Natursköna tågresor

 

För inte så länge sedan såg jag reseprogrammet “Natursköna tågresor” på Kunskapskanalen. Och det skapade efter en längtan att göra några av de där tågresorna runt om i världen. Tågresor som bjuder på bjuder spektakulära vyer panoramafönster i glas.

 

Vår tågresa hem från Österrike i sommar var ju lite unik. Det var något vi aldrig gjort i vuxen ålder. Men vi är så tacksamma över att vi lyckades få egen kupé. Jag tror att vi är lite för bekväma för att dela en liten kupé med fyra främlingar. Men jag skulle så gärna göra en längre tågresa igen, med egen kupé. Skulle man ha råd, och två månader över och ett sug efter nya upplevelser, skulle jordenruntresa med tåg vara den optimal upplevelsen.

 

Det brittiska järnvägsbolaget Great Rail Journeys erbjöd förr en Jorden runt resa på 53 dagar med tåg genom tre kontinenter. För den nätta summan av 240 000 kronor fick man följa med på ett äventyr i nästan två månader som startade och slutade i London. Som priset antyder var det inte fråga om trånga kupéer, utan en resa i lyxigaste möjliga form. Färden började med flyg från London till New York.

 

Därifrån var det en tågresa på 20 dagar längs järnvägar i Usa. Från San Francisco gick turen sedan vidare med flyg till Shanghai och fortsatte med tåg hela vägen tillbaka till London. Kan inte utläsa om de fortfarande erbjuder just denna tågresa, men många andra.

 

Just nu drömmer jag om dessa tågresor, som är lite mer ekonomiska, och som erbjuder fantastiska vyer och minnesvärda resor genom några av världens mest fantastiska landskap.

 

Natursköna tågresor

 

9 TÅGRESOR JAG DRÖMMER OM


1. ROCKY MOUNTAINEER | KANADA
Upptäcka de dramatiska landskapen i Kanadas Klippiga berg medan man reser i stil ombord på Rocky Mountaineer. Deras glastakvagnar ger panoramautsikt över bergstoppar, glaciärer och skogar. Kanadas ikoniska Rocky Mountaineertåg går från Vancouver till hjärtat av Klippiga bergen, förbi kristallklara sjöar och frodig regnskog till Banff i Alberta.
DAGAR: Från 1 till 7 dagar

 

2. BERNINA EXPRESS | SCHWEIZ/ITALIEN
Den här tågturen tar en genom Alperna och över den spektakulära Berninapasset. De stora fönstren ger oavbruten utsikt över de snötäckta bergstopparna och de slingrande vägarna. Tågresan börjar i Tirano i norra Italien och slingrar sig upp genom de italienska alperna och förbi Italiens stora sjöar på väg mot Europas tak. Slutdestinationen är orten Zermatt, porten till bergstoppen Matterhorn i Schweiz.
DAGAR: Mellan 3 och 4 timmar

 

3. TRANSSIBIRISKA JÄRNVÄGEN | RYSSLAND
Kanske inte Ryssland lockar just nu, men här finns ändå en av världen mest kända och längsta tågresor. En tågresa som tar en från Moskva till Vladivostok eller Kina. Tänk att njuta av de olika landskapen, från den ryska landsbygden till Sibiriens tundra, genom fönster som sträcker sig från golv till tak.
DAGAR:

 

4. EL CHEPE | MEXIKO
Man reser med Chihuahua Pacific Railway, som anses vara en av världens vackraste järnvägslinjer. Det tog 100 år att bygga “El Chepe”, och sträcker sig från staden Chihuahua i norra Mexiko genom det spektakulära Copper Canyonområdet och vidare till Stillahavskusten. Den är på 35 mil som går över 37 broar och 86 tunnlar.
DAGAR: Resan tar mellan 9 och 16 timmar.

Natursköna tågresor

 

5. THE GHAN | AUSTRALIEN
Skulle älska att uppleva den australiska outbacken med en resa på The Ghan. Denna tågresa tar en från Darwin till Adelaide och erbjuder fönster som sträcker sig över hela vagnssidan, vilket ger en chansen att se öknen och det rika djurlivet.
DAGAR:

 

6. THE COASTAL PACIFIC | NYA ZEELAND
Resan går längs Nya Zeelands vackra kustlinje på The Coastal Pacifictåget. De stora glasfönstren ger en magnifik utsikt över Stilla havet, stränderna och bergslandskapet. Tågresan börjar i Greymouth som är känd för sin historiska kolbrytning. Därifrån går tåget vidare till Arthur’s Pass nationalpark, det högsta passet över Sydalperna. Slutdestinationen är Christchurch, staden som ligger på en vulkan.
DAGAR: En dag utan övernattning

 

7. THE ANDEAN EXPLORER | PERU
Genom denna tågresa får man möjligheten att utforska Perus bergslandskap. Ombord på The Andean Explorer. Denna tågresa tar en från Cusco till Puno och Lake Titicaca. Panoramafönster ger en fantastisk utsikt över Andernas höga platåer och sjöar.
DAGAR:

 

8. ALASKA DENALI STAR | USA
Utforska Alaskas majestätiska skönhet ombord på Alaska Railroadmed det lyxiga passagerartåget Denali Star. Denna tågresa tar en genom vilda landskap, inklusive berg, glaciärer, och vilda floder. Alaska är USA:s största och mest avlägsna stat. Resan börjar i Anchorage i Alaska. Där går man ombord på det lyxiga passagerartåget Denali Star. Sedan beger man sig sedan norrut längs Knik Arm och korsar det enorma havsinloppet för att ta sig in i Alaskas vidsträckta vildmark.
DAGAR: En dag utan övernattning, 12 timmar

 

9. PALACE ON WHEELS | INDIEN
Palace on Wheels är en av världens topp tio tågresor. Ett unikt semesterkoncept där man omgiven av lyx kan uppleva Indien på ett annorlunda sätt. Men lyxtåg gör man en en sightseeingtur genom indiska Rajasthan och lever som en Maharaja. “Palace on wheels” som annorlunda semesterkoncept har funnits sedan 1982. Idag har tåget 14 vagnar, med 4 sovrum och privat badrum och en liten lounge i varje. Inredningen är kopior av originalvagnarna. Varje vagn har en egen “Khidmatgar”, uppassare, som är till hjälp dygnet runt. Tåget har också en barvagn och två restaurangvagnar med överdådiga matsalar. Tåget är över 1 km långt.
DAGAR: 8 dagar. 3000-4000 dollar per person i dubbelrum

 

 

Translation
Here are nine beutful train raides all around the world that I am dreaming of. From Alaska in the north, to the outback in Austrailia.


Bilder: Print screens från programmet Natursköna tågresor.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *