Det finns många udda sporter i vår värld. Och många av dem kanske de flesta av oss inte ens skulle klassa som sport. Som korvätning och extrem strykning. Jag har letat upp 16 av de kanske underligaste och mest udda så kallade sporterna. 

 

1. DEN STORA OSTJAKTEN | CHEESE ROLLING

En av de kanske mer udda sporterna eller händelserna, är den stora ostjakten i Storbritannien. Den här årliga ritualen av “Cheese Rolling” på Cooper’s Hill i brittiska Gloucestershire har ägt rum längre än någon kan minnas och kopplas av vissa ända tillbaka till romerska fruktbarhetsriter. En rund ost på cirka 4 kilo av en berömd lokal sort, rullas ner från en brant kulle och folk kastar sig efter den så våldsamt att flera bryter både armar och ben. Nedanför står ambulanser redo att ta hand om de skadade. Eftersom osten når så höga hastigheter, och åskådare kan träffas, har den på senare år ersatts av en ostreplika i skum.Tävlingen hålls i flera omgångar för pojkar, flickor, män och kvinnor. Den som lyckas fånga osten vinner… ja… osten.

 

Udda sporter, Cheese Rolling

 

2. KLIPPDYKNING I OMAN

Klippdykning är en av de populäraste sevärdheterna i Oman. Till Wadi Shab, som ligger mitt emellan Tiwi och Muscat, nära den vackra flodbädden Sur, vallfärdar inte bara turister, utan också klippdykare. Men enligt klippdykarna här, är detta hoppet inget speciellt, bara 27 meter högt. En sträcka som Usain Bolt kan springa sträckan på lite mindre än tre sekunder. Världsrekordet i klippdykning ligger på över 50 meter. Orlando Duque, den tiofaldiga världsmästaren, har gjort det till en vana att hoppa från extrema höjder även på sin fritid.

 

På en resa i Stockholm gjorde han trippelvolter från Västerbron och under en resa i Danmark passade han på att dyka från Operahuset. Klippdykning har även blivit en populär hobby i oorganiserad form där den stora massan kastar sig från broar, torn eller övergivna utkiksplatser för en extrem kick. Vissa kallar sporten för dödsförakt, vissa idioti och en tredje kategori säger att det är livets mening. Andra populära platser för klippdykning är är Rick’s Café på Jamaica som är belägen på West End Cliffs, La Quebrada i Mexiko och Montezuma Falls i Costa Rica.

 

 

3. GRÄSSLALOM PÅ ORNAHÖG I BRÖSARP I SKÅNE

Den 19 juli arrangeras något så ovanligt här i Skåne som Grässlalom. Det är Brösarps Alpina Skidklubb som bjuder in till sommartävling i parallellslalom på Ornahög i Brösarp. Tävlingen är öppen för alla och man kan tävla både i lag och individuellt. Slalomfesten pågår hela dagen och avslutas traditionsenligt med afterski. Segraren vinner ett presentkort på en skidresa med Nortlander Ski Tours värt 5000 kronor. Det är fritt inträde för åskadare. Läs mer på Ornahög och Brösarps Alpina Skidklubb på Facebook.

 

 

4. HUNDSPANN PÅ JAMAICA

I vintras var jag ju i Kiruna. Norrut och till kallare breddgrader är ju egentligen inte min grej, men när man får möjligheten gäller det ju att passa på. Och tur att jag gjorde det. Jag fick chansen att åka hundspann, och det var en fantastisk upplevelse. Men, om du som jag inte gillar kyla, och trots det vill åka hundsläde, finns nu en lösning. Hundspann på Jamaica. Samtidigt som du håller tårna varma får du uppleva en tur genom bambuskogar dragen av hundar som räddats från hunger och avlivning.

 

Danny Melvill, en Jamaicansk affärsman, hoppades kunna ge några hundar ett bättre liv genom att ta med dem till Chukka Cove Farm nära Ocho Rios. Där driver han en agentur för vildmarksutflykter, hästridning och terrängkörning. Idén för hundspann fick han när en vän från Minnesota var på besök och berättade om hundspann hemma. Och han tänkte “varför inte här?”. Ni kommer väl ihåg filmen Cool Runnings. Om ett gäng Jamaicaner som får för sig att tävla i bobsled, trots att man inte hade snö. Samma princip här. Idag har Melville till och med ett hundspann som han tävlar med världen över.

 

 

5. BUZKHASI ELLER AFGHANSK POLO

Nytt år innebär också för många en nystart på sitt liv, eller kanske någon hälsoförändring. Detta får mig att tänka på att många naturligtvis provar träningsformer och sporter som de aldrig testat förr. Vad säger ni om att testa en sport som heter Buzkashi eller Afghansk Polo? Den afghanska sporten Buzkashi ser lite ut som polo. Spelarna sitter på en hästrygg och försöker att göra mål med, och här kommer det intressanta, kroppen av en död huvudlös get!  Spelarna tar tag i bollen, den huvudlösa geten, och kastar runt den till varandra och får poäng genom att kasta in den i motståndarnas mål.

 

Buzkashi går ut på att ett lag [chapandazan] ska plocka upp kadavret och bära det med sig. Varje lag består av 40-50 spelare, vilket innebär att det ofta kan vara upp mot 100 spelare på planen som slåss om kadavret. Som enda skydd klär sig spelarna i tjocka och kraftiga kläder och huvudbonader. Enligt reglerna får enbart kraftiga män över 30 års ålder delta i spelet. I övrigt är reglerna i spelet väldigt diffusa. Spelarna visar ingen pardon, och får utnyttja ganska hårda och farliga metoder för att få poäng och hästarna får både bitas och sparkas.

 

Här och här hittar ni ett klipp på “POLO MED HUVUDLÖS GET “… [och det var faktiskt inte helt lätt att hitta ett bra och rörligt videoklipp på denna otroliga sport…]

 

 

6. CHESS BOXING

Jakten på galna sporter fortsätter. Turen kommit till Schackboxning [Chess Boxing]. Kampen pågår så klart inne i en boxningsring och det är “Mind over body” eller tvärtom som gäller. Matchen består av upp till elva ronder av, fyra minuter intensivt schackspel som följs av två minuter långa boxningsronder. Vinnaren antingen knockar sin motståndare eller gör honom schack matt. Remi kan det aldrig bli, då vinner den bättre boxaren. En tysk som vunnit är 17-årige Leo “Granit” Kraft, en match som han avgjorde vid bordet. Se en match här.

 


 

7. BASE JUMPING

Har ni hört talas om sporten Base Jumping? Fast jag vet inte om jag vill kalla det för sport, det känns mer som en lek med döden. I princip går det ut på att kasta sig utför en klippa eller byggnad, iklädd i en overall med “vingar” och fallskärm. Innan man bestämmer sig för att hoppa får man följande råd och instruktioner;

“BASE jumping is a highly dangerous sport that can easily injure and kill participants. Think long and hard before making a BASE jump. We do not recommend BASE jumping to anybody. You, and you alone, are responsible for your safety.”

Här hittar du ett klipp på hur Base Jumping kan se ut.

 

 

8. LER VOLLEYBOLL

Att det finns många annorlunda träningsformer vet man. Men hur annorlunda? En lite annorlunda sport är Ler vollyboll. Turneringar pågår runt om i världen, tro det eller ej. I Ler vollyboll kan reglerna variera lite från turnering till turnering. Men man utgår ändå alltid från grundreglerna i vanlig vollyboll. En av utmaningarna i The Amazing Race var just Ler vollyboll. Se ett klipp från serien och lervollybollen här.

 

 

9. PARKOUR, FREERUNING

Parkour, eller free running, är fascinerande. Dessa grabbar och tjejer som gör “stunts” som är helt otroliga. Syftet är att röra sig flytande och få alla manövrer att flyta samman till en smidig rörelse. Parkour handlar om att ta sig genom alla olika sorters miljöer med endast kroppen som hjälpmedel. Att förflytta sig från en punkt till en annan, från A till B, på ett så snabbt, effektivt och kontrollerat sätt som möjligt. Parkour är en disciplin och en metod att träna där syftet är att ta sig förbi hinder på diverse ställen.

 

Parkour är inte och har aldrig varit tävlingsinriktat. Det går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom alla sorters miljöer. Hinder kan vara allt i omgivningen från hustak, stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar. En utövare av parkour kallas ”traceur”. Titta på hur det kan se ut här och här.

 

 

10. SPEEDMINTON & BLACKMINTON

Speedminton är en racketsport som man kan spela i princip var som helst, inomhus, i parken eller på stranden. Sporten är en snabbare version av badminton, med inslag från squash och tennis. Det är också den snabbast växande racketsporten i världen. En match slutar när en spelare når 16 poäng. Om det står 15 lika fortsätter man tills en spelare fått två poängs övertag. En match spelas i bäst av fem set. Spelet går ut på att från sin egen ruta på 5,5 gånger 5,5 meter slå ner bollen i motståndarens lika stora ruta 12,83 meter längre bort. Inget nät! Spelet är mycket snabbt och matchbollens utgångshastighet är 290 km/h. Det går t o m att spela på natten med de speciella bollarna, Blackminton.

 

I Blackminton kombineras självlysande Easy Courts och bildar Star Courts där sex spelare kan spela tillsammans. I mitten finns en Blacklight-pyramid som får Night Speeder, racken och kroppsmålade spelare att lysa i mörkret. Sporten förekommer främst i Tyskland. Blackminton spelas helt i mörker. Det enda som lyser är bollen, spelplanen och spelarnas ansikten (med självlysande färg). Med musiken i bakgrunden, kan blackminton liknas lite vid discobowling, fast mer ansträngande. Här och här hittar du ett klipp på hur det kan se ut. Vill du slippa se förberedelserna, hoppa över första hälften av klippen.

 

Bild: Courtesy of Hans Granberg

 

11. KORVÄTNING

Ätartävlingar av olika slag förekommer ofta runt om i världen. En av de mest klassiska, är kanske korvätning. Det handlar om att få i sig som många varmkorv med bröd man bara kan. Mästaren i korvätning koras varje år i den prestigefyllda tävlingen Nathan’s Hot Dog Eating Contest i New York. De senaste åren har tävlingen vunnits av sportens stora stjärna, Joey Chestnut, med smeknamnet “Jaws”. År 2018 satte hann ett nytt rekord, då han på 10 minuter slukade 74 varmkorvar med bröd.

 

Udda Sporter, Korvätning

 

12. MAGPLASK

Att tävla i vem som kan göra det snyggaste magplasket är en sport för de allra modigaste. Den största legenden inom magplaskområdet är Darren Taylor, alias Professor Splash, som specialiserar sig på magplask i jättegrunda pooler. Han innehar flera världsrekord, bland annat ett hopp från 12 meter ner i en pool med endast 30 centimeter djupt vatten. I Oslo arrangeras varje år VM i dödshopp, som är en variant på den klassiska magplasktävlingen. Här hoppar deltagarna från runt 10 meters höjd och går för magplask, men viker sedan ihop kroppen så sent som möjligt innan nedslaget. Varje augusti brukar VM-kval i dödshopp hållas i Stockholm.

 

Udda Sporter, MagplaskBild: Freeride

 

13. KÄRRINGKÅNK | WIFE CARRYING

Kärringkånk kommer från början från Finland och är en löpsport där män springer bärandes på en kvinna. En så kallad “kärring”. Kärringkånkbanan består ofta av asfalt, grus, gräs och sand, och innehåller hinder och en vattengrav. Tävlingar i kärringkånk förekommer även i Storbritannien, där det kallas Wife Carrying. Men den som vill satsa helhjärtat på sporten bör sikta på VM i Sonkajärvi i Finland. Alla sätt att bära kvinnan på är tillåtna, men de mest använda är den klassiska stilen där hon rider på mannens rygg, och “estnisk stil”, där kvinnan hänger “uppochner” på mannens rygg, med benen runt hans hals. Här är det åtråvärda förstapriset kvinnans vikt i öl.

 

Bild: Bbc

 

14. BO TAOSHI

Bo Taoshi är en japansk sport där två lag kämpar om kontrollen över två höga stolpar. Varje lag har 150 deltagare som i början av matchen står uppställda kring sin “hemmastolpe”. När startskottet ljuder stannar hälften av laget kvar för att försvara sin stolpe, medan resten av lagkamraterna springer mot det andra laget för att välta deras stolpe. Resultatet blir två jättelika högar med 150 skrikande japaner som klättrar och trampar på varandra. Det lag som först drar ner det andra lagets stolpe till en vinkel på 30° mot marken vinner matchen.

 

 

15. EXTREME IRONING 

Extrem Ironing är inte för de veka och svaga. Detta är en extrem sport som tar dess utövare till de mest otillgängliga platser. Utövarna av sporten tar med sig strykbräda och strykjärn för att sedan stå och stryka kläder i de mest osannolika situationer. Exempel på platser där extremstrykning har utövats är bergstoppar, klippväggar, under vatten, under is, i skidbacken under ett åk, mitt på en motorväg och i luften under ett fallskärmshopp. En intressant variant av sporten är bungee ironing där utövarna försöker stryka kläder under ett bungyjumphopp.

 

Bild: Theredrocket

16. MUGGLAR QUIDDISH

Om man har sett Harry Potter filmerna, känner man igen sporten Quidditch.  Mugglar-quidditch spelas främst i USA, men också i många andra länder, som Sverige. Och och sedan 2012 har ett världsmästerskap gått av stapeln varje år. Varje lag har sju spelare på plan som, precis som i filmerna, antar roller som vaktare, slagmän, jagare och sökare. “Klonken”, det vill säga bollen som spelarna gör mål med, är en dåligt uppblåst volleyboll, och “dunkarna”, som spelarna kastar på varandra, brukar vara tre skumbollar.

 

“Den gyllene kvicken”, det som i filmerna är en ultrasnabb liten guldboll med vingar, föreställs av en neutral deltagare klädd i gult med en tennisboll nedstoppad i en strumpa hängandes från rumpan. För att “fånga den gyllene kvicken” gäller det att sno strumpan med tennisbollen. För att göra allt riktigt trovärdigt måste alla spelare alltid hålla en kvast mellan benen.

 

Udda Sporter, Muggle QuidditchBild: The Daily Dot

 

Translation
Here are 16 of the strangest sports in the world. Some might even not be considered as sports by the most of us. 


Bilderna kommer från Unsplash och Wikipedia om inget annat anges.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *