Världens största akvarium finns numera i Kina. Det tog tre år att att bygga akvariet som ligger på Hengqin Island nära Macao vid den kinesiska östkusten. Akvariet är en del av parken Chimelong Ocean Kingdom som byggts i anslutning till Chimelong Hengqin Bay Hotel. En kilometer lång Grand Canal förbinder hotellet med akvariet, dit man tar sig med vattenburen taxi. Akvariet sträcker sig över 132 hektar och har kostat 5,25 miljarder kronor att bygga.

Akvariet består av 22,7 miljoner liter saltvatten och det är tillräckligt för att till exempel rymma tio valhajar, världens största levande fiskart. Inte undra på att akvariet satt fem nya Guinness World Records. Chimelong Ocean Kingdom lockade 5 miljoner besökare det kinesiska nyåret . Förutom de tio valhajarna räknas den kinesiska vita delfinen [som i det vilda är utrotningshotad] till huvudattraktionerna i akvariet.

De fem världsrekorden;

  • 22,7 miljoner liter vatten kan inget annat akvarium matcha.
  • Världens största undervattensdome, 12 meter i diameter, där vandrande besökare kan blicka upp mot det rika vattenlivet.
  • Världens största vattentank.
  • Världens största akvariumfönster.
  • Den största panel, 39 gånger 8 meter, som någonsin konstruerats i akryl.

Men trots världsrekorden riktas kritik mot akvariet eftersom nästan alla fiskarter är importerade. Bland annat två späckhuggare som fångats i det ryska Ochotska havet. Just späckhuggare, anser djurrättsaktivister, är synnerligen olämpliga att hålla i fångenskap, något som aktualiserades redan i början av 1990-talet via filmen ”Free Willy”.


Källa: [Aftonbladet][Blooloop][Huffingtonpost][Origo]

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *