Nytt år innebär också för många en nystart på sitt liv, eller kanske någon hälsoförändring. Detta får mig att tänka på att många naturligtvis provar träningsformer och sporter som de aldrig testat förr. Vad säger ni om att testa en sport som heter Buzkashi eller Afghansk Polo? Den afghanska sporten Buzkashi ser lite ut som polo.

 

Spelarna sitter på en hästrygg och försöker att göra mål med, och här kommer det intressanta, kroppen av en död huvudlös get!  Spelarna tar tag i bollen, den huvudlösa geten, och kastar runt den till varandra. Poäng får man genom att kasta in den i motståndarnas mål. Buzkashi går ut på att ett lag [chapandazan] ska plocka upp kadavret och bära det med sig. Varje lag består av 40-50 spelare. Detta kan innebära att det ofta kan vara upp mot 100 spelare på planen som slåss om kadavret. Som enda skydd klär sig spelarna i tjocka och kraftiga kläder och huvudbonader. Enligt reglerna får enbart kraftiga män över 30 års ålder delta i spelet.

 

AFGHANSK POLO & SPELETS DIFFUSA REGLER

 

I övrigt är reglerna i spelet väldigt diffusa. Spelarna visar ingen pardon, och får utnyttja ganska hårda och farliga metoder för att få poäng och hästarna får både bitas och sparkas. Spelplanen är på 0,8 hektar [ungefär som en fotbollsplan] och sporten kan utövas i flera dagar i sträck, men vid organiserade tävlingar och turneringar har man en fastställd speltid. Det absolut vanligaste är att man använder sig av ett huvudlöst getkadaver i spelet. Men i enstaka fall används ett kalvkadaver på ca 40 kg, eller enbart ett kalvhuvud. Oftast huggs även benen av på kadavret, som får ligga i vatten i 24 timmar innan spelet för att göra det mer tåligt. Ibland packas även sand i kadavret för att göra det tyngre.

 

Buzkashi är en traditionell centralasiatisk hästsport och utövas i stora delar av Centralasien och har olika namn i olika regioner. I Kazakstan kallas den kokpar och i Uzbekistan kok-boru, medan namnet buzkashi används i Tadzjikistan, Afghanistan och bland persisktalande grupper i andra länder. Även i Turkiet existerar en variant av Buzkashi som där kallas Kökböru och hedrar vargen, en helig symbol för turkarna. Buzkashin har existerat som sport i flera hundra år i centrala Asien. En teori menar att spelet utvecklades ur krigslekar och övningar som bland annat Djingis Khans mongolkrigare utövade både för nöjes skull och som träning.

 

BUZKASHIN KAN HA UTVECKLATS SOM EN GREN TILL HÄSTPOLON

 

Buzkashin kan även ha utvecklats som en gren till hästpolon som har existerat i över 2500 år. Idag finns spelen i två olika varianter, Tudabarai och Quarajai. Tudabarai är en enklare variant av spelen som går ut på att en spelare ska ta tag i kadavret och sedan rida tills man är fri från de andra spelarna. I Quarajai ska ryttarna istället rida med kadavret runt en flagga på ena sidan av fältet och sen kasta det i en cirkel som kallas “Rättvisans cirkel”. En träff i denna cirkel ger poäng till det laget.

 

Här och här hittar ni ett klipp på “POLO MED HUVUDLÖS GET “… [och det var faktiskt inte helt lätt att hitta ett bra och rörligt videoklipp på denna otroliga sport…]

  

Bildkälla: Telegraph, Surfwithberserk, Wikipedia, Asiagrace

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *