The Old Bazar, Pazarot, marknaden i Bitola Makedonien är ett av mina favoritställen i världen. Det kan låta konstigt, och för många är det bara en stressig miljö med för mycket folk och för många säljare. Jag, jag får en kick av dofterna, ropen och alla färgerna. Redan andra dagen börjar jag höra folk prata om mig och min kamera. “Räckte inte bilderna igår?”. Nja, ni vet hur det är…

Den gamla basaren är ett myller av små gator som har funnit här sedan slutet på 1300-talet när de turkiska erövrarna kom hit. Här hittar man små butiker med allt man någonsin kan behöva. Man hittar butiker med gamla hantverk och souvenirer, men också barberare, plåtslagare, moderna små klädaffärer, kaféer och bagerier.  Efter uppförandet av “Bezistenot”, som anses vara centret av The Old Bazar, började små butiker dyka upp i små grupper, allt enligt typen av varor. Under århundradena och intågen av olika folkslag som judar och vlacher, utöver turkar, fylldes basaren av alla möjliga sorters varor. Idag är de cirka trettio gatorna i basaren en verklig upplevelse.

Här finns också matmarknaden, som är störst på tisdagar, där man hittar allt från grönsaker och frukt, fetaost och oliver, kryddor, små slakteributiker,  krimskrams och blommor, och till och med levande smådjur.

 

 

Foto: © Discovering The Planet

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *