‎‍

 

Det är 36 dagar kvar till Julafton. Jag har senaste månaden befunnit mig i något slags trött vakuum. Små motgångar, har i min lilla värld blivit enorma. Längtan efter att tröttheten ska släppa har växt i samma takt som längtan efter att något mer spännande och lustfyllt ska lysa upp mina dagar.

 

Det är inte mer än två veckor tills jag ska få uppleva Julstämning i Prag och Pilsen i Tjeckien. Det är kanske den där ljusglimten jag behöver. Längtar efter. Jul ute i Europa. Samtidigt är jag är lite orolig, för att jag kanske är riktigt i den form som krävs, för en pressresa med väldigt långa dagar. Tyvärr fanns det inte utrymme för mannen att följa med denna gång. Vilket är en oerhörd avlastning när programmet är för tufft för mig. Då tar han över delar av dagen så jag kan vila.

 

Dagens månadssvep blir långt. Många tankar som samlats sedan förra Månadssvepet och jag har mycket på hjärtat som jag behöver ventilera. Det har inte funnits mycket energi för att fokusera på film eller serier, så nyheter tar upp mycket av min vakna tid. Kanske inte optimalt när man redan känner sig lite låg. Det händer mycket ute i världen. Men sällan har svensk politik upptagit mina tankar så mycket som nu. För det mesta tar jag in informationen utan att ens orka ha för mycket åsikt om vad det faktiskt innebär. Men undantag finns.

 

 

MÅNADENS MEST IRRITERANDE POLITIK, UTVISNINGARNA FRÅN SVERIGE

Något som upprört mig om och om igen de senaste åren, är vår svenska immigrationspolitik. Å ena sidan ska man vara självförsörjande för att få stanna i Sverige, men å andra sidan blir man ändå utvisad när man både studerat och har jobb i Sverige. Varför utvisar man de som varit en del av vårt svenska samhälle i många år och bidrar. Varav flera i yrken som skriker efter arbetskraft?! Samtidigt låter vi utvisade stanna utan effekt.

 

Nu senast handlar det om Ghazwan. “Vårdat äldre i åtta år – nu riskerar Ghazwan att utvisas“. Ytterligare en av de där rubrikerna senaste åren, som gör mig galen över vår svenska byråkrati. Äldreomsorgen skriker efter arbetskraft. Men undersköterskan Ghazwan Alhawi kan tvingas lämna sitt fasta jobb, och Sverige.  Som Susan Al Haidar. Familjen äger en bostad. Båda föräldrarna har jobb. Dottern har just kommit in på naturprogrammet på Petri med toppbetyg. Nu utvisas de till Irak. Kan vi verkligen vara så här fyrkantiga?!

 

Och det nya lönegolvet för arbetskraftsinvandring gör hela systemet ännu trögare och ännu orättvisare. Kan vi inte vara överens om att sätta in kraft i att utvisa de som bör utvisas, och låta de som redan jobbar och bidrar stanna, och lägga de pengarna som utredningen på dessa kostar på utvisningar istället.

 

 

KRIGET MELLAN ISRAEL & HAMAS

I byn Fredens oas, har Israeler och Palestinier försök leva i fred. Sida vid sida. Och åh vad jag önskar att det hade varit verklighet för hela detta området. För världen. Jag önskar att man skulle kunna tänka om, gå vidare, om inte annat för barnens och framtidens skull. Men som många platser i världen, färgas så mycket av ett komplicerat historiskt klimat. Och det är av någon anledning lättare att vända sig till hat än något annat. I min naiva värld, hoppas så jag om en fredlig framtid för alla barn och civila både här och i resten av världen. Följer en väldigt klok man på tiktok, Justluai, som är Muslim och pratar mycket om det här. Medmänsklighet och att välja fred ♡♡♡. Men som många, som väljer att inte välja sida, får han mycket hat. Men också mycket kärlek.

 

INSTAGRAM &  FACEBOOK & ALLA UPPDATERINGAR

Det började med ett medium vi alla älskade. Som under många år kändes genuint och roligt. Redan innan Facebook tog över Instagram, genomfördes många förändringar. Inte alla gillades, men accepterades med tiden. Att en plattform behöver förändras förstår man ju. Förändringarna på FB var svårare att smälta för mig. När bara fyra procent av ens följare nås, tappar man momentum. Och jag tappade helt intresset för plattformen. Det som ger mig något med FB är de få grupper jag är med i.

 

Med Instagrams senaste förändring, att bara kunna se “populäraste inläggen” eller “senaste populära inläggen” i discoveryflödet, driver mig mot samma känsla som med FB. Jag har helt tappat lusten att lägga upp content. Att det börjar bli en mer videodriven plattform gör mig inget. Men när synligheten för små konton och nya inlägg försvinner, vad är då poängen med att lägga tid och energi på att skapa nytt content och försöka bygga upp sin kanal.

 

Månadssvep

 

TUI SATSAR PÅ FLER AVGÅNGAR FRÅN MINDRE ORTER RUNT OM I SVERIGE

Samtidigt som allt fler väljer att semestra hemma i Sverige, ökar ändå efterfrågan efter solsemester. För att möjliggöra det bredare destinationsutbudet har TUI nu valt att utöka med avgångar på flera mindre orter runt om i Sverige, utspridda över säsongerna. Här är TUI:s charternyheter från regionala flygplatser sommaren 2024

 • Halmstad: Turkiet (Antalya), Kreta, Kos, Cypern, Mallorca, Rhodos
 • Jönköping: Turkiet (Antalya), Kos, Cypern, Mallorca, Rhodos
 • Kalmar: Turkiet (Antalya), Kos, Cypern, Mallorca, Rhodos
 • Karlstad: Turkiet (Antalya), Kreta, Kos, Cypern, Mallorca, Rhodos
 • Luleå: Bulgarien (Burgas), Sicilien (Catania), Kos, Kroatien (Split)
 • Malmö: Turkiet (Antalya), Kos, Mallorca, Rhodos
 • Norrköping: Kos
 • Skellefteå: Bulgarien (Burgas), Kreta, Sicilien (Catania), Kos, Cypern, Mallorca, Kroatien (Split)
 • Växjö: Kos
 • Umeå: Bulgarien (Burgas), Sicilien (Catania), Kos, Cypern, Mallorca, Kroatien (Split)
 • Örebro: Kos

 

Grekland, Kreta, Elafonissi

 

SYSKON & KUSINTRÄFF HELGEN LÅNG

Jag kan inte skryta med ett händelserikt liv senaste månaderna. Jag har varit mest trött och energilös hela tiden. Men i början på Oktober fick jag en helt underbar helg med familjen och närmaste kusinerna. En kusin från Usa [som numera bor i Makedonien], en från Makedonien [som numera bor här i Skåne], spenderade en hel helg ihop.

 

 

ÅRETS JULPYSSEL

Höstens höjdpunkt måste ändå vara helgen som gick. Årets Julpyssel gick av stapeln med det som började som tjejgänget för 23 år sedan. Numera damgänget som pysslar och dricker cavaglögg. Vi började med julkort och har sedan dess testat att göra trådslöjd, julstjärnor av måttstockar, julgransprydnader och i år målade vi Julmuggar. Fler tips och recept på Cavaglögg hittar ni här. Färger, penslar och schabloner hittade jag på Amazon.

 

 

ÅRETS JULKALENDER

Timingen för årets Julkalender kunde inte varit bättre. Nostalgi. Magi. Fantasi. En fortsättning på min absoluta favoritjulkalender. Trolltider. Årets julkalender är en fortsättning på klassikern från 1979.  Trolltider, legenden om bergatrollet, se trailern här.

 

“Enligt legenden härskade för länge sedan det mäktiga bergatrollet över Norden och spred kaos. Tillsammans lyckades de fyra folken – trollen, feerna, häxorna och människorna – få honom att somna med hjälp av en magisk bärnsten. Men en dag råkar en människa hitta stenen och bryter magin som håller trollet sovande. Tolvåringarna Saga och Love, en människa och ett troll, slår sig samman för att hindra bergatrollet från att vakna och ta över världen igen. Lyckas de hitta stenen och rädda världen?”

 

 

MÅNADENS DOKUMENTÄR

Dokumentären om Russel Brand skakade om mig. Den förvånade mig inte. Har har en personlighet som drar in en genom rutan. Med humor, men också ett mörker som skiner igenom. Att han begått oförätter mot otaligt antal kvinnor förvånar inte. Men känslan att han inte hade behövt finns där. Han är en av de där som får kvinnor ändå. Så varför… Russel Brand och kvinnorna kan ses på Kunskapskanalen eller på Youtube.

 

 

Translation

Time to sum up the latest months. Days filled with media updated about the war in the middle east and about Ukraine. Spending time with friends and family syddenly seems more important than ever.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

 1. Ja usch, jag får sån panik varje gång jag läser om någon stackars hårt arbetande person som plötsligt ska kastas ut ur Sverige. Hur blev det så här?
  Angående Facebook, visst blev den en ny algoritm för typ en månad sen? Plötsligt nådde man ut till betänkligt färre. Allt jobb man lagt ner i åratal på att skapa räckvidd bara kastas omkull och så får man försöka börja om. Katastrofalt för motivationen.

  1. Det är det jag med undrar… hur kan det ha blivit så extremt fel?

   FB 4 procentare genomfördes för några år sedan. Och de nya förändringarna gör inte mycket för oss med sidor och grupper. Man ska börja få dekaler, achievements, när man når vissa mål, och då belönas med lite bättre synlighet. Känns nedlåtande, som att vi är barn som får duktigstjärnor. Samma för IG. Kan inte påstå att motivationen är på topp :)).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *