Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

 

Det är den åttonde mars 2020. Vi är på väg till Playa Del Carmen i Mexiko. De senaste åren har vi fått flytta vår Decemberresa längre och längre fram. Ibland på grund av för mycket jobb i företaget och ibland på grund av min hälsa. Men i år är allt lite annorlunda.

 

När vi sätter oss på flyget har nyheten om Covid-19 nått oss. Men när vi åker har världen och Sverige ännu inte stängt ner. Ingen har riktigt förstått hur allvarlig situationen kommer bli. Vår vistelse på Sandos Caracol Eco Resort kommer, oss ovetandes, bli två veckors berg och dal bana. Det blir också starten för dagliga nyhetsuppdateringar för mig. Det kan låta konstig, men jag har aldrig, under hela mitt liv läst nyhetstidningar eller tittat på TV-nyheterna. Nyheter för mig har inneburit resetidningar, reseprogram, dokumentärer och omvärldsbevakning om mer spännande händelser.

 

Den här nya ovanan har fortsatt under hela pandemin. Nyhetsappen är idag den jag använder mest utöver Instagram. Två dagar efter vår avresa från Sverige, beslutar UD att inga fler flyg ska lämna Sverige. Och fyra dagar in på vår resa, får vi ett SMS från TUI om att vi ska vara beredda på att på att flyga hem vilken dag som. Med den beredskapen, oron och stressen fortsätter vi vår vistelse. Men som i slutändan ändå blir enligt vår planenliga avresedag. Så stress helt i onödan.

 

 

NÄR MAN HAR ALLDELES FÖR MÅNGA BILDER AV EN PLATS

Att det tagit nästan ett och ett halvt år att skriva om vår vistelse och hotellet har berott på något ovanligt för mig. Handlingsförlamning. Det är något som händer mig, när jag har för många bilder från en plats. Och jag tror aldrig jag haft så många bilder att välja mellan från just ett hotell. Inte för att de är superbra, men för att det finns så mycket att visa.  Att få ner de fem hundra bilderna till runt trettio har helt enkelt känts övermäktigt. Det hade lätt kunnat bli tjugo bilder på bara tvättbjörnar :).

 

Just detta hotellet skulle jag utan tvekan kunnat lägga ut 128  bilder från… orimligt… ja :). Nu blir det bara ett femtiotal… om ni räknar collagen som en bild ;).  Men så här i mitten på Juli, femton månader senare, är jag redo att börja processen. För det här hotellet förtjänar att visas upp och tipsas om. Trots att det är ett all inklusive. För Sandos Caracol Eco Resort utanför Playa del Carmen, är ett hotell utöver det vanliga.

 

 

UTOMHUSRECEPTION & GOLFBIL

Cirka trettio minuter från flygplatsen i Cancun börjar de lyxiga resorterna dyka upp. Innanför höga, vita murar ligger de stora hotellkomplexen omringade av palmer och raka alléer. På vägen utanför finns det inget som väcker några som helst funderingar på vad som kan finnas där innanför. Längs vägarna ligger otämjda djungler sida vid sida med baracker med plasttak och plastsopor i dikena.

 

När vi kör in genom resortens grindar vet vi ändå inte riktigt vad som  väntar oss. Bussen lämnar av oss vid hotellets öppna reception och känslan när vi når receptionen, blir, ni vet, en av de där, när det bara blir ett litet glädjeskutt av inre lycka . Den stora utomhusreceptionen ser ut som ett enormt vindskydd. Men ett vackert sådant. Här finns också en bar där man kan sitta och titta på sköldpaddorna eller tvättbjörnarna som leker i träden.

 

När vi fått våra nycklar, alias armband, lastas vårt bagage på en liten golfbil. Vi lika så. Jag förstod nog aldrig hur stor resorten var när jag bokade. Jag känner att jag borde ha en golfbil. Älskar att åka i dem :). Det som lockade oss att boka just Sandos, var alla bilderna på vacker natur och självklart stranden. Jag slutade nog läsa om hotellet efter informationen om “egen cenote, djungel, mangrove och djurliv” och bara bokade. Att hotellet hade typ åtta restauranger var det mannen som läste sig till.

 

 

VI VAKNAR TILL LJUDET AV FÅGELKVITTER OMGIVNA AV MANGROVETRÄSK

Sandos Caracol Eco Resort ligger några kilometer utanför Playa del Carmen. Och det unika med hotellet är att det är omgivet av djungel och mangrove, har en egen cenote och samtidigt har den vita sandstranden på Riviera Maya. Första morgonen dricker vi kaffe på balkongen till ljuden av barnlek och fågelkvitter. Helt plötsligt slås av doften av rökelse. Känns som en konstig kontrast till ljudet av barnlek från vattenparken en bit bort.

 

Vi har inte direkt fri utsikt från balkongen och bara en liten bit därifrån kan vi på dagarna höra ljuden från vattenlandet. Men vi klagar inte. Vi ska vara på stranden på dagarna. Dessutom upptäcker vi att en av de populäraste poolerna ligger precis nedanför vårt rum. Men där ska vi inte heller hänga. Trots att vi varit här mindre en ett dygn har vi redan kunnat njuta av promenader bland mangroveträden, en mexikansk matmarknad, fantastisk palmkantad sandstrand och Mexikanska tvättbjörnar. Massor av dem.

 

 

RESORTEN MITT I NATUREN UTANFÖR PLAYA DEL CARMEN

På hotellområdet strosar påfåglar, ödlor och tvättbjörnar fritt. Och för barnen finns guidade naturvandringar på hotellet där de får stifta bekantskap med djur som åsnor, får och sötvattenssköldpaddor och lära sig mer om naturen och mayakulturen. Det finns ett hägn för rådjur och en liten å där man kan ta en roddtur och uppleva mangroveträsket, sköldpaddorna och tvättbjörnarna som lever här på nära håll. 

 

Hotellet har en egen vattenpark med 29 vattenrutschbanor för både vuxna och barn. Tre pooler och åtta restauranger, barer och spa. Det byggdes 1998, men renoverades 2006. På området finns 78 byggnader med max tre våningar. Resorten ligger strax utanför Playa del Carmen, med utsikt över ön Cozumel. Ön som man de flesta dagar ser tydligt.

 

De flesta av restaurangerna håller ganska bra nivå på maten. I förhållande till andra liknande hotell vi bott på. Vi höll oss mestadels till A’la carte restaurangerna. Men maten inne i Playa del Carmen var helt klart både bättre och godare.

 

 

MEXIKANSK TVÄTTBJÖRN, SPINDELAPOR OCH BRUNA PELIKANER

Under veckan som gått, har vi hittat strandremsan med minst besökare och minst barnfamiljer. Vi har i princip hela stranden för oss själva. De flesta ligger vid poolen. Nära baren. Från stranden ser vi varje dag kryssarna som kommer och går vid Cozumel. Ön som vi besökte när vi kryssade för många år sedan. Mellan strandbesöken njuter vi av naturen och djurlivet. Bara de första två dagarna ser vi Mexikansk Tvättbjörn [coaties], spindelapor, bruna hägrar och bruna pelikaner, sköldpaddor, påfåglar, rådjur, grisar, ödlor, hundar och katter. Och ekorrar så klart.

 

Redan under de första dagarna ser vi en klar förbättring i min hälsa. Sol och värme är det som hjälper mest mot min ME/CFS. Istället för att bara orka vara uppe två timmar om dagen, orkar jag nu vara aktiv det dubbla. Vilan i solen på stranden gör nog mycket för situation. Så vi fortsätter att mest vara på stranden första veckan. Först kommande vecka ska vi börja utforska Yucatan. Och roadtrip med hyrd bil står på schemat. Samtidigt som min hälsa blir bättre, blir världen sämre.

 

 

MILJÖMEDVETENHET & HÅLLBARA SATSNINGAR I PLAYA DEL CARMEN

Sandos Caracol Eco Resort är ett hotell som satsar på både barnvänlighet, men satsar också på miljömedvetenhet och hållbarhet. Målet är att bli exklusiva Riviera Mayas ekohotell nummer ett. På hotellet arbetar de för att öka medvetenheten hos gäster, medarbetare och leverantörer. Genom Sandos Eco Club engagerar hotellet sig i aktiviteter relaterade till miljön och olika sociala institutioner som arbetar för samhället vid Riviera Maya. Resorten är certifierad av den internationella organisationen Rainforest Alliance. Det innebär att Rainforest Alliance kontrollerar att hotellet lever upp till deras standard för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.

 

 

UPPLEVA PÅ SANDOS CARACOL ECO RESORT I PLAYA DEL CARMEN

På Sandos Caracol Eco Resort finns det mycket att fördriva tiden med. Om man vill. Man kan ta lektioner i yoga och dykning. Här finns kvällsunderhållning, barn- och ungdomsaktiviteter och ett vattensportcenter. Resortens spa har bastu, bubbelpool och ett gym.

1. MINIFARM
På hotellet kan du besöka en minifarm med ett dussintal djur som har räddats ifrån svåra förhållanden. Personalen arbetar även med lokala reproduktionsprogram för att släppa ut och öka vissa hotade arter som arapapegojor och hjortar.

2. BADA I EN CENOTE
Föredrar du att koppla av med ett rofyllt dopp är hotellets gäster välkomna att bada i en så kallade cenote, ett hål fyllt med kristallklart grundvatten, som ligger precis bakom hotellet.

3. RÅDJURSPARKEN
Besök rådjursparken som är full av rådjur, ödlor och tvättbjörnar. Hägnet är för rådjuren, men de andra djuren hittar snabbt hit när det är dags för utfodring.

4. STRANDEN
Vandra längs med den vackra stranden. Ta en båttur eller gå på massage.

5. CYKELTUR I DJUNGELN
Låna gärna en cykel eller promenera på någon av stigarna som leder in i djungeln. Stanna till vid en cenote och ta ett svalkande dopp i det kristallklara sötvattnet. Om du har tur kan du få syn på vilda näsbjörnar och leguaner längs vägen.

6. PROMENADER BLAND MANGROVETRÄD OCH STRÄNDER
Hela resorten är full av små stigar och alléer där man kan cykla eller promenera.

7. VATTENLAND
För badglada barn finns barnpool och flera vattenrutschbanor, och för de vuxna finns ett härligt spa.

8. MAYACEREMONI
Framåt kvällen kan du bege dig in i regnskogen för att se en Mayaceremoni under stjärnorna. Så klart arrangerad för oss turister, men lika vacker för det.

9. SPA & MASSAGE PÅ STRANDEN
Med utsikt över havet kan man få flera typer av massage. Själv valde jag en sportmassage som kändes dagen efter.

 

 

Translation
Sandos Caracol Eco Resort in Playa del Carmen in Mexico, is an amazing nature resort. Here amongst the mangroves you can take walks and discover the rich animallife here. We would love to stay here again. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *