Österrike, tågluffa, snälltåget

 

Det är vår sista dag i Österrik och Salzburg. Vårt tåg går 22.35 och är alltså ett nattåg. Vägen till avresan med Snälltåget har varit kantad av olika känslor. Lite oro över sjutton timmar på tåg. Oro över att behöva dela en pytteliten kupé med fyra främlingar. Varav kanske någon snarkar, eller värre, är morgonpigg.

 

När vi i början av reseplaneringen försöker boka egen kupé, känns det inte bara dyrt, men det var också omöjligt. Det var fullbokat. Men mannen gav inte upp. En vecka innan avresa lyckas han boka egen kupé till oss. Prislappen? 7 000 kronor för oss båda. Och för mig ska det visa sig vara värt vartenda öre. Den här resan har varit smått galen på många sätt. Under de totalt tio dagar vi varit iväg, inklusive hemresan med tåget, har det hänt mer än under hela året som gått. Och ja, då inkluderar jag alla tidigare resor.

 

När vi går på tåget, har all den där tröttheten från veckan som gått, kommit ikapp mig. Tåget lämnar perrongen 22.35. En halvtimme senare sover jag. Tio timmar senare sover jag fortfarande. Inte förrän sexton timmar senare går jag upp. 15.00 dagen därpå. Här kommer tvisten. Tack och lov är tåget två timmar försenat :). Så jag hinner uppleva lite kupéliv, lite restaurangvagn, se landskapet susa förbi och slappa lite.

 

Förseningen innebär så klart en annan tvist. På grund av tågarbete, ersätt tågets sista sträcka, Ringsted i Danmark till Malmö i Sverige, av ersättningsbuss.  Och dagen vore  väl inte komplett om det inte också regnade. Men vi kan bara fortsätta skratta. Det här är så i linje med resten av resan. Högt och lågt. Varje dag. Men vi har ju ändå fått vara med om Snälltågets premiärtur till och från Österrike.

 

 

SNÄLLTÅGETS BAKGRUND

Från början var Snälltåget en benämning på snabba persontåg i Sverige och Finland. På den tiden gjorde Snälltåg bara uppehåll vid mera betydande platser eller vid stationer där andra viktigare banor anslöt. Dessutom, tro det eller ej, det gick i allmänhet med den största hastighet, som var medgiven för den aktuella banan. Trafik med snälltåg i Sverige började 1862 och gick mellan Stockholm och Göteborg. Uppdelningen mellan snälltåg och persontåg ersattes med resandetåg först i januari 1980.

 

Begreppet snälltåg fick en nystart i Sverige 2013, då operatören Snälltåget fick sitt nuvarande namn. Genom det har begreppet snälltåg återuppstått i Sverige. De sammansatta orden snälltåg, snällseglare och snällpost betydde förr konstigt nog ‘snabb’. Orden bildades efter tyska motsvarigheterna Schnellzug, Schnellsegler och Schnellpost. Också i äldre svenska betydde ordet snäll hastig, rask, snabb, duglig, duktig, och klok. Betydelsen av ordet snäll i form av snäll, vänlig, beskedlig lär inte ha uppstått förrän i början av 1800-talet.

 

Österrike, tågluffa, snälltåget

 

ROADTRIPEN SOM BLEV EN TÅGLUFF

Vi började vår resa med att ta tåget till Köpenhamn. Från Köpenhamn flög vi till München i Tyskland. Därifrån har vi fortfarande ingen direkt plan. Vi vill vara spontana och ta dagarna som de kommer. Det enda vi bokat är att vi sista dagen med hyrbilen, ska ta oss till Hallstatt. På flygplatsen i München hämtar vi ut vår hyrbil [den processen och början på vår smått galna resa kommer så småningom]. Efter som uthämtningen av bilen tagit mer tid än det behövt, har vi förlorat några timmar. Så vi bestämmer att vi kör mot Innsbruck och börjar vår resa där. Efter ett dygn i Innsbruck, bestämmer vi oss för en liten “detour”.

 

Den lilla stora “detouren” tar oss till Italien. Comosjön, Gardasjön och Bergamo. I Sirmione, vid södra delen av Gardasjön, händer något som ingen av oss någonsin hade kunnat ana eller förutse. En hagellstorm far över sjön. I norra delen skadas cirka hundra personer. I södra delen cirka tjugo. Hur många fönster och bilar som blir skadade har vi ingen aning om. Men tyvärr är vår bil en av dem. Det innebär att resten av vår resa blir en tågluff. Från Verona i Italien till Brenner. Från Brenner till  Zell am See. Därfter till Grossarl, för att till sist landa i Salzburg. Så vi känner oss något som vana tågresenärer, när det är dags att åka Snälltåget hem.

 

Österrike, tågluffa, snälltåget

 

EGEN KUPÉ ELLER DELAD

Vi har under hela planeringen lite  siktat mot egen kupé. För bådas skull. Så för oss är svaret enkelt. Skulle vi göra något sådant här igen, måste det bli egen kupé. Trots att vi bara var två, lyckades vi trampa varandra på tårna flera gånger. Hade bagage överallt. Täcken överallt. Men när vi väl kom i ordning, var det riktigt mysigt. Det hade inte gått med andra i kupén. Men vad man väljer beror så klart på ens ekonomi, tolerans och preferenser. Är man familj fungerar det kanske lite bättre. Och trots att jag sov bort nästan hela resan, är ju ändå nattåg, var det en kul upplevelse.

 

TIO ORTER I ÖSTERRIKE DU NÅR MED TÅGET I SOMMAR

Denna sommar kör Snälltåget direkt från Malmö till Österrike. Nattåget avgick för första gången till Österrike lördagen 22 juli från Malmö. Vi är med på hemresan den 30 juli, en vecka senare. För fler tips på hur man kan ta sig ner till Österrike med tåg, läs på Austrias hemsida. Tåget stannade i; Salzburg, Schwarzach St. Veit, Zell am See, St Johann in Tirol [för oss blev det faktiskt St Johann im Pongau], Kitzbühel, Wörgl, Jenbach och Innsbruck.

 

RESTID MELLAN NÅGRA AV DE STÖRRE ORTERNA I ÖSTERRIKE

Salzburg – Linz: Cirka 1,5 timmar
Wien – Salzburg: Cirka 2,5 timmar med ÖBB railjet
Salzburg – Innsbruck: Cirka 2 timmar med ÖBB railjet
Innsbruck – Bregenz: Cirka 2,5 timmar
Wien – Graz: Cirka 2,5 timmar
Graz – Linz: Cirka 3 timmar
Graz – Innsbruck: Cirka 6 timmar

 

 

ANDRA TÅGALTERNATIV

Men det är inte bara Snälltåget som tar dig hit i sommar. Ett annat tågalternativ är att resa med det Österrikiska tågbolaget ÖBB. Under vår resa mellan Italien och Österrike är det just detta bolag vi åkt med. Vi tyckte det var jättebra och påminde om våra Öresundståg. Vill man vara ekonomisk ska man boka biljetten på webben. Då kostar en biljett från Verona i Italien till Salzburg i Österrike cirka 86 euro.  Eftersom vi fick springa till tåget i Verona hann vi inte lösa biljett i förväg. Biljetten på tåget kostade 59 euro per person och gällde bara till Brenner. Biljetten från Brenner till Salzburg, som vi nu löste i förväg, kostade fortfarande 86 euro per person. Så kan det gå.

 

Man kan också välja Interrail. Men på grund av lågprisflyg och bussar, är det inte samma förmånliga priser det en gång var. Trots det, är det ett smidigt och enkelt alternativ för den som inte vill behöva tänka på att boka varje delmoment av resan för sig. Interrailbiljetter går att köpa i många olika former och kan vara giltiga för resor inom hela Europa, eller endast ett fåtal länder. Du kan boka en biljett på så lite som 4 dagar och som mest 3 månader.

 

 

FÖRDELAR MED ATT TÅGLUFFA

# Flexibelt. Man kan planera in flera destinationer under färden och i princip gå av var man vill.
# Väl på plats kan man lösa dagbiljetter med tåget som är ganska bra i pris.
# Om man är en större barnfamilj, med små barn, kan det kanske vara enklare än att flyga. Man har sitt lilla rum, samtidigt kan barnen röra på sig och sova när de behöver.
# Miljövänligt
# Om man är flygrädd är det ett bra alternativ.
# Man kan ha med sig mer bagage och tyngre, om man har egen kupé. Annars är mängen begränsad även här.
# Det finns en restaurangvagn.

 

NACKDELAR MED ATT TÅGLUFFA

# Ingen dusch.
# Dela toalett med alla andra i vagnen.
# Det kostar i princip lika mycket som att flyga.
# Om man är doftkänslig som mig, kan det bli jobbigt.
# Det finns bara EN restsurangvagn.
# Kan otroligt nog bli en dyr historia. Ibland finns inga billiga boendealternativ nära stationen, och finns då ingen buss, äts delar av reskassan upp av antingen det dyra hotellet eller taxin till det billiga.

 

HITTA MER INFORMATION OM ATT TÅGLUFFA

# Snälltåget
# ÖBB
# Interrail eller färdbiljett, mer på Vagabond
# Interrail
# Visit Austria
# Praktiska tips hittar du på Wise
# ERV – tips på att tågluffa med barn, försäkring, bästa pris och mycket mer

 

Österrike, tågluffa, snälltåget

Österrike, tågluffa, snälltåget

Österrike, tågluffa, snälltåget

Österrike, tågluffa, snälltåget

Österrike, tågluffa, snälltåget

 

Translation
This summer we tryed out travelling by train in Austria, Italy and back to Sweden from Austria. It used to be a much cheaper alternativ to flying, but not so much any more. But it is more enivromentaly friendly and a more flexible option.


Denna resa var delvis en PR-resa i samarbete med Visit Austria, Visit Salzburg och Snälltåget.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *