVEN YRVIND | HAVSFILOSOFEN | favorit

Under fem år får man på nära håll följa hur 80-åriga Sven Yrvind bygger en båt och förbereder sig för en ensamstrapats. Han ska ensam ska låta vindarna ta honom mellan Irland och Nya Zeeland, en resa på nästan 2000 mil över öppet hav. Resan beräknas ta 300 dygn. I början är jag bara fascinerad. Av hans enorma driv. Uppfinningsrikedom. Men ju längre in i dokumentären man kommer, desto mer berörd blir man. En viss ensamhet lyser igenom som man dessutom inte pratar om.

VAR: Viaplay
Skapad av tredje part: Ja och nej. Sven var med under hela processen.

 

13. MASIH ALINEJAD | HÖR MIN RÖST 

Svenskiranska Nahid Persson har gjort en dokumentär om slöjtvånget i Iran. Be my voice, som har följer journalisten Masih Alinejad som bor i New York. Hon är namnet bakom flera kampanjer där iranska kvinnor tar av sig sina slöjor och visar upp det i sociala medier. Enligt iransk lag måste kvinnor bära hijab i offentligheten. De som trotsar lagen riskerar fängelse. Sällan får en dokumentär mig helt tyst och fokuserad. Men Masih engagemang, personlighet och uppoffringar, gör mig “speechless”.

VAR: Svtplay
Skapad av tredje part: Ja och nej. Masih var med i hela processen.

 

Translation
Here are eleven of the best documentaries these last years about famous and infamous people in our world. Persons that has left marks, good and bad, for generations to read about.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *