66 procent av elefanterna i vilreservatet Selous i Tanzania har dödats av tjuvskyttar de senaste fem åren. 25 000 elefanter. Nationalparken är ett skyddat område, men ändå går inte elefanterna fria. Antalet elefanter här har sjunkit från över 120 000 år 1976, till cirka 13 000 år 2013.

 

Det är bara senaste varningstecknet på att Afrikas elefanter går mot utrotning. Elefantben från ett enda djur är värt cirka 200 000 kronor på svarta marknaden. Det finns i dag tre elefantarter. Två av dem lever i Afrika, savannelefanten och regnskogselefanten. Den tredje arten finns i Asien och kallas helt enkelt för asiatisk elefant. Elefanterna lever i drygt 30 länder i Afrika. En gång i tiden fanns elefanter i miljontals över hela Afrika och Asien.

 

Under 1900-talet minskade de kraftigt i antal, främst till följd av den massiva handeln med elfenben. De afrikanska elefanterna har på grund av jakten på elfenben minskat dramatiskt i antal. De har reducerats från uppskattningsvis;
1900-talets början, 10 miljoner
1970-talet, omkring 1,3–1,5 miljoner
2010-talet, omkring 400 000 i dag.

 

I vissa länder är minskningen särskilt märkbar. I Demokratiska Republiken Kongo fanns omkring 100 000 elefanter på 1960-talet. I dag återstår högst 5 000. Tjuvjakten på elefanter har nått nya rekordnivåer. De senaste beräkningarna pekar på att 35 000 elefanter dödas varje år. Det är en tjuvskjuten elefant varje kvart. Elfenbenet förs illegalt till bland annat Thailand, Vietnam, Kina och Egypten. Fortsätter denna tjuvjakt kommer det om tio år att finnas elefanter i bara 6–8 länder.

 

Vad kan vi göra?

  • Var på din vakt mot elfenbensprodukter. De är förbjudna att föra in i EU. Acceptera aldrig att en affär har sådana produkter i sitt sortiment!
  • En bra åtgärd är att ta tag i äventyret och turista i nationalparker och reservat där det finns elefanter. Gör detta på ett sätt så att lokalbefolkningen tjänar pengar på det, bo på lokalt drivna lodger och hotell och använd lokala guider.
  • Du kan också stödja WWFs arbete som hanterar alla de komplicerade faktorer som påverkar elefantens framtid.

 


 

Translation:
66 percent of the elephants in the reserve Selous in Tanzania has been killed of by poaching the last five years. If nothing is done the elephants will be extinct.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *