För sju år sedan skrev jag en artikel om världens djupaste pool, Y-40. Den finns på Hotel Terme Millepini i Padova, Montegrotto Terme, i Italien. Den är 42 meter djup, vilket motsvarar nio dubbeldäckade bussar och slog då världsrekordet för pooler.

 

Det tidigare rekordet hölls av Belgiska Nemo 33, som är sju meter grundare. Den designades av Emanuele Boaretto. Där emellan hade Polens Deepspot rekordet med en pool på 45 meters djup. Sammanlagt fylldes Y-40 med cirka 4,3 miljoner liter vatten, taget från lokala källor. Den byggdes framför allt för att användas till dykskolor och filminspelningar under vatten.

 

Det varma vattnet och de många undervattensgrottorna lockar dykare från hela världen som vill träna tekniska dykning. En del av poolen är transparent, så att besökare kan betrakta dykarna utifrån. Det finns dessutom en undervattenstunnel där folk kan gå och se vad som händer under vattenytan.

 

 

VÄRLDENS DJUPASTE POOL JUST NU

Men rekord är ju till för att slås. Och det förvånar nog ingen när jag säger att det nya rekordet finns i Dubai i Förenade Arabemiraten. Att Dubai öppnar världens största temapark, i havet, förvånar nog ingen. Tanken är att den ska likna en uråldrig, sjunken stad. Till hjälp har man konstruktörer bakom Hollywoodfilmer som “Pirates of the Carribbean”.

 

Poolen i den nya undervattensstaden är 60 meter djup. Den ska fyllas med 14 miljoner liter vatten. Det motsvarar sex olympiska pooler och är fyra gånger större än någon pool för dykning i världen. Runt poolen finns 56 kameror installerade för att säkra dykarna. Man har också investerade i regionens mest avancerade tryckkammare. Än så länge är poolen bara öppen för speciellt inbjudna, men man planerar att öppna upp i slutet på året. Läs mer om hela bygget på CNN eller på Deep Dive Dubai.

 

LÄS MER: Fler artiklar som denna hittar du här.

 

 

Translation
The deepest pool in the world used to be the Y-40 in Padova Italy. It is 42 meters deep. The new record holder is Deep Dive Dubai with 60 meters.


Bildkälla: Pressbilder från hotellen & Deep Dive Dubai

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *