Bucketlist, bucket lista

 

En bucketlist är helt enkelt det engelska ordet på en drömlista över saker man vill se och göra innan man går ur världen. Det finns många varianter på listorna. Några har en lista på saker att se och göra innan man når en viss ålder. Andra har en på platser att besöka innan det är för sent i livet.

 

Uttrycket bucketlist kommer ursprungligen från det engelska uttrycket ”kick the bucket”, med betydelsen att dö. Ungefär som vi säger ”trilla av pinn”. Uttrycket bucketlist blev så ett uttryck för en lista med upplevelser och saker att göra innan man dör. Bucketlistor kan se ut på många olika sätt. Vilket i sig är naturligt. Vi har ju alla olika drömmar. En kollega prickar av flygplan att åka med och en annan alla Sveriges nationalparker. De flesta har nog bucketslist över små drömmar i vardagen. Skaffa husdjur, läsa ut en bok, renovera eller till och med skaffa sommarstuga.

 

Min första bucketlist, om jag minns rätt, var kort. Besöka varje kontinent minst en gång. Det innebar att de första resorna bokades med hänsyn till det. Jorden har mellan fyra och sju kontinenter, beroende på vad man räknar som en kontinent. Jag räknar alla. Nu har vi ju varken varit i Oceanien [Australien], eller Antarktis. Så än så länge “mission incompleted”. Arktis klassas inte som en kontinent eller världsdel.

 

BUCKETLIST NR 1 | KONTINENTERNA

1. Europa
2. Afrika
3. Nordamerika
4. Sydamerika
5. Oceanien | Australien
6. Asien
7. Antarktis

 

Världskarta, hur många länder finns det

 

BUCKETLIST NR 2 | ÖVERKOMMA RÄDSLA

Denna listan var inte heller så lång, men det är också den som förblivit nästan orörd. Mycket förändras ju med åldern. Sådant man inte tvekade att göra när man var tjugo, säger det sunda förnuftet nu att man ska låta bli.

1. Gå på glödande kol.

2. Klättra i Kullaberg. Blev en bumling i Kjugekull utanför Kristianstad och ett misslyckat sådant försök.

3. Göra ett provdyk. Blir nog aldrig. Livrädd för att tappa kontrollen under vatten.

4. Hoppa fallskärm. Ju äldre jag blev desto räddare blev jag.

5. Åka zipline. Till och med gjort två gånger nu. Kanske tre.

6. Hajbur. Sitta i en bur under vatten i Sydafrika och titta på hajar.

7. Möta gorillorna i Rwanda eller Uganda.

8. Äta på en Michelinkrog. Det är faktiskt oerhört nervöst första gången. Jag har max haft två gafflar att hålla reda på tidigare. Idag kan jag slänga mig med hela fem besök… tror jag. Ska räkna ;).

9. Göra en resa helt själv till ett land eller plats där jag inte känner någon. Blivit två. En jobbresa till Tyskland och en långresa till Thailand.

10. Jobba i ett annat land. Bodde hos kusinernas farföräldrar i New Jersey och jobbade på K-mart när jag var typ 18.

11. Våga göra en roadtrip hemma i Sverige eller Danmark på egen hand.

12. Åka motorcykel. Åkte med en vän i 18-års åldern. Aldrig gjort det igen. Har en rädsla för att motorcykeln ska åka i backen när man svänger, så lutar åt fel håll varje gång.

 

Zipline, världens längsta zipline

 

LISTA NR 3 | DEN NÅGOT PINSAMMA LISTAN

Då har vi kommit till lista nummer tre. Jag har tre aktiva bucketlistor just nu, utöver de ovan. En över länder och städer jag vill besöka. En med drömmar om bloggen [där otroligt nog nästan allt är avbockat, ska jag sluta nu :)?] och så har jag en lista på saker jag vill uppleva, mer händelser eller fysiska saker. Och det är den lite pinsamma och skämmiga listan jag ska dela med er idag. De där drömmarna man knappt vågar säga högt :). Inte alla är pinsamma, men  några :). Utmanar dig att våga dela dina lite pinsamma önskedrömmar.

 

1. Få uppleva ett Indiskt bröllop.

2. Gifta mig i ett kapell i Las Vegas. Ja vi är gifta. Men hur kul :). Kläder och allt… men kanske inte Elvis.

3. Vara statist i en Bollywoodfilm.

4. Gå i ett begravningståg i New Orleans. Jag gillar att man firar den dödes liv istället för att sörja och vara ledsna.

5. Åka med ett militärflygplan. Typ sitta där bak bland näten som på film. Eller jag sitter gärna varsomhelst, bara jag får följa med.

6. Besöka Chernobyl.

7. Gå på jazzklubb i New Orleans

8. Bli stylad, sminkad och fotograferad av ett proffs. Typ Kardashians team :)).

9. Bli uppgraderad på flyget och få en egen lite hytt eller bara businessklass.

10. Åka en sån där 50 meters yacht och uppleva hur det känns att vara på en veckas resa som i runda slängar kostar 2 miljoner kronor. Ja, om ni känner nån som känner nån ;). [Tittat för mycket på Below Deck Mediterranean.]

11. Åka helikopter över ett coolt landskap.

12. Få uppleva backstage av en större filminspelning. Så sjukt nyfiken på hur det går till och hur mycket folk som krävs. Jag skulle till och med erbjuda mig att jobba grattis som assistent… å ja typ hämta grejer…

13. Prova brudklänningar på Kleinfelds i New York. Dels för att jag aldrig provat en brudklänning någonsin. Men mest för att Kleinfeldts är en TV-INSTUTION som måste upplevas.

14. Åka till Bolivas saltöken bara för att kunna ta en av de där roliga spegelbilderna eller storlitenbilderna  som man ser på Instagram.

15. Rida kamel i öknen. Det gjorde vi i Tunisien för länge, länge sedan.

16. Bo i en jurta i Mongoliet.

 

Franska Rivieran, Frankrike, Côte d'Azur, Saint Tropez, St Tropez

Bucket list

 

Translation
Today I am sharing my bucket lists with you. Even the slithly embarassing one :).

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Intressant det där med Bollywood och backstage på filminspelning. Det vore ju sjukt intressant!
  Jag har en bucketlist på bloggen, men tycker att det är ett svårt fenomen, för önskningar förändras ju så fort. Det som var jätteviktigt för bara 2 år sedan, kanske idag har halkat ner 20 placeringar eller är oviktigt.
  Och så har nya drömmar tillkommit förstås.

  1. Exakt så är det. Önskningar förändras, man själv förändras. Men ändå kul att behålla de gamla listorna och istället göra nya för idag. Det mesta som är kvar på min “överkomma rädsla” kommer troligtvis aldrig ske .

   1. Inte gorillorna alltså? Det är en oförglömlig upplevelse!

    1. Nej nej, den drömmen har funnits där sedan tonåren och fortfarande en dröm :). Lite avis på er ♡

 2. Hoppas att du gick på glödande kol under organiserade former. Blev under senaste resan varse hur det kan gå när man inte vet hur man ska göra det hela … Det slutade inte så jättebra … Kan berätta en annan gång. (Och nej, det involverade inte oss.)

  1. Absolut. Vi hade ett proffs som förberedde oss i en timme. Det var här hemma i Sverige, så man är väl rätt noga med säkerheten. Ser fram emot er story:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *