“Diner en Blanc”, den vita middagen, har under de senaste året vuxit till att bli en av världens största mathappenings. Idag finns konceptet i mer än 40 städer och för två veckor sedan kom det för första gången till Sverige och Stockholm. Det är i princip en stadspicknick där man tar med skumpa, egen mat om man vill,  vita stolar, vit duk och klär sig helt i vitt. Man anmäler sig och betalar på hemsidan. Får ett sms med plats och tidpunkt och på angivet klockslag sluter du upp med 10 000 andra på angiven plats. Och vips… party! Polistillstånd söks aldrig, men festerna brukar vara mycket städade och roliga.

Eventet startades 1988 av François Pasquier och hans vänner för 25 år sedan. Han hade tillbringar några år utomlands och när han återvände till Paris ville han träffa sina gamla vänner igen. Så han ordnade en middag på en allmän plats, och för att folk skulle känna igen varandra bad han alla att klä sig i vitt. Diner en Blanc i Paris för nu samman över 10 000 människor varje år på några av de mest prestigefulla platserna i den franska huvudstaden. I juni 1991, tre år efter att evenemanget hade haft sin debut, bestämde sig den grundande vänskapsgruppen för att organisera sitt Diner på en av paris vackraste platser, Pont des Arts, i paris hjärta.  Med full vetskap om att de lokala myndigheterna aldrig skulle tillåta ett sådant evenemang där, var det avgörande att hålla mötesplatsen hemlig till den absolut sista minuten för att evenemanget skulle lyckas.

François Pasquiers son, Aymeric Pasquier, som flyttade till montreal, höll familjetraditionen vid liv när han träffade vänner för att hålla deras första Diner en Blanc i Montreal. 2011 blev Aymeric kompanjon med Sandy Safi för att lansera det första  amerikanska Diner en Blanc i New York. Den kvällen kom 1200 middagsälskare som valdes från över 30 000 förhoppningsfulla personer. Pasquier och Sandy Safi arbetade sedan tillsammans för att skapa Diner en Blanc International. Målet var också att skapa ett internationellt nätverk av middagsälskare och Diner en Blanc- entusiaster. Med de över 40 städer, som gått med i Diner en Blanc- familjen, har det som började som ”endast vänner och mun till mun- evenemang” nu växt till ett internationellt finsmakarfenomen på fem kontinenter.

 

Källa: [Dinerenblanc][Yourlivingcity][Resa][Stockholmdinerenblanc]
 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *