Månadssvep, Kristianstad

 

Sedan förra månadssvepet har få nya artiklar skapats. Inte på grund av brist på material eller inspiration, utan på grund av den där, emellanåt extremt jobbiga tröttheten och bristen på energi. Jag vet att det är en extremt jobbig period när jag inte ens längtar efter nya resor. När jag helst inte vill, eller orkar, lämna lägenheten. 

 

Samtidigt längtar jag efter att “längta” efter nästa Greklandsresa. Eller en ny resa till Mexiko. Istället för att skapa nya artiklar, har jag gjort exakt motsatsen. Jag har rensat bland gamla artiklar och hittills tagit bort nästan 200. Artiklar som inte längre är relevanta. Under processen försvann också några kategorier. Det är en enklare process som inte krävt varken koncentration eller speciellt mycket fokus. Att läsa nyheter har blivit allt mer dystopiskt. Vetskapen om torka, värmeböljor, bränder, rekordtemperaturer och hotade skördar får en nästan att få dåligt samvete av att drömma om sol och värme.

 

Maktlösheten när det kommer till alla konflikter som pågår i världen gör allt än mer skrämmande. Så mycket på krig, konflikter och vapen. Istället för fokus på människors välstånd och välmående. På nära håll, en oro för vad som händer i vårt land Sverige. En gång ett av de bästa och tryggaste länderna i världen. Numera en känsla av kaos, brister i skola och vård, ett växande kriminellt klimat och en växande högervåg med en minskande acceptans för alla som inte passar in i medelsvensonklassen.

 

Bara för någon vecka sedan kastade någon in en brandbomb på “min frisörsalong” här  i Kristianstad. Ett gift par, från Mellanöstern, som jobbade sex dagar i veckan för brödfödan. Förstår inte varför. De är världens trevligaste. Numera ligger Kristianstad som nummer fyra över bränder i landet. Många lever sitt liv utan en tanke på omvärlden. Och ibland avundas jag dem. För empater som mig, är detta saker som påverkar min vardag extremt mycket emellanåt. Och sällan till bättre. Jag kan känna både sorg och hopplöshet inför världssituationen.

 

2020 Året som gick, Nyehusen

 

STUGLIVET, PAELLA UTOMHUS & SISTA SOMMARHÄNGET

Denna sommar har det varit ovanligt lite stughäng för mig. Någon dag typ varannan månad sedan i våras. Men det är inte mycket jag kan göra åt den där tråkiga kroniska tröttheten. Skoven kommer och går som de vill. I mitten på Juli blev det lite Åhus, och nu denna veckan blev det en tur till Äppelriket på Österlen. Mer om den roadtripen kommer en annan dag. En spontan inbjudan kom från en av mina äldsta, och absolut bästa, vänner här i Kristianstad. Det blev enkelt hösthäng, med lite sensommarvärme, vin och paella. Timmarna gick alldeles för fort. Som vanligt. Och så har det denna vecka också blivit lite hösthäng i stugan, tillsammans med Malin, Ladda Om.

 

Månadssvep, Kristianstad

Månadssvep, Kristianstad

 

DAGENS INFLUENCERS

Många tror att det är enkelt att vara influenser. Men jag måste säga att jag är oerhört imponerad av dagens sociala media stjärnor. Framför allt de som sköter alla sina kanaler själv. Det ska filmas och klippas till Tiktok. Till youtube och youtube shorts. Det ska fotas till Instagram och skapas stories. Numera ska man på instagram dessutom ha privata grupper där man har konversationer med sina följare.

 

Det ska skapas samarbeten och kampanjer och skapas content för publicering varje dag. Och helst ska det vara olika för olika kanaler. Men visst, de flesta av dessa har valt bort bloggformatet till fördel för rörligt innehåll. Jag vet inte om det  är åldern, eller alla åren med blogg och Instagram, men jag känner allt oftare att jag kanske borde checka ut. Och sluta stressa över innehåll. Det förhållandevis lilla jag skapar jämför med många av dagens kreatörer.

 

 

KVINNORS RÄTTIGHET TILL SIN EGEN KROPP 

Något som också upptagit mina tankar en hel del senaste månaderna är kvinnors rättighet till sin egen kropp. I Iran ska straffet för kvinnor som vägrar slöja bli hårdare. I Usa har förslag lagts fram, att man ska straffa kvinnor som lämnar sin delstat för att göra abort i stater där det än så länge är lagligt. Jag är overwhelmed över vad som händer med kvinnors rättigheter i världen. Jag hatar inte män, men deras maktbehov förstör den här planeten. Både på gruppnivå och individuell. Vad skulle hända att vi kvinnor krävde att alla män som begått kriminalitet skulle kastreras? Well… just saying. Min kropp är min kropp.

 

 

FÅR I GREKLAND ÅT 300 KILO CANNABIS :)))

En nyhet som fick mig att skratta högt var den här :). En flock får och getter bröt sig in i ett växthus i regionen Magnesia i Grekland, där det odlades medicinsk cannabis. När de väl upptäcktes, hade de hunnit frossa sig genom 300 kilo cannabisplantor. Tydligen var det inte helt lätt att få ut de 200 djuren ur växthusen. Men fåren ska må ganska bra :).

 

Grekland, Kreta, Elafonissi

 

DE STORA VALARNA GÖR COMEBACK

Det finns dock små ljusglimtar i världen. Nyligen upptäckte forskare stora ansamlingar av sillvalar och knölvalar norr om den antarktiska halvön. På 1960-talet fanns bara runt 5 000 knölvalar. Nu är de tillbaka och det beräknas finnas cirka 35 000. Sillvalar på 1970-talet fanns det bara cirka 25 000. Idag finns det runt 170 000.

 

Island, Husavik, valskådning

 

FLYGSKAM RÄDDAR INTE KLIMATET

Alla vet vid det här laget att man egentligen inte ska ta flyget. Hade flygindustrin varit ett land, hade den varit världens sjunde största utsläppare. Men att åka tåg är dyrt och framför allt tar det lång tid. Det är inte konstigt att många väljer flyget på semestern. Faktum är, att det är en väldigt liten del av befolkningen står för en väldigt stor del av flygutsläppen.

 

Och den delen av befolkningen verkar inte skämmas alls när de varje vecka flyger med sina privata plan. I USA gör 12 procent av befolkningen 66 procent av alla flygresor. I Storbritannien är det 15 procent som står för 70 procent av resorna. Samma mönster syns över hela världen. Men något man inte tänker på lika mycket, är kläderna vi konstant handlar. Flyget utgör 4 procent av klimatpåverkan. Kläder, 10 procent.

 

Flyget är försenat och inställt

 

FILMTIPSET

Jag har tittat på nya Indiana Jones filmen, The Dial of Destiny. Redan i början av filmen, när jag upptäcker att den åter handlar om nazisterna, blir jag nästan lite uttråkad. Men som den riktiga Indiana Jones fan jag är, måste jag se färdigt den. Men en timme in är jag ganska uttråkad. Hela första timmen ägnas åt jakt och slagsmål. Man har dessutom tagit in nästan alla de gamla  skådisarna. Efter en timme och tjugo minuter stänger jag faktiskt av den.

 

Jag anser att den oförtjänt fått lite för bra recsensioner. Även om många gett den 3 av 5. Jag  skulle  ge den 3 minus. Jag är faktiskt redo att se filmen få en uppdatering. Trots att det skrivs att detta är den sista. Kanske med Chris Pratt i huvudrollen. Jag har älskat Harrison Ford i huvudrollen, men känner att det är dags för lite nytt blod. Så jag förslår att du lägger de 2.5 timmarna på något annat.

 

TV-SERIER

Sagan om drakens återkomst, The Wheel of Time, är sommarens och höstens bästa serie i min värld. En märklig adelskvinna, en så kallad Aei Sedai, anländer till en avlägsen bergsby och hävdar att en av fem ungdomar är reinkarnationen av en gammal kraft som en gång förstörde världen, och kommer att göra det igen, om hon inte kan upptäcka vilken av dem det är. Men de har alla mindre tid än de tror. Den gammla profetian säger att den personen har makten att rubba balansen mellan ljus och mörker för alltid. De måste välja om de vill lita på denna främling, och varandra, med världens öde innan den Svarte bryter sig ut ur sitt fängelse och den sista striden börjar.

 

 

DISCOVERING THE PLANET HAR BLIVIT MED BUTIK PÅ AMAZON

Och till sist, måste vi berätta att Discovering The Planet har blivit med butik på Amazon. Där kommer jag tipsa om mina favoritprodukter i flera olika kategorier. Om saker som jag köpt och gillat väldigt mycket. Om du gillar våra tips, och använder någon av våra länkar, kommer vi få en liten provision. Som förhoppningsvis kommer hjälpa oss att kunna fortsätta erbjuda gratis artiklar i framtiden. Som min mamma sagt många gånger, “Alla bäckar små” :).

 

 

Translation

Time for our monthly sweep. Sharing my thoughts about everything thats happening in our world. About what we’ve been up to lately and as usual, new favourite TV-series.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Tycker om dina månadssvep! Kör ditt race – det vinner i längden trots massa rörligt material från flunsor… kram!

    1. Tack ♡. Dina fredagsfemmor är typ enda blogginlägg jag följer :). Lätt att bli stressad över att inte hinna producera och hänga på trenden. Men du har rätt. Man får göra det man kan. ♡

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *