Ryanair har de senaste åren varit konstant i hetluften och nu är det dags igen. Lågprisbolaget Ryanair är kända för att ta ut avgifter för det mesta, vilket i och för sig kanske inte är fel. Men ibland kan man kanske gå för långt. Eller är det så att det handlar om någon galen typ av marknadsföring? “All reklam är bra reklam”, eller??? Här är några av skandalerna som pågått de senaste två åren…

Avgiftsbelagda Toalettbesök
Först skulle toalettbesöken avgiftsbeläggas. Det var ett stort drama i media, men vad jag vet, har det inte genomförts än så länge.

Bagageincheckning
Sedan ändrade man avgifterna för incheckning av väskor. Om du i dag checkar in två väskor hos flygbolaget Ryanair kostar det i lågsäsong för väska ett 157 kronor [15kg] om du checkar in den via internet, på plats kommer det kosta dig 630 kronor. Priset för väska nummer två är i stället 368 och 1102 kronor om du glömt checka in den online. Motsvarande under högsäsong är cirka dubbelt så mycket. 

Boardingkorten
Efter det var det dags för boardingkorten. Över 27.000 personer höjde rösten mot lågprisflygbolaget Ryanairs höga avgift. En brittisk kvinna blev tvungen att betala motsvarande 2.500 kronor för att skriva ut sitt resesällskaps boardingkort inför en flygning med Ryanair efter att ha glömt att göra detta i samband med incheckningen på nätet. Dagen efter kommenterade hon händelsen på Facebook vilket orsakade ett ramaskri på det sociala nätverket. Hela 27.000 personer kommenterade hennes inlägg sedan publiceringen och 540.000 personer har gillat uppdateringen. Ryanairs kommunikationschef säger till Svenska Dagbladet att straffavgiften tydligt framgår i flygbolagets resevillkor och att kvinnan accepterat detta i samband med bokning av biljetterna. Enligt nuvarande prislista kostar det 630 kronor per boardingkort att få dem utskrivna på flygplatsen.

Smalare personal och mindre is
Nästa projekt på kalendern var den geniala idéen att man kan spara pengar genom att servera gästerna mindre is. I samma veva uppmanade man personalen att hålla koll på sin egen vikt. Billigare flygbiljetter med hjälp av smalare personal och avklädda flygvärdinnor. Alla viktminskningar påverkar nämligen flygbränslekostnaden.

Mindre tidningar
Förutom att servera mindre is till passagerarna kommer Ryanair också att byta pappersformat på tidningen ”Let´s Go with Ryanair” till A5 istället för A4. De kommer dessutom att inkludera menyn över vad som finns att köpa ombord i tidningen, istället för att ha den separat som idag. Totalt skulle det kunna påverka vikten så mycket att bolaget kan spara över 400 000 pund i bränslekostnad. Detta är väl i och för sig en positiv förändring för alla.

Armstöden
Man funderade på att ta bort armstöden mellan sätena;
“Vi funderade även på att ta bort armstöden, men beslöt oss för att behålla dem.”

Fat Tax
Ryanair har tidigare sagt att de gärna vill införa så kalla ”fat tax”, som skulle innebära att överviktiga passagerare fick betala mer. Ett förslag som väckt stor uppståndelse och mycket skriverier. Skriverierna hindrar dock inte flygbolaget från att nu uppmuntra sina anställda att hålla koll på sin vikt, som morot för att vara smala får viss personal vara med i bolaget årliga kalender.

Säkerhetsbältena
Michael O´Leary hävdar att säkerhetsbälten ombord på flygen är meningslösa. “- Om flygplanet nu skulle krascha, gud förbjude, kommer inte ett säkerhetsbälte att rädda dig” säger han. Utspelet ska ha sin grund i flygbolagets försök att få igenom ”ståkabiner” för studenter och budgetresenärer och möjliggöra försäljning av biljetter för 10 kronor stycket till Europeiska destinationer. “- Om du säger till passageraren att en sittplats kostar 250 kronor och en ståplats kostar 10 kronor så garanterar jag att vi säljer ståplatsen först”, säger O´Leary.

Övervikt i handbagaget
En ytterligare medial orkan handlade i princip om en bok. Detta sedan man kastat av en kvinna som hade en bok för mycket med sig ombord. Ett Youtube klipp visar kvinnan som gick ombord på ett Ryanair-plan i spanska Valencia och med sig hade hon en bok och en pappersrulle för mycket i handbagage, något som fick polisen att gripa in.”Herrugud, låt mig slippa det här”, säger kvinnan på klippet när hon blir hämtad av Guardia Civil. Enligt flygbolagets regler måste man betala 50 euro om man tar med sig mer ombord än det som står handbagagereglerna, men kvinnans betalkort fungerade inte när hon skulle betala. Inte ens medpassagerna fick lägga ihop till de 50 euro som krävdes, säger Soraya Pla som lade ut klippet. “De tog henne med våld, bara på grund av en liten bok och en pappersrulle som inte fick plats i hennes väska. Utan att de ens gav oss chansen att lägga dem i våra”. 

Fusk med flygavgifter
Och det senaste i Ryanair  Skandalerna,  Flygbolaget SAS anklagar konkurrenten Ryanair för fusk med flygavgifter. I november lämnade SAS in en formell klagan till de skandinaviska flygmyndigheterna om att Ryanair anmäler för låga startvikter, något som medför lägre startavgift. Även Air France anklagar Ryanair för fusk. Enligt den tyska tidningen Die Welt kan Ryanair tjäna 460 miljoner kronor årligen på avgiftsfusket. Ryan Air svarar att bolaget bara följer den irländska flygmyndigheten.

Men glöm inte att man också betalar;
* 2% av den totala transaktionen när man betalar med kort.
* 52 kronor per prioriterad ombordstigning per passagerare/flyg i en riktning
* 105 kronor för reserverad plats
* 315 kronor i Spädbarnsavgift per barn/flyg i en riktning
* 210 kronor per kg får du betala om du har övervikt i bagaget

Det är inte tillåtet att slå ihop eller dela på bagagevikt. Detta gäller även passagerare på samma bokning. Om du reser med två väskor måste var och en av väskorna hålla sig inom den tillåtna bagagevikten, det går inte att slå ihop vikten för båda väskorna. Läs alla Ryanairs regler här.

Trevlig Resa!!!!
 

 

Källa: [Vagabond][Dagens PS][Svd]
 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *