Mitt resande började tidigt. Jag och mina syskon hade turen att ha föräldrar som inte tvekade att packa in tre ungar i bilen och köra söderut i Europa för att stanna hela sommaren. Och redan då började samlandet av typiska turistsouvenirer. Min syster samlade på dockor i nationaldräkter. Själv gick jag från solfjädrar och muggar till grekiska vita statyer.

 

När jag blev lite äldre och började göra lite annorlunda resor ersattes muggarna och statyerna med masker och träfigurer. Och jag ska inte glömma bort det där året när jag fick med mig hem en jättestor fågelbur hem [som dock inte var riktigt hel när den kom fram], och det året jag fick med mig hem en stor flätad korg.  Nu, en himla massa år senare har det åter förändrats. Det är sällan vi längre köper med oss souvenirer hem. Däremot lokala delikatesser. Allt för att förlänga reseupplevelsen. Att gå i en lokal supermarket har blivit en egen upplevelse på resan. De lokala delikatesserna är våra nya turistsouvenirer.

 

Så det blir en hel del kaffe, te, charkuterier och ost som får följa med hem. Men fortfarande är jag svag för vissa saker. Som färgglatt porslin och muggar. Så ja, en del souvenirer får följa med hem ibland. Och skulle det finnas snäckor på stranden, ja, det är väl något man aldrig växer ifrån. Ofta försöker man hitta något unikt att ta med sig hem, men lika ofta blir det kanske något kitschigt som många andra också hittat. Och oftast hamnar det mesta man köper i en låda någonstans för att samla damm. Men om man inte har med sig en nyckelring med Eiffeltornet hem från Paris, har man då varit i Paris?

 

NÅGRA AV DE VANLIGASTE TURISTSOUVENIRERNA FRÅN RUNT OM I VÄRLDEN 

Snapsglas, Kylskåpsmagneter, Traditionella små dräkter till syskonbarnen, Vykort, Frimärken, Ramar, Kulturella Hattar, Pennor, Kepsar, Väskor med stadens namn, Gatukonst, Miniatyrer av landmärken som Eiffeltornet och Frihetsgudinnan, Handdukar, Mynt, T-shirts, Lokala dockor som Bobble Heads och Matryoshka dockor, Kramdjur, Tändare, Knappnålar.

 

 

TURISTSOUVENIRER, NÅGRA AV DE MEST SÅLDA KOMMER FRÅN SPECIFIKA LÄNDER.
HÄR KOMMER DE 25 MEST POPULÄRA

1. Staty Lilla Sjöjungfrun från Danmark
2. Kängurutändare från Australien
3. Dekorerade träskor från Nederländerna
4. Maple Sirap från Kanada
5. Brandenburg Gate Replika från Tyskland
6. Dansande docka från Hawaii
7. Vikingahorn från Sverige
8. “Stone Maltese Cross” från Malta
9. Målade elefantstatyer från Indien
10. Mozartkulor från Österrike
11. Matryoshka dockor från Ryssland
12. Stråhattar från Thailand
13. Dekorerade skallar från Mexiko
14. Kobjällra från Schweiz
15. Dubbeldäckare bussmodell från England
16. Dimma på burk från San Francisco och Kalifornien
17. Nyckelring med Eiffeltornet från Frankrike
18. Golemstaty från Tjeckien
19. Jesusstaty från Brasilien
20. Staty med Farao från Egypten
21. Flasköppnare med påven från Vatikanen
22. Kinesiska muren, termometer från Kina
23. Draculakopp från Rumänien
24. Sumobrottare från Japan
25. Mount Rushmore oljelampa från South Dakota i Usa

 

Vad handlar ni mer er hem från resan? Och är ni skyldiga till några av köpen ovan?

 

Bild: Club Med

 

Translation
What kind of souvenirs do you buy on your vaccation?

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

18 Comments

 1. När jag var yngre blev det väldigt typiska turistsouvenirer, nuförtiden föredrar jag souvenirer som är/ser ut att vara lite mer genuina och t.ex. inte har stort tryck med destinationens namn. Gärna sånt man kan ha praktisk användning av eller helt enkelt passar min inredningssmak. Det köp jag ångrar mest i efterhand var väl en plastig delfinprydnad med fastkklistrade snäckor och lite glitter på,men nåja, jag var ju ändå 14 år :D

  Ur listan har jag köpt en matryoshka docka och mozartkulor :) Nån magnet och nyckelring har det väl också blivit..

  1. Daniela says:

   Det är nog så att många av oss har gått igenom samma faser. De där delfinerna
   med snäckor på känner nog många av oss igen :). Och jag kan inte heller lova
   att jag låter bli att köpa Matryoshkadockor när jag väl åker till Ryssland :)

   1. Matryoshkadockor är ju iallafall vackra prydnader och är väl ändå ett ganska traditionellt hantverk/leksak? Till skillnad från glittriga plastdelfiner då som nu knappast har nån särskild historia inom den kanariska kulturen/hantverkstraditionen, annat än att det simmar en del delfiner längs kusten.. :P

    1. Daniela says:

     Har varit i södra Europa så många gånger och aldrig sett en delfin
     faktiskt, men många glittriga :)

 2. Vi köper aldrig traditionella souvernirer. Däremot kan det bli klädesplagg, som sedan också påminner om ett visst resmål, eller kanske någon delikatess ibland.

  1. Daniela says:

   Ibland hittar man ju faktiskt riktigt fina tröjor och t-shirtar,
   som trots sina tryck, kan vara riktigt fina och annorlunda.

 3. Haha! Underbart inlägg. Jag köper med mig kylskåpsmagneter. Lite klyschigt och väldigt turistigt kanske, men blir som en tavla av minnen på kylskåpet (eller elementet).

  1. Daniela says:

   Men å andra sidan är det väldigt enkelt att ta med sig hem ;)…

 4. emolis says:

  Jag köper också helst ätbara souvenirer eller något som går att använda, t ex en vacker skål, fat, mugg, salladsbestick osv. Dock inget med ortsnamn eller dylikt. Är svag för orientalisk inredning och när vi var i Marocko följde det med fler skålar, skinnpuffar och lyktor än jag egentligen behövde. Gillar också trästatyer/masker, korgar och annat naturmaterial och faktiskt var jag bara tvungen att köpa en rishatt när vi var i Vietnam i våras, inte helt lätt att få hem dock :) Barnen brukar däremot köpa en liten souvenir till sin hylla när vi är iväg. Gissar att de kommer att tröttna på dessa när de flyttar hemifrån :)
  På listan är jag skyldig till lönnsirap från Kanada. Jobbade som au-pair där för en väldig massa år sedan och hade halva resväskan full med lönnsirap när jag åkte hem.

  1. Ja, hur ska man kunna motstå lyktorna i Marocko :). Man hittar alltid plats till dem. Och rishatten från Vietnam ska jag erkänna att jag också har, dock var det en present, som numera hänger i bilen :)).
   Men visst är ätbara presenter bra? Framför allt eftersom man kan dela upplevelsen med de där hemma.

 5. Vi köper nästan inget på resa. Och om det överhuvud taget ska köpas souvenirer, så ska det vara något som går att använda. Ibland kan det slikna med någon skål eller dyligt med hem tex. Oftast handlar det då om en hantverkare som säljer och man känner att man vill stötta verksamheten.
  Christofer köpte en gång en helt vidrig turistmugg som bytte motiv när den blev varm. Bara för att vi hade ett så trevligt samtal med försäljaren innan. :-)

  1. Det är ju lite kul. Bra minnen att ha med sig hem och att ha supportat någon som behöver det. Något vi också försöker göra.

 6. Hmm…det där med souvenirer har väl liksom gått över med tiden. Det fanns en tid då jag samlade på tillbringare från alla olika länder jag besökte. Det fick jag ge upp på grund av platsbrist och för att jag insåg att det var en vansinnig idé ;) Det jag är skyldig till av det ovan är en nyckelring med eifeltornet (som dock inte är köpt i Paris) och en låda mozartkulor från flygplatsen i Wien.

  1. Haha. Ja bringare tar lite plats. Men Mozartkulor är väl bra. Gott efter resan :)

 7. Vi køber næsten aldrig noget når vi rejser. I mange år gjorde vi men endte ofte med at smide vores souvenirs ud efter lidt tid. Vi køber ofte tøj når vi rejser især i USA. HAHA jeg skrev et indlæg for noget tid om vores tradition i forhold til souvenirs. Du kan læse om den hvis du har lyst. For vi har en hade hylde ;-)

  http://ontrip.dk/souvenir-tradition-og-hadehylden/

  Knus Annette

  1. Tror att ju mer man reser desto mindre handlar man. Resande är belöningen i sig själv :). Men klart jag ska in och läsa :)). Ses om några veckor. Knus <3

 8. Nja..aldrig varit nån typisk souvenir-köpare..däremot gärna nån väska..vanlig/fin handväska..o skor..tycker ofta jag hittar viss typ av kläder som jag gillar (trikå..koftor..leggings .m.m) bättre utomlands än hemma… tänker ofta på de resorna till vardags när jag använder grejerna..åker oftare till shoppingmall i förort än till borg, kyrka o.s.v på mina resor :-).

  1. Men visst är det så att man kan hitta lite roligare kläder och skor utomlands. Man blir lite mer unik :). För mig blir det en hel del flip-flops. Finns sällan något spännande hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *