Fullt vaccinerad. Känslan av att kunna andas lättare infinner sig direkt vid andra sticket. Firas med mjukglass. Tacksam. Inkommande mail visar också tecken på att världen börjat andas igen. Jobberbjudandena börjar sakta trilla in. Gränserna börjar öppnas. Man vågar börja leva lite. 

 

Men allt är skört och skirt. Hela världen kan inte andas. Alla har inte samma möjligheter som vi. Många med möjligheten till vaccinering väljer bort den av anledningar jag inte kan förstå. Många dör för deras möjlighet. Så jag fortsätter träda med försiktighet. Jag fortsätter sprita händerna. Jag fortsätter hålla avstånd när det går. Och jag fortsätter läsa mycket både vanliga och resenyheter.

 

FREEDOM TRAVEL SLÄPPER EN TIDNING

Först vill jag bara berätta om något som jag är oerhört imponerad av. Våra vänner Helena och Peter på Freedom Travel har släppt sin första fysiska tidning. Och jag är så glad för deras skull. Det är ett stort projekt och jag är allt lite stolt över att känna dem. De har bloggat i många, många år och släpper ett nytt inlägg varje morgon. Ja, varje morgon. Alltid. Och gissa vem som fick ett fysiskt exemplar i brevlådan ♡. Du kan läsa tidningen digitalt här.

 

VI HAR BLIVIT MED KATTUNGE

Vi har aldrig haft tre katter. Vi har heller aldrig haft en sommarstuga. Två katter i en lägenhet är lagom och så har de varandras sällskap när vi inte är där. Men där var en sak vi inte hade tagit i beräkning. Att en av katterna skulle bli så tagen av utelivet, att vi nu inte kan ta hem honom till lägenheten. Så han har i princip bosatt sig i stugan.

 

Så jag kom på den eminenta idén att skaffa en “andra” katt till mig och Neo i lägenheten. Den nya kattungen är bara så ljuvlig och vill så gärna umgås med sina storebröder. Men det har visat sig lite svårare än någonsin förr. De tycker inte alls att han är lika mysig som vi tycker att han är. Men vi har hopp om att de alla ska bli de tre musketörerna :).

 

 

VI SPENDERAR EN HELG MED SYSKONDÖTTRARNA & GUDÖTTRARNA

Redan innan vi skaffade stugan hade jag en dröm att kunna samla våra systerdöttrar och guddöttrar för en helg med oss. Och äntligen, många år senare hände det. Min hälsa var okej. Både jag och Göran hjälptes åy. Plus att girlsen nu blivit så stora att de är ganska självgående. De sov alla i gäststugan. Nästan som kollo :).

 

Storyn bakom bilderna på mig och vännen Bodil? Jo, jag tyckte var smart när jag beställde en soffa till gäststugan som kunde göras om till dubbelsäng. Well… när den kom fick mannen ett skrattanfall. Den visade vara 140 cm lång och 100 cm bred :). Men jag och Boddan visade minsann dem. Vi fick plats och hade lätt kunna sova där.

 

 

MUTORNA FÖR ATT FÅ UNGDOMAR ATT VACCINERA SIG

Att alla vill vaccinera sig känns som en självklarhet. Men så är det inte. Framför allt ligger svårigheterna i att få yngre att välja vaccinering. Och i Australien är kanske motståndet mot vaccin som störst. Nu erbjuder flera länder “mutor”. Metoden att locka folk är inte ny. Redan i början på 1800-talet försökte man locka folk på olika sätt att vaccinera sig mot smittkoppor.

 

I tyska Friedland tänkte borgmästare att kanske en fotbollsmatch och en gratis öl, kunde locka. Så han bjöd in invånarna till stadshuset för att se Tyskland möta England i EM. 20 personer lät vaccinera sig under kvällen. Matjätten Edeka erbjöd sina anställda ett presentkort på 500 kronor om de lät sig vaccineras.

 

Även i andra länder finns det gott om exempel på mer eller mindre kreativa belöningar. I den amerikanska delstaten Washington har under våren nyvaccinerade invånare kunnat få en gratis joint i affärer som säljer marijuana. I Polen deltar vaccinerade i ett lotteri, med chans att vinna över två miljoner kronor. Och i Grekland erbjuds ungdomar 150 euro per person och en månads gratis surf.

 

 

PUTIN FÖRBJUDER ALL CHAMPANGNE ATT KALLAS DET UTOM RYSK

Rysslands president Putin är lika duktig på att skapa rubriker som Trump var. I veckan förbjöd Ryssland champagne från Champagne att kallas just champagne, trots stora protester från Frankrike. ”Champagne” är nämligen en skyddad beteckning precis som fetaost, spettekaka och falukorv.

 

FÅ BETALT FÖR ATT FLYTTA TILL EN ITALENSK BY

Den syditalienska regionen Kalabrien planerar att erbjuda upp till motsvarande 280 000 kronor över tre års tid till människor som är villiga till att flytta till en sömnig by. Men det finns förstås en hake. För att ta del av pengarna måste man driva ett företag på orten. Antingen starta upp något helt nytt, eller ta över ett redan existerande som tillhandahåller varor eller tjänster som efterfrågas i byn.

 

 

OCH TILL SIST, LÅT OSS PRATA OM NETFLIX

Jag hade redan den perfekta lösningen för att se serier och film. Av någon anledning, påverkad av sociala media, fick jag ändå känslan att jag missade något om jag inte hade ett Netflixkonto. Så jag skaffade ett. Började maratontitta på serier. Varav jag faktiskt fastnade för några. Sedan maj har jag bittert börja ångra abonnemanget. Varför? Netfix har börjat “maratonlägganer” serier. Några fanns på min lista. Jag har precis påbörjat Cursed. Känns inte mycket lönt längre. Här kommer listan på de nedlagda serierna. Just ni skulle jag bli väldigt besviken om de också lade ner Sweet Tooth, Lock & Key, The Upshaws, Fate the Winx saga, Shadow and Bone och Warrior Nun.

 • Lucifer, 6 säsonger
 • Chilling Adventures of Sabrina, 4 säsonger
 • Dear White People, 4 säsonger
 • Grace and Frankie, 7 säsonger
 • The Crown, 6 säsonger
 • Ozark, 4 säsonger
 • Dead to Me, 3 säsonger
 • Atypical, 4 säsonger
 • Lost in Space, 3 säsonger
 • The Irregulars, 1 säsong
 • Dad Stop Embarrassing Me, 1 säsong
 • Country Comfort, 1 säsong
 • The Crew, 1 säsong
 • Bonding, 2 säsonger
 • Mr. Iglesias, 4 säsonger
 • Cursed, 1 säsong

 

OMVÄRLDSBEVAKNING

Fler omvärldsbevakningar och månadssvep hittar ni här. Men det finns också en kategori som heter Resenyheter där man kan läsa om lite av varje.

 

 

Translation

Time to sume up the last month and look a little on what the world has been up to.

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

 1. Men åh, vad fint du skrev om oss och vårt tidningsprojekt! Tack så hemskt mycket Daniela! Fina bilder som vanligt hos dig, och fina katter! :)

  1. Skriver det för att det är välförtjänt. Konsekventa och ständigt nya roliga överraskningar. Å tack ♡.

 2. Åh jag blir så frustrerad när de lägger ner en massa bra serier! Riktigt irriterande. Jag kollade bland annat på första säsongen av Away, skulle verkligen vilja ha en fortsättning där. SUCK Netflix!!

  1. Då är det inte bara jag :)). Man borde bara börja titta på serier som redan har flera säsonger bakom sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *