Bild av Stefan Sager 

 

Den 4 januari 2010 invigdes Burj Khalifa som för närvarande är världens högsta byggnad. Skyskrapan finns i Dubai i Förenade Arabemiraten. Byggnaden började byggas 2005 och blev färdigt 17 januari 2009. Burj Khalifa har 162 våningar som nås med hiss och används för kontor, bostäder och som hotell. Det finns 1044 lägenheter, 49 våningar kontorslokaler och 57 hissar. Våning 123 och 124 är utsiktsplatser för allmänheten, där man även kan vara utomhus.

 

Burj Khalifa slår alla rekord, den är mer än 300 meter högre än världens näst högsta byggnad, och mer än dubbelt så hög som Empire State Building på Manhattan i New York! Enda hotet byggnaden har, är en annan skyskrapa som är planerad i Dubai och som är tänkt att bli över 1000 meter hög. Dock med den finansiella krisen som drabbat Dubai hårt kommer det nog att ta tid innan denna är färdigställd.

 

I hela 41 år var Eiffeltornet det högsta byggnadsverket i världen, men idag har vi flera byggnader som till och med är dubbelt så höga som Eiffeltornet. Och för enbart 20 år sedan hade Nordamerika hela 75% av världens alla höga skyskrapor, men detta stämmer inte längre. Den situationen har också förändrats och idag är Asien den ledande kontinenten då det gäller höga skyskrapor.

 

Hur man listar världens högsta byggnader är lite olika. På en del listor är det bara själva byggnaden som räknas. Medan på andra både spira och/eller antenn. Stora skillnader kan även finnas beroende på om man har listat endast skyskrapor eller någon annan typ av byggnader. Världens högsta byggnader utses av Council on Tall Buildings and Urban Habitat. Höjden mäts till byggnadernas topp och antenner gills inte. En byggnad klassas av CTBU som en byggnad om minst hälften av dess höjd utgörs av beboeliga våningar.

 

DE TIO HÖGSTA BYGGNADERNA UTAN ANTENN ELLER SPIRA 

1. Burj Khalifa, Dubai, Förenade Arabemiraten, 828 meter.

2. Shanghai Tower, Shanghai, Kina, 632 meter.

3. Makkah Royal Clock Tower, Abraj Al-Bait Clock Tower, Mecka, Saudiarabien, 601 meter.

4. Ping An Finance Center, Shenzhen, Kina, 599,1 meter.

5. Lotte World Tower, Seoul, Sydkorea, 554,5 meter.

6. One World Trade Center, New York, USA , 541,3 meter.

7. CTF Finance Centre, Guangzhou, Kina, 530 meter.

8. China Zun, Peking, Kina – 527,7 m

9. Taipei 101, Taiwan, 508 meter.

10. World Financial Centre, Shanghai, 492 meter.

 

HÖGST I SVERIGE

Turning Torso Malmö, Sverige, 190 meter.

 

HÖGST I EUROPA

Mercury City, Moskva, 75 våningar, 339 meter.

 

 

 

0
fb-share-icon0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *