– Dagens inlägg presenteras i betalt samarbete med Visit Kristianstad – 

 

Svemester och Hemester. Resetrenderna som kommit för att stanna. Och i dessa tider populärare än någonsin. Så klart lite på grund av omständigheterna. Och tack vare omständigheterna får vi nu upptäcka ännu mer av vårt vackra Sverige. Och framför allt vår gröna och variationsrika stad Kristianstad.

 

Skåne är landskapet som har allt att erbjuda. Från puls och uteliv i västra Skåne, till grön natur, vita stränder och lokalproducerad god mat i Östra Skåne. Och i Kristianstad har vi allt. Från gröna vackra bokskogar att promenera i, till vandringsleder som Skåneleden, sjöar att paddla i, cykelleder för alla och vita ljuvliga sandstränder. Innerstaden består av mysiga gator, vackra parker och en teater som är en av de äldsta i sitt slag i Sverige. Kristianstad grundades för 400 år sedan av den danska kungen Christian IV. Att staden grundades av en Dansk kung beror på att Skåne då tillhörde Danmark. 1658 blev Skåne en del av Sverige och har varit det sedan dess.

 

Hemester är vår Svenska variant på ordet Staycation. Hemma + semester. Stay + vaycation. Hemester är en semester man spenderar i närheten av hemmet. Jag har tidigare tipsat om saker att se och göra i närområdet, men hag har mycket kvar att upptäcka. Kristianstad turism har nu skapat en informationssida där du kan hitta mer inspiration. Den nya sidan Hemester, ska hjälpa en att hitta tips och teman på saker att göra och uppleva i sommar i vår vackra kommun. Några teman glider förklarligt in i varandra. Krokar arm. Jag delar här lite egna tips under varje tema. Vill du läsa mer på Hemestersidan, hittar du direktlänk i varje rubrik.

 

13 TEMAN FÖR DIN HEMESTER I KRISTIANSTAD 

 

1. FRILUFTSLIV

Något vi inte har brist på i Kristianstad är natur. Det finns många alternativ för  cykling och vandring. Varför inte vandra delar av den nya Skåneleden som går genom Näsby i Kristianstad. Du kan också vandra 42 kilometer längs med kusten eller vandra på några av Bockebodas leder bland barr och lövskog. Längs med Degebergaleden finns både höga kullar och raviner. Och det är här du hittar Forsakar och dess vattenfall. Skånes högsta med sina åtta och tio meter. Men man kan också stanna inne i staden och ta en promenad i vattenriket och gå Linnérundan.

 

I Kristianstad har vi också några av Sveriges finaste golfbanor. För dig som gillar att röra dig ute finns massor av aktiviteter utomhus. Fiska, cykla, besök Bäckaskogs slottspark och trädgård, ta en tur på flodbåten, vandra eller promenera i Kjugekull. Passa på att testa bouldering i Kjugekull. Det ser minsann lättare ut än det är. Med hjälp av `Hitta Ut`kan du upptäcka Kristianstad med hjälp av kartor och checkpoints.

 

Läs mer: Vandra i Kjugekull och testa bouldering.

Läs mer: Vattenfallen i Forsakar

Läs mer: Skånes sista vildmark, Åbjären eller Åbergen

Läs mer: Hitta Ut Kristianstad

 

Sverige, Skåne, Åbergen

 

2. KONSTLIV

Många har bott hela sitt liv i Kristianstad utan att någonsin ha besökt vår vackra stadskyrka. Heliga Trefaldighetskyrkan från 1628. Den är ett riktigt konstverk. Besök också vårt unika filmmuseum och Kristianstad Regionmuseum. Eller varför inte ett av de många konstgallerierna vi har i trakten.

 

Läs mer: Om museerna i Kristianstad

 

Sverige, Kristianstad, Höstlov

 

3. BARNLIV

Det finns mycket för barnen i Kristianstads Kommun. Utöver flera lekplatser, som den i Tivoliparken, kan man besöka Leos Lekland. Bortanför Tivoliparken hittar man också besökscentret Naturum med Opteryxen som uppskattas av både barn och vuxna. I centrum finns också en skatepark. Väljer man att gå biografen Roxy får man en filmupplevelse och middag på en och samma gång. I Åhus hittar du temaparken Upzone som är utomhus. En favorit bland barn är choklad och våffelfrukost på Minas Chokladstudio.

 

Läs mer: Att göra med barnen på lovet i Kristianstad

Läs mer: Hemmagjord glass med Amina på Minas Chokladstudio

 

Sverige, Kristianstad, Höstlov

Sverige, Kristianstad, Höstlov

Sverige, Skåne, Kristianstad, Minas Choklad

 

4. BOKLIV

Jag bodde på biblioteket när jag var yngre. Doften av böcker var bland det bästa jag visste. Idag glömmer många bort, att man kan låna böcker och tidningar gratis på sitt stadsbibliotek. Ett annat alternativ är att köpa böcker billigt på loppisar och hjälporganisationer som Erikshjälpen.

 

5. VATTENLIV

I Kristianstads kommun har vi lyxen att ha mil av vita sandstränder. Från Juleboda i söder till Tosteberga i Norr. Den populäraste är kanske Täppet i Åhus. Men varför trängas där när du kan hitta smultronställen som du inte behöver dela med så många. Välj en av stränderna i Yngsjö eller Nyehusen. Eller Friseboda och Rigeleje söder om Nyehusen. Vill man ha ett aktivt vattenliv, kan man vid Immeln paddla kanot. Och när vädret är dåligt finns badhuset Tivolibadet i Kristianstad, Torsebrobadet och badhuset i Furuboda.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad

 

6. INNELIV

Bara för att det regnar och är dåligt väder, behöver man inte bara sitta inne och ha tråkigt. Passa på att utmana familjen på Lazerdome. Besök stadsmuseet eller Järnvägsmuseet. På Naturum kan man lära sig mer om djur och natur och åka Opteryxen. Gå på bio. Och gillar man shopping finns både Galleria Boulevard i stadskärnan och köpcentret c4 Shopping strax utanför staden.

 

 

7. FAMILJELIV

Badplatser finns det många att välja på, både inomhusbad och utomhus stränder vid havet eller vid sjöar. Gokart är något som både små och stora brukar tycka är roligt och i Kristianstad finns Åsum Ring Gokart. Minigolf finns också på flera ställen. Bland annat i Kristianstad vid Krinova och i Åhus vid Täppet. Besök någon av alla mysiga uteserveringarna. Eller varför inte fika i ljuvliga Blåherre Mölla. Och att äta glass på Åhus brygga är bara ett måste sommartid. Men bästa glassen hittar man nog på Minas Chokladstudio. För de som gillar shopping finns både Galleria Boulevard i stadskärnan och köpcentret C4 Shopping strax utanför staden.

 

Läs mer: Blåherre Mölla i Skåne och sju sorters kakor 

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Blåherremölla

Sverige, Skåne, Åhus

 

8. HUNDLIV

Hundrastgårdar och hundbadplatser finns på flera platser. Hundbad finns i Yngsjö och Äspet och fem rastgårdar finns på olika håll i kommunen.

 

9. NATURLIV

Nordöstra Skåne är grönt och naturen finns alltid runt hörnet. Vattenrikets våtmarker är ett paradis för växter, fåglar och insekter. Hela kommunen är i princip ett biosfärområde med flera sällsynta växter och djur. Kjugekull nära Ivösjön är ett naturreservat som har något för alla. Vandra, promenera eller bara ha en picknick. I Tosteberga, 2 mil öster om Kristianstad hittar man Skånes enda skärgård. Ljuvligt. Men glöm inte Åbergen vid Huaröd. Oerhört vackert framför allt på våren när bokskogen blommat ut.

 

Läs mer: Tosteberga Skärgård

Läs mer: Skånes sista vildmark, Åbjären eller Åbergen

 

Sverige, Skåne, Kristianstad

 

10. NATTLIV

I Kristianstads kommun hittar man många mysiga ställen att bo på. Som Annas prisbelönta hotell i Kristianstad. Likaså ljuvliga Cocoon Meeting Gårdshotell i Degeberga och Gamla Skolan i Yngsjö. Det finns allt från hotell, till B&B, Airbnb och sommarstugor.

 

Läs mer: Cocoon Gårdshotell i Kristianstd

 

Sverige, Skåne, Kristianstad , Cocoon

 

11. FOLKLIV

Ta del av stadens historia och traditioner. Allt från medeltida Åhus, vattenkvarnar, gamla ålabodar i Åhus och historiska platser inne i Kristianstad. Här finns dessutom flera slott att upptäcka och besöka. Det finns inte mindre än 250 slott och herresäten i Kristianstad kommun. Som Bäckaskog Slott, Trolle Ljungby Slott, Ovesholms Slott, Maltesholms Slott och Vittskövle Slott.

 

 

12. DJURLIV

På Naturum kan man lära sig mer om djur och natur. I Vattenriket hittar man en mångfald av växter, fiskar, insekter och fåglar. Och när det är säsong, vår, kan man vid Pulkens naturreservat se tusentals häckande tranor.

 

 

13. NÖJESLIV

Det finns många restauranger, pubar, fik och caféer att välja på. En vanlig biograf och biografen Roxy där man kan äta middag under filmen. Eller varför inte gå en guidad tur på Absolut Home. Och på Kristianstad Teater kan man, dock inte just nu, se musikaler och teaterföreställningar.

 

Läs mer: Absolut Home i Åhus, vodkans ursprung och hem

Läs mer: Pias Kitchen, en av Sveriges minsta restauranger

Läs mer: 9 av mina favoritrestauranger i Kristianstad med fokus på lokalproducerat

 

Sverige, Skåne, Åhus, Absolut Home

 

Fler tips på saker att göra i vår vackra kommun och närområdet kan du läsa om här,

27 smultronställen i Kristianstad

11 saker att göra på lovet med barnen

7 naturupplevelser i Nordöstra Skåne

 

Sverige, Skåne, Kristianstad

 

Translation
I live in the south of Sweden in a landscape called Skåne, and a city called Kristianstad. I live in east side where you can find everything from great nature, beautiful beaches and tasteful restaurants with focus on localy harvested produce. Here are 15 themes for your staycation or visit in this part of Sweden. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *