Varje år i den fjärde lunarmånaden gör sig Hongkongborna på Cheung Chau sig redo för en söt folkfest. Denna udda folkfest, tio kilometer sydväst om Kongkong, sätter folk i arbete i flera veckor.  Man bygger gudar av papier-mâche, man syr kostymer och man bakar bullar. Den fyra dagar långa festivalen är en hyllning till guden Pak Tai.

 

Under den senare delen av Qingdynastin plågades Cheung Chau av en epidemi. När öborna fått nog byggde de ett altare framför guden Pak Tais tempel och bad denne att driva bort de onda andarna. Sedan marscherade de längs öns gator med gudavbildningar och enligt sägnen befriades ön från sjukdom efter uppvisningen. 100 år senare lever traditionerna och ritualerna vidare.

 

Man har parader, bygger jättelika torn av alla bullarna och har bullplockartävlingar. Förr i tiden så brukade tornet man klättrade i bestå av äkta bullar, men efter att det kollapsade under 70-talet förbjöds traditionen i 26 år. Numera använder man sig endast av plastbullar som anses säkrare. Allt går ut på att på tid klättra upp på dem och samla så många bullar som möjligt. Ju högre upp bullarna ligger, desto högre poäng får man.

 

Källa: [Escape][Discover Hongkong][Gb Times]

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *