I Kristianstad Kommun är vi på väg in i den stora skördemånaden och detta innärbar Smakmånad i vår stad med många evenemang. Gårdsbutikerna fyller hyllorna med lokala delikatesser, matmässan står redo att slå upp portarna och skördefesterna drar igång. Så här ser kalendern för september ut;

31 Augusti – ABKs Kulturdag i Gamlegården
Ett tjugotal föreningar erbjuder lagad mat och bakverk från hela världen, “Världens Mat”. För en smakportion á tjugo kronor kan man bland annat smaka libanesisk pirog, bosnisk hamburgare och somaliska bakelser. På stora scenen är det nonstop underhållning från hela världen, med folkdans, hiphop, popmusik, världsmusik, streetdance och mycket mer.

6-7 September – Barnens smakdagar i Hälsoträdgården
I Hälsoträdgården upptäcka frukt och grönsaker med alla sina sinnen. Vad händer när man äter knäckebröd med hörlurar, hur smakar grön mjölk, hur blir tänderna av att äta björnbär och varför blir mjöl och vatten deg? Syftet är att barnen på ett lustfyllt och konkret sätt ska förstå kopplingen från “jord till bord” och att utmana sig själva till att våga smaka.

7 September, 5 Oktober, 2 November, 1 Decmber – Bondens egen marknad på Södra delen av Östra Storgatan
Efterfrågan på lokalt och nära producerat fortsätter att öka och fler och fler småskaliga producenter väljer att möta sina konsumenter ”öga mot öga”.

7 September – Skördefesten i Kristianstad
Kom och handla närproducerad mat och njut av höstens skörd. För femte året i rad arrangeras Skördefesten i Kristianstad!

14 September – Åhus Vin & Mat på Torget i Phus
Spännande dofter från smakrika råvaror, och dagen kommer erbjuda många programpunkter, som alla har anknytning till det genuina Åhus, och det kommer garanterat att finnas något för alla smaker.

14 September – Öppen Bod på Rompeboden, Revhaksboden, Martins Rökeri, Rökeriet Åhus, Täppetboden, Lotteriboden Ålabod
Titta in i en ålabod och hälsa på en äkta ålafiskare eller besök något av våra rökerier.

8 September – Vångabygdens Skördefest  i Vångabygden
Skördefesten är sedan länge en välkänd och uppskattad tradition som årligen lockar tusentals besökare.

21-22 September – Mässan SkåneMat 2013
Mässan vänder sig till professionella aktörer inom matområdet samt till unga människor och den måltidsintresserade allmänheten. Matmässan SkåneMat har funnits i Kristianstadsbygden i cirka 20 år. Här kommer att finnas allt vad små och stora producenter kan visa upp av sina olika matupplevelser och produkter. Ett hundratal utställare är på plats. På SkåneMat möter man bland annat TV 4;s Mästerkock 2013 Jennie Waldén på lördagen samt finalisten Carl Bodin Svensk på söndagen.

Läs mer om alla evenemangen på Kristianstads hemsida eller här.

 

Foto: © Discovering The Planet

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *