15 kilometer sydväst om Skopje i Makedonien, hittar man den 5000 hektar stora floddalen Matka Canyon. Här finns världens äldsta konstgjorda sjö om man ska tro experterna. . Den uppstod  1938 då man byggde en damm [Matka dam] på floden Treska för att utvinna elektricitet.

 

I Matka Canyon finns en fantastik flora och fauna med flera arter unika för området. Här finns 199 arter av dagfjärilar och 140 arter nattfjärilar, 77 arter specifika för Balkan och 23 andra arter som är nya för vetskapsmännen. Detta är en av anledningarna till att man även kallar Matka Canyon för ”Butterfly Canyon”. I området finns dessutom fem kloster och kyrkor värda ett besök. Det finns också här tio grottor med en variation från 20 meters djup till 176 meter. Den enda öppen för turister är Grottan Vrelo  för att försök bevisa att grottan är minst 500 meter djup.

 

Gillar man att röra på sig finns det gott om vandringsleder här. Både uppåt till en av bergstopparna, men också runt berget. Eller gör som vi, ta en båttur [400 denarer per person, cirka 60 kronor] bort till grottan och avsluta sedan dagen på restaurangen vid sjön med gott grillat och njut av den underbara utsikten. Och som vanligt i Makedonien, går man sällan hungrig från bordet. Salladen med fetaost och tomat [copska] måste man bara ha till varje måltid.

 

GROTTAN VRELO

 

Grottan är listad som en av världens 77 naturliga underverk i projektet “New 7 wonders of Nature”. Vrelo har många stalaktiter och stalagmiter, inklusive en stor stalaktit mitt i grottan känd som “The Pine Cone”. Det finns två sjöar i slutet på grottan. Den mindre är 8 meter som längst och 15 meter som djupast. Den stora sjön är 35 meter som längst och 18 meter som djupast. Men forskare tror att det finns mer av den att utforska av vrelo och undervattensgrottan. Man tror att den kan vara världens djupaste undervattensgrotta.

 

Många expeditioner har gjorts för att undersöka grottan Vrelo och den tillhörande undervattensgrottan. Bland annat italiensa grottdykaren Luigi Casati. Han tillhör ett internationellt team av forskare [Alan Kovacevic, Alen Milosevic, Alessandro Fantini, JJ Bolanz, Lorenzo Del Veneziano, Luigi Casati, och Tihomir Kovacevi] som försökt bevisa att grottan är minst 500 meter djup. Under första dyket nådde man 140 meter. Man upptäckte flera förgreningar på ett djup av 125 meter. Flera dyk senare nådde Casati 205 meter, vilket var ett rekord för dykning i kallt vatten i en grotta. Längsta sträckan man har gjort är 280 meter. Se expeditionen här.

 

Makedonien, Skopje, Matka Canyon

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *