Nöjesparker finns det ju många här i världen och många fler och större blir det hela tiden. Reseguiden har valt ut de tioparker  i världen som de tycker är bäst på att ge besökarna de där lilla extra.

Universal Studios, Hollywood, USA
Det här är den perfekta nöjesparken för dig som gillar tv och film. Här åker du i berg- och dalbanor som är inspirerade av Shrek, Mumien, Jurassic Park, King Kong och Simpsons. Den mest spännande åkturen är Studio Tour där du åker runt bland kulisser och byggnader från bland annat Psycho, Hajen, Tillbaka till framtiden och Desperate Housewives. Har du tur så får du se en riktig tv- eller filminspelning.
Pris: från 578 kr/dag (barn 520 kr/dag)

Discovery Cove, Florida, USA
Glöm långa köer, trängsel och dålig mat. På den exklusiva nöjesparken Discovery Cove har man en maxgräns och det är aldrig mer än 1 000 besökare här samtidigt. Inträdet är relativt dyrt men då ingår all mat och dryck samt en 30 minuters simtur med delfiner. Nöjesparken är utformad som ett tropiskt paradis och det finns flera bassänger där du kan se hajar eller gå omkring bland tropiska fiskar och rockor. Det finns också ett särskilt område där du kan gå omkring bland 100-tals exotiska fåglar som flyger fritt.
Pris: 1 656 kr/dag (inklusive inträde till SeaWorld).

Legoland, Billund, Danmark
Nöjesparken Legoland är mest känt för Minilandet där man med 21 miljoner legobitar har byggt upp kopior av berömda byggnader, flygplatser och landskap. Men det finns också flera spännande områden där du kan uppleva vilda västern, pirater och polarkyla. Runt om på Legoland finns också ett dussintal åkattraktioner och berg- och dalbanor.
Pris: från 292 kr/dag (barn 272 kr/dag).

PortAventura, Salou, Spanien
Det här är den största nöjesparken i Spanien med tre miljoner besökare per år. PortAventura ligger på Costa Daurada, en timme från Barcelona. Nöjesparken är uppdelad i flera världsdelar med teman som Medelhavet, Maya-indianer, vilda västern och Polynesien. Det krävs flera dagars besök för att uppleva och åka de totalt 39 olika åkturerna och 7 berg- och dalbanorna. Bredvid nöjesparken ligger det blöta vattenlandet PortAventura Aquatic Park.
Pris: från 400 kr/dag (barn 345 kr/dag).

Disneyland, Los Angeles, USA
Det här är både världens första, och en av de mest populära, nöjesparker. Nöjesparken ligger i Anaheim i Los Angeles och består av flera områden; bland annat Main Street, Fantasyland, Tomorrowland, Adventureland och Frontierland. Det finns dussintals åkattraktioner att ha kul med men också många fantastiska hus och miljöer som man vandra runt bland och beundra i flera timmar. Granne med Disneyland ligger den mindre kända nöjesparken Disney California Adventure och det går att köpa förmånliga biljetter som inkluderar inträde till båda parkerna.
Pris: 630 kr/dag (barn 590 kr/dag).

Six Flags Magic Mountain, Santa Clarita, Kalifornien, USA
Nöjesparken Magic Mountain är berömd för sina många hiskliga berg- och dalbanor. Det finns hela 18 stycken vilket mer än i någon annan nöjespark i världen. Här finns bland annat Apocalypse som är byggd av trä, den mycket snabba Goliath, The Riddler där du står upp under färden och Viper med sju loopar. Det finns också ett fritt fall från 120 meters höjd.
Pris: från 267 kr/dag.

Busch Gardens Williamsburg, Virginia, USA
Här på Busch Gardens Williamsburg kan du inte bara gå omkring på Sesame Street utan även se kopior av europeiska byggnader som Big Ben och både tyska, italienska och franska trädgårdar. Nöjesparken har även en liten djurpark med örnar, vargar, får och hundar. Flera av berg- och dalbanorna är riktigt skrämmande monster, till exempel Griffon och Alpengeist.
Pris: 484 kr/dag (barn 412 kr/dag).

Universal’s Islands of Adventure, Florida, USA
Det här är en av få nöjesparker där du hittar nästan alla superhjältar i form av åkturer och med en daglig superhjälte-parad genom parken med bland annat Spindelmannen, Hulken och Captain America. Det finns fler än 28 olika åkturer här varav 4 är läskiga berg- och dalbanor. Den mest kända delen av nöjesparken är The Wizarding World of Harry Potter där du bland annat kan se en kopia av skolan Hogwarts och butiken Honeydukes. Granne med nöjesparken ligger Universal Studios Orlando.
Pris: 635 kr/dag (barn 540 kr/dag).

Liseberg, Göteborg
Nöjesparken Liseberg har flera av Europas mest spännande åkattraktioner, bland annat berg- och dalbanan Balder och fritt-fall-åkturen Atmosfear. Här finns också vackra grönområden, det nya gigantiska pariserhjulet Lisebergshjulet och barnvänliga åkturer som Radiobilarna, Spökhotellet Gasten och Ponnykarusellen.
Pris: 375 kr/dag för entré och fri åkning (barn under 110 cm 190 kr/dag).

Parc Astérix, Paris, Frankrike
Du kan inte gå många meter på nöjesparken utan att träffa på galler, romare eller de båda hjältarna Asterix och Obelix. Nöjesparken byggs hela tiden ut med nya världar från serieböckerna, nytt för i år är ett egyptiskt område med massor av spännande miljöer och åkturer.
Pris: 320 kr/dag (barn 300 kr/dag).

 

 

Källa: [Reseguiden]
 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *