60-talet. Början på 70-talet. Årtionden när våra föräldrar var unga. Också årtiondet när inga mobiltelefoner fanns. Och kameror var för de med bättre ekonomi. Det var också före färgfoton blev en självklarhet. 

 

Redan för tjugo år sedan hade jag en plan på att skanna alla mammas gamla bilder. Men tanken på att sitta vid skrivaren och skanna bild för bild kändes bara olidligt. Att fotografera av den med den vanliga kameran blev inte jättebra. Reflektioner i bilden och dålig upplösning. När vi fick mobilkamera, var syster den första att fota av bilderna. Men kamerorna i mobilerna då, var inte lika bra som idag, och bilderna motsvarade precis det. Korniga och oskarpa bilder. Eller ja, bilderna kan ju inte bli skarpare än originalet, men ja, ni förstår.

 

Jag bara älskar att kika på föräldrarnas gamla svart och vita bilder. Idag när alla bilder är så skarpa och färggranna, ger de här bilderna en helt annan känsla. Kanske lite mer äkta. Kanske inte. Men bilder tagna med lite mer omtanke. Man hade ju inte obegränsat antal bilder att ta som vi har idag. Bilderna här nedan är från mina föräldrar bröllop i Makedonien. Från pappas militärtjänst. Och bilder tagna under deras tid i Makedonien. <3

 

 

FOTOAPPEN PHOTOMYNE

 

För några veckor sedan dök det upp en app i mitt Instagramflöde. Fotoappen Photomyne. Så jag laddade ner den och testade den. Och det förvånade mig att jag tyckte den var bra. De flesta fotoappar eller collageappar jag testar, brukar vara avinstallerade inom tio minuter. Så vad gör appen då? Den hjälper dig att fotografera av gamla bilder och skärpa dem lite. Du kan dessutom fotografera flera bilder åt gången. Appen läser in dem var för sig med automatik och skär bort onödiga ramar.

 

Tänk bara på att det kan bli lite sämre upplösning om du skannar flera bilder åt gången. Kanske extra viktigt när bilderna kanske är lite oskarpa redan. Du kan också ställa in att appen automatiskt ska lägga på ett filter på bilden. Jag fördrog mina bilder utan. Enda nackdelen är att appen bara är gratis i sju dagar. Sedan kostar det 115 kronor i månaden. Eller en engångskostnad på 479 kronor och då gäller licensen 5 år. Men det är ju inte värre än att man slutar prenumerera när man inte behöver den mer.

 

SNABBFAKTA OM FOTOAPPEN

  • Du kan fotografera av flera bilder samtidigt.
  • Den beskär bilderna automatiskt och tar bort onödig ram.
  • Den lägger på filter om du vill.
  • Det ingår möjlighet att skapa en webbsida för din bilder kostnadsfritt.
  • Du kan konvertera bilder till svart och vitt.
  • Du kan göra en fotoslideshow.
  • Skapa fotokollage.
  • Den kostar 115 kronor per månad.

 

    

 

Translation
With the photo app Photomyne you can easily scan your old photografts with your mobile phone. It is free for a week, and the you can buy a five year license for 479 sek. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *