Den stora anledningen till att vi åkte till Makedonien denna sommar, var att min kusin skulle gifta sig. De förlovade sig i Trelleborg i November förra året och gifte sig nu i Bitola, Makedonien förra veckan. Makedonska bröllop [grekiskt-ortodoxa] är fulla av traditioner och kultur. Trots att jag borde känner till varenda sed gör jag inte det, det finns alldeles för många, och i gamla tider fanns det ännu fler.

I motsats till våra svenska bröllop, där brudgummen inte får se bruden förren i kyrkan, hämtas bruden här i sitt föräldrahem av brudgummen, han familj, bestman, gudföräldrar och levande musik. Brudens familj i sin tur bjuder på mat och dryck och lämnar över sin dotter.

Grekisk-Ortodoxa vigslar innehåller många riter och seder. De viktigaste idag är;

Ringarna [Inom den Ortodoxa kyrkan bärs ringarna på den högra handen, för att den högra handen genom historien varit symbol på styrka och ära].

Ljusen [Vid altaren får gudföräldrarna ljus som de ska hålla genom hela ceremonin. Ljusen symboliserar hopp och uppmärksamhet. De representerar att paret är redo att ta emot Kristus i sitt hem och i sitt äktenskap].
Den vita duken [Paret bär en vit duk genom hela vigseln. Duken representerar livets väg, och att brudparet, från och med denna dag och framåt ska leva som ”ett”].
Kröningen [Är den centrala delen av den Ortodoxa bröllopsceremonin. Bruden och brudgummen kröns som kung och drottning i sin familj, som i den Ortodoxa tron ses som ett mini kungadöme, av Gud. Man förväntar sig att de ska ta hand om sitt kungadöme med vishet, rättvisa, integritet och över allt annat osjälvisk kärlek].
Uppläsning av den kristna texten [Epistel 5: 20-33].
Den gemensamma bägaren [Att dricka vin från den gemensamma bägaren menas att de två ska leva i en oskiljaktig förening och där dela glädje och sorg].
Föreningen av de högra händerna [Brudgummens och brudens högra händer förenas som ett uttryck för att de ska leva som ”ett” i deras äktenskap].
Den symboliska processionen [Prästen leder paret i en symbolisk procession tre gånger runt bordet där vigseln ägt rum. Mannen och kvinnan tar sina första steg som ett gift par, och Kyrkan, genom prästen, leder dem in på den väg de ska gå. Brudens eller brudgummens mor slänger karameller på brudparet, för att önska dem ett liv fullt av godhet och rikedom].

Troende står generellt upp under den Ortodoxa gudstjänsten; prästen låter dig veta när du kan sätta dig ner. Man får lov att sätta sig ner en liten stund när man är trött; men att sitta ner under uppläsning av skrifter från Bibeln och under själva vigseln anses respektlöst och alla bör stå upp vid dessa tillfällen, om möjligt.

Sedan var det dags för fest. Jag har aldrig sett en så otrolig festlokal. Allt var i vitt och förstärktes av de stora kristallkronorna. Om ni undrar varför det finns mer än en tårta, är det, för att det är tradition att även närmaste familj och släktingar tar med vars en tårta till brudparet. Än en gång;

Tack Bille och Nice för att vi fick vara med på er stora dag…

Foto: Daniela © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *