Tjeckien, Budapest, Onyx

 

Vi är i Budapest och på väg till Michelinrestaurangen Onyx. Jag har under de senaste åren haft förmånen att besöka flera restauranger som är med i Guide Michelin. Antingen med stjärnor eller rekommenderade av Guide Michelin. Men Onyx är speciell.

 

För sju år sedan var vi ett kompisgäng som åkte till Budapest. Och på programmet stod ett besök på Michelinrestaurangen Onyx. Då hade de en stjärna och det var vårt första besök på restaurang med stjärnor. Och besöket lämnade helt klart både intryck och avtryck. Att få besöka samma restaurang ytterligare en gång är så klart spännande. Det är sällan vi besöker samma stad två gånger och mer sällan samma restaurang två gånger. Sedan vårt första besök har man  fått nya ägare och ytterligare en stjärna. Den enda i Budapest med två stjärnor. Till och med den enda i Ungern med två stjärnor. I världen fanns det 2017, 414 stycken restauranger med två stjärnor. I Ungern finns det sex Michelinrestauranger och alla är i Budapest.

 

INGET HAR FÖRÄNDRATS… UTOM MENYN

 

Vi stiger in på Onyx och inte mycket har förändrats. Inredningen är den samma. Och färgerna likaså. Det som förändrats är så klart menyn. Hur imponerade vi än var då, vid första besöket, imponerar detta besöket ännu mer. Den andra stjärnan behöver inte förklaras. Onyx öppnade 2006 och fick sin första stjärna i Guide Michelin 2011. Sedan vi var där för sju år sedan har restaurangen både bytt ägare och chefskock. Adam Mészáros tog över som chefskock 2016 och bara två år senare fick man en stjärna till. Då blev Onyx den första restaurangen i Ungern och i östra Europa med två stjärnor.

 

Onyx är inte oväntat döpt efter den svarta stenen Onyx och mycket av den svarta inredningen reflekterar det. Man har 17 personer som jobbar i köket och varje ny meny tar två månader att ta fram. Man lägger mycket fokus på presentationen och de Ungerska traditionerna. Och man tar fram sitt porslin och sina serveringsfat tillsammans med lokala artister och konstnärer. När vi är där, håller de på att ta fram en meny för de med annat kosthållning och specialkost.

 

Tack Onyx för en Ishteni [heavenly] kväll. 

 

Tjeckien, Budapest, Onyx

 

VÅR 6-RÄTTERS MENY å lite överraskningsrätter från kocken.

1. Bröd med paté gjord på tupp och hemmagjort smör.
2. Amuse bouche tonfisk med sesam, tartar, äggula, purjolök och liten korg.
3. Vatten buffel.
4. Anklever, som kostar 1 000 euro kilot, med tokai extrakt. Anklever är lite kvalitetsstämpel.
5. Stör med paté.
6. Mangalica, ungersk gris med gurka, lök och mos.
7. För desserten. Chokladkapsel med kesomousse.
8. Choklad med glass.
9. Chokladtorn med rök.

 

 

ATT BESÖKA ONYX I BUDAPEST

Onyx erbjuder just nu två olika menyer, Inre gränser och Yttre gränser. Båda går att få som fyra eller sex-rätters meny. Besök webbplats och boka bord här. Du hittar restaurangen på adressen Vörösmarty tér 7-8.

 

4-RÄTTERS MENY

Water buffalo tartare, pearl onion, mushroom
Sturgeon, „fish soup”
Mangalica pork, potato, cucumber
Chocolate, sour cherry, shiso

PRIS 30 900 HUF/per person + 15% i serviceavgift = Cirka 935 kronor

 

6-RÄTTERS MENY 

Tomato, tarragon, sesame seeds
Water buffalo tartare, pearl onion, mushroom
Sturgeon, „fish soup”
Rooster consommé
Mangalica pork, potato, cucumber
Chocolate, sour cherry, shiso

PRIS 34 900 HUF/per person + 15% i serviceavgift = Cirka 1 055 kronor

 

 

DE SEX MICHELIN RESTAURANGERNA I BUDAPEST

#1 Costes Restaurant, District 9, Ráday Street

#2 Costes Downtown, District 5

#3 Babel Budapest, District 5

#4 Onyx, District 5

#5 Stand Restaurant, District 6

#6 Borkonyha Winekitchen Restaurant, District 5

 

Tjeckien, Budapest, Onyx

Tjeckien, Budapest, Onyx

Tjeckien, Budapest, Onyx

Tjeckien, Budapest, Onyx

Tjeckien, Budapest, Onyx

Tjeckien, Budapest, Onyx

 

Translation
Onyx in Budapest, is the only two star Michelin Restaurant in Hungary. It is such an amazing experience. Well thought through and served on amazing plates with the most professionell service. 

 


Denna resan var en PR-resa och arrangerades av Hungarian Tourism.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *