– Artikeln innehåller reklamlänkar –

 

Förra veckan publicerade jag listan på mina önskehotell i Skåne. På den fanns åtta hotell och boenden. Nu har turen kommit till önskelistan på annorlunda hotell för resten av Sverige. Och inte oväntat består den av en något längre lista.  

 

Annorlunda och unika hotell och boenden är ett tema som lockat mig ända sedan jag började med den här sidan. Därför finns så klart också två kategorier på temat; Annorlunda Byggnader och Annorlunda Hotell. Tyvärr har däremot själva besöken lyst ganska mycket med sin frånvaro. Det har blivit en del herrgårdar. Några lite unika hotell. Och några glampingar ute i världen. Självklart har det mycket att göra med att en weekend ofta kräver mer energi av mig, än en två veckors resa. Då kan jag vila och utforska i den mån jag orkar. Har man bara en natt, blir  jag mer stressad att orka, så jag inte missar något.

 

På min lista idag finns 21 unika och annorlunda boenden över hela Sverige. Glampingar. Vingårdar. Hotell. Resorter. Jag har sorterat dem i stigande bokstavsordning efter staden de ligger. Någon som redan bott på flera av dessa mysiga ställen är Maria på Fantasy Dining. Hos henne hittar du mycket mer bilder och informationen om hotellen.

 

LÄS MER: FLER HOTELL I SVERIGE

8 unika hotell i Skåne på min önskelista
Särö, Säröhus spahotell och sommar i en Halländsk skärgård
Weekend i Göteborg och Scandic Rubinen 

 

21 UNIKA & LITE ANNORLUNDA HOTELL PÅ MIN ÖNSKELISTA


JUMBO STAY | ARLANDA, STOCKHOLM | 

På Arlanda i Stockholm finns Jumbo Stay Hostel. Här kan man bo i inuti en Boeing 747-212B. Här kan man välja mellan att bo i fräscha rum med dusch och toalett i korridoren eller i sviten i den ombyggda cockpiten med panoramavy över flygplatsen.

Boka: Boende på Booking
Adress: 

Webbplats: Jumbo Stay Hostel 

Unika och Annorlunda Hotell

ISLANNA TRÄHOTELL | FALKÖPING | VÄSTERGÖTLAND

När man var liten önskade man sig ofta en trädkoja. Fick man ingen då, kan man leva ut sin fantasi genom att bo i ett trädhushotell. Anne-Charlotte och Bo Ottosson hade en vision om att  skapa ett hotell bland ekarnas grönskande trädkronor och det resulterade i de två trädhusen Andrum och Sjunde Himlen. Med inspiration från sekelskiftesbyggnader lockar hotellet sina gäster till stillsamhet, kryddat med en touch av adrenalin. Man bor 6,5 meter ovanför marken och på morgonen hissas frukostkorgen upp till en fylld med ekologiska godsaker och hällbakat bröd.

Adress: ISLANNA, 521 94 Falköping
Webbplats: Islanna Trädhushotell 

 

ÄLGHOTELL WRÅGÅRDEN | FALKÖPING | VÄSTERGÖTLAND

Utanför Falköping finns Wrågården. Det som lockar här, är inte bara att man kan övernatta i stugor utformade som älgar och bisonoxar. Men också att de unika stugorna är placerade ute i Wrågårdens älg och dovhjortspark. Utanför stugorna finns mysiga grillplatser med utsikt över parken.

Adress: Friggeråker Wrågården, 521 96 Falköping
Webbplats: Älghotellet Wrågården 

 

JACY’Z HOTEL & RESORT | GÖTEBORG | VÄSTERGÖTLAND

Jacys är ytterligare ett av ESS Groups fantastiska hotell. Trots att det inte varit öppet mer än några månader, överöses det av positiva recensioner. 27 våningar av spännande miljö att spenderar en eller fler dagar på. Efter vad jag läst och hört, är det så fint och mysigt att man helst inte vill lämna hotellet. I den 100 meter höga skrapan, som redan nu ses som ett nytt landmärke för Göteborg, är det fokus på upplevelser och utbudet av restauranger, barer och aktiviteter är spektakulärt.

Adress: Drakegatan 10, 41250 Göteborg
Webbplats: Jacy´z

 

HOEL PIGALLE | GÖTEBORG | VÄSTERGÖTLAND

Hotell Pigalle är ett av de där hotellen som bjuder på färger, inredning i stil och form från det tidiga 1900-talets syndiga Paris. En ljuvlig art decostil. Unika rum skapade i det anrika Palace Huset i Brunnsparken i Göteborg, som byggdes 1749. Lunchen och middagen kan intas på ar också lova att vår fantasirika restaurang Atelier samt den vällustiga Bar Amuse.

Boka: Boende på Booking
Adress: 
Södra Hamngatan 2A, 411 06 Göteborg
Webbplats: Hotel Pigalle

Unika och Annorlunda Hotell

Unika och Annorlunda Hotell

 

FYREN PATER NOSTER | HAMNESKÄR, TJÖRN | BOHUSLÄN

Även om jag har en liten fascination för fyrar, har jag inte ofta tänkt tanken på att bo i en. Förrän senaste tiden. En av dem som lockar är Pater Noster i Hamneskär. I över ett sekel guidade Pater Nosters fyrtorn sjöfarare från det stormiga Västerhavet tryggt in mot Bohusläns kust, idag kan man njuta av utsikten som turist. 2020 blev fyren hotell och konferensanläggning. Specialdesignade tapeter och begagnade möbler i kombination med modern konst står för inredningen. Pater Noster har redan dragit hem flera prestigefulla internationella priser. Bland annat första pris i Gold Key Awards i USA. Och när tidningen The Telegraph listade decenniets 10 mest spektakulära hotell fanns Pater Noster omnämnt.

Adress: Hamneskär, 471 51 Hamneskär
Webbplats: Pater Noster

 

TREE HOTEL | HARADS, BODEN | NORRBOTTEN

Utöver Ice Hotel, är detta boende kanske ett av de mest kända Svenska boenden ute i världen. Treehotel är ett hotell med sju trädstugor som är fästa i tallstammar en bit från marken i ett skogsparti utanför Harads. Jag skulle kunna tänka mig att bo  i vilken som av rummen. Mirrorcube lockar. Likaså The Ufo och The Cabin. The Mirrorcube är ett gömställe bland träden, kamouflerat av spegelväggar som reflekterar sin omgivning.

Boka: Boende på Booking
Adress: 

Webbplats: Tree Hotel

 

VARGHOTELL PÅ JÄRVZOO | JÄRVSÖ, LJUSDAL | HÄLSINGLAND

Varghotellet ligger högt på min önskelista. Tänk att kunna se vargar från sitt sovrum.  Det finns fem hotellrum och man har utsikt över varghägnet från dem alla. Tänk att sitta öga mot öga med en varg med endast en glasruta emellan.

Adress: Vallmovägen 49, 827 51 Järvsö
Webbplats: Järvzoo Varghotellet

 

ICE & LIGHT VILLAGE | KALIX

I Kalix hittar man Ice and Light Village. Här kan man bo bekvämt i en modern stuga, inkapslad av ett iglooformat skal, designat för att man som gäst ska kunna ta in omgivningarna genom de stora fönstren. Och även om det ser kallt ut, så hade jag gärna bott här en natt. Men, man kan ju också bo här på sommaren.

Adress: Nyborgsvägen 175, 952 51 Kalix
Webbplats: Ice & Light Village 

 

ERIKSBERGS HOTELL & SAFARIPARK | KARLSHAMN | BLEKINGE | √ Check

Hit åker jag gärna igen. Det var en av mina bästa hotellupplevelser i Sverige. Eriksberg är en helhetsupplevelse kring djur, natur, logi och gastronomi. I den vackra miljön finns byggnader från fem århundraden som inrymmer förstklassigt hotell, restauranger, konferenslokaler, vinkällare och gårdsbutik med försäljning av viltprodukter, fritidskläder, inredningsartiklar samt kafé.

Boka: Boende på Booking
Adress:
Guöviksvägen 353, 374 96 Trensum
Webbplats: Eriksbergs Hotell & Safaripark

Sverige, Blekinge, Eriksberg

 

ICE HOTEL | KIRUNA | LAPPLAND | √ Check

Vi har förvisso aldrig bott på själva ishotellet, men vi har besökt det flertal gånger. Och efter att ha gjort det, känns faktiskt övernattningen inte som nödvändig längre. Men visst är det så, att Icehotel tillhör ett av Sveriges mest kända och unika boenden. Utöver delen som byggs upp på nytt varje år, finns nu Ice Hotel 360 som man kan besöka året om.

Adress: Marknadsvägen 63, 981 91 Jukkasjärvi
Webbplats: Ice Hotel

Sverige, Lappland, Kiruna, Ishotellet

Sverige, Lappland, Kiruna, Ice hotel

 

NORRQVARN | LYRESTAD, MARIESTAD | VÄSTERGÖTLAND

På Norrqvarn kan man leva ut ytterligare en av de där barndomsfantasierna. Ett mer annorlunda hotell får man kanske leta efter. Jag har länge försökt boka just detta boendet, men det har tyvärr varit fullt varje gång. Det här sagoboende vid Göta kanal erbjuder bland annat boende i mysiga trollstubbar och svampar. Och vill man bo lite mer vuxet, finns här också två fullt utrustade glampingtält för en bekväm naturupplevelse.

Boka: Boende på Booking
Adress: 
Norrqvarns Slussområde, 548 93 Lyrestad
Webbplats: Norrqvarn

 

SALA SILVERGRUVA | SALA | VÄSTMANLAND

Sala Silvergruva har funnits på min önskelista ända sedan 2013, då jag första skrev om boendet. Här sover man 155 meter under mark. Sala är världens djupaste hotellsvit och finns på botten av gruvan Ulrica Eleonora. Gruvan var i drift från 1400-talet till 1908 och ägs idag ägs av kommunen. “Temperaturen i gruvan är två plusgrader men i gruvsviten mer behagliga 18 plusgrader”. Behagligt vet jag inte :), men man hoppas att varma täcken finns. Guidad visning av gruva och frukost under jord ingår. Dock blir jag lite osäker på om man idag kan bo här, när jag kikar på deras sida.

Adress: Drottning Christinas väg 9A, 733 36 Sala
Webbplats: Sala Silvergruva

 

TÅGVAGNSHOTELLET | SILLERUD, ÅRJÄNG | VÄRMLAND

Det är väl klart att man kan boka sovvagn och bo på tåg medan man förflyttar sig. Men av någon anledning lockar ändå den stillastående tågvagnen i Sillerud. Här övernattar man i en av Sveriges sista sovvagnar av typ WL5DE. Av många ansedd som SJ.s finaste sovvagn.

Adress: SVENSBYN 49, 672 95 Årjäng
Webbplats: Tågvagnshotellet

 

ELLERY BEACH HOUSE | STOCKHOLM | UPPLAND

Ellery Beach House är också ett av ESS Groups vackra hotell. Det ligger på Lidingö i Stockholm och öppnade 2020. Det som lockar med detta hotell är väl strandkänslan och känslan av att inte befinna sig i Sverige. Resorten bjuder inte bara på närhet till natur och hav, platsen är dessutom fylld av upplevelser så som pooler, beach club, padelbanor, restaurangen Palmers, barer, möteslokaler och gym. Jaq tror att jag hade kunnat ha en riktigt fin helg här, även om jag inte gillar att spaa.

Boka: Boende på Booking
Adress: 
ELFVIKS UDDE, 181 90 Lidingö
Webbplats: Ellery Beach House

 

BOHMANS HOTEL | TROSA | SÖDERMANLAND | √ Check

Det är nu många år sedan vi bodde på Bohmans i Trosa. Men det gav så fina minnen, att jag gärna inom kort bor där igen. På Bomans i Trosa är alla rum olika. Ett personligt boutiquehotell där känslan av att vara hemma är starkare än att vara på besök. Och att sedan Trosa är en supermysig stad att besöka, ger extra plus.

Adress: Östra Hamnplan 1, 619 30 Trosa
Webbplats: Bohmans Hotel

 

ÄSTAD VINGÅRD | VARBERG | HALLAND

Ästads vingård är en vingård som lyfts mycket de senaste åren. Och alla goda recensioner har gjort att vingården hamnat på min önskelista. Gården var från början ett traditionellt lantbruk, som idag är en prisbelönt vingård med höga ambitioner och rustik elegans. Ästad Vingård är Sveriges största vingårdar och drivs av en syskontrio som sett till att matglädje och förstklassigt vin varvas med spa, vilda djur och aktiviteter. Man kan gå vingårdsvandring, göra en vinprovning, vandra i bokskogen, gå på spa och äta god mat.

Adress: Ästad 10, 432 77 Tvååker
Webbplats: Ästad Vingård

Unika och Annorlunda Hotell

Unika och Annorlunda Hotell

 

TRAKT FOREST HOTEL | VETLANDA | SMÅLAND

2022 öppnade ytterligare ett trädhotell. 5 skogssviter som svävar bland träden. Skandinavisk design kombinerad med lyxig komfort. Trakt Forest Hotel är en unik vistelse i hjärtat av den småländska skogen. Det är ju också ett bra alternativ till Treehotel i Boden för oss som bor i södra ‎Sverige.

Adress: SÄLLEHÄGNAD 6, 574 54 Holsbybrunn
Webbplats: Trakt Forest Hotel

 

LAPPLAND VIEW LODGE

Linda tipsar om Lappland view lodge. Det mest spektakulära hotell hon bott på. Så klart måste det med på listan. Lodgen ligger på toppen av Luppioberget vid Övertorneå och har panoramautsikt över Tornedalen.

Adress: 
Webbplats: Lappland View Lodge

 

Translation

I have looked for unique hotels and accomodations in Sweden. And here are eleven that ended up on my bucketlist.


Bilder: Pressbilder

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Linda says:

    Jag kan komplettera din lista med ytterligare ett fantastiskt hotell: Lappland view lodge. Det mest spektakulära boende jag har bott på.

    För övrigt: tack för inspirationen!

    1. Stort tack för tipset. Ska genast in och kika och lägga till på listan :). Å tack själv för att du kikat in här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *