Österrike, Salzburg, Red Bull Hangar 7

 

Vår  första kväll i Salzburg i Österrike, är vi bokade på baren Mayday på Hangar 7. Jag är ganska oförberedd och ouppdaterad över vad det är vi ska besöka och uppleva. Mannen som är ett Formel-1 fan och Indycarfan har lite mer koll. Han vet att det är här Red Bull förvarar alla sina transportfordon från olika rekordförsök och sponsringar. Men inte ens han är riktig förberedd på överraskningen.

 

Man hittar Hangar 7 i Salzburg. Den byggdes specifikt för alla Red Bulls fordon och ligger på Salzburgs flygplats. Samlingen består bland annat av historiska flygplan, helikoptrar och Formel-1 racingbilar. Den fungerar som hem för Flying Bulls, den privata flygplansflottan stationerad i Salzburg. Red Bull har alltid varit aktiva inom extremsporter som ett medvetet marknadsföringskoncept. I Hangar-7 finns det långa rader av Formel-1 bilar, helikoptrar, flygplan och motorcyklar som de själva använt eller sponsrat genom åren.

 

Hangar-7 ägdes av Red Bull-grundaren Dietrich Mateschitz som gick bort för cirka ett år sedan. Han grundade Red Bull i mitten av 1980-talet, inspirerad av funktionsdrycker från fjärran östern. Han utvecklade inte enbart en ny produkt, utan även ett unikt marknadsföringskoncept. De lanserade den första energidrycken 1:a april, 1987. En helt ny produktkategori föddes, energidrycker.

 

2022 såldes totalt 11,582 miljarder burkar Red Bull i hela världen. Det var en ökning på 18 % jämfört med 2021. Omsättningen steg med 23,9 % från 7,816 miljarder euro till 9,684 miljarder euro. Den främsta anledningen till de positiva siffrorna är enastående försäljning, en extremt effektiv kostnadshantering och den pågående intensifieringen av varumärkesinvesteringar.

 

Österrike, Salzburg, Red Bull Hangar 7

 

AKTIVT FORDONSMUSEEM & KONSTMUSEUM

Men Hangaren är så mycket mer än förvaring. En del är det aktiva museet där alla objekten är kördugliga. Även om man på flera har plockat ut motorn för säker förvaring. Utställningen förändras hela tiden för att vissa utställningsobjekt lånas ut till utställningar världen runt. Dessutom testkörs allt med jämna mellanrum. Där finns det flera olika typer av flygplan och helikoptrar som är utöver det vanliga. Här finns Formel-1 bilar och en gul New York taxibil.

 

Det är gratis entré och rekommenderas för hela familjen. Hana, vår servitris på Mayday, berättar att hon var nära vän med Dietrich. Och att han, när han byggde museet, ville att alla, oavsett ekonomisk status, skulle kunna uppleva museet. Hangaren är som två museer i ett. Medan de stora ytorna är fyllda av fordon, har man runt dem skapat en konstutställning. Just nu pågår utställning “True colors”.

 

Titeln på årets utställning är hämtad från låten med samma namn av Cyndi Lauper. En låt skriven av Billy Steinberg och Tom Kelly 1986 som snabbt slog in på listorna. Tvärtemot vad titeln antyder handlar det dock inte om färger utan, löst översatt, om inre värderingar, om en persons “sanna inre väsen”, som inte alltid syns utanpå. Det är flera konstnärer från olika länder som visas och självklart kan man köpa verken.

 

 

RED BULLS REKORD

Red Bulls marknadsföring har sedan början varit medveten och förknippas därför idag med bland annat extremsporter. Man sponsrar över 500 professionella idrottare, flera fotbollslag, två stall i F1-cirkusen och ett team i amerikanska Nascar. Dessutom lanserar bolaget nya typer av extremsporter som snabbt blir populära och uppmärksammas, något som ger marknadsförarna på Red Bull nya verktyg. Någonstans mitt emellan sponsringen av F1-stallen och extremsporterna finns ägandet av fyra egna lag. Inom fotboll i bland annat New York och São Paulo, och ett eget ishockeylag i Salzburg. Red Bull har bland annat har de varit med och sponsrat följande rekord.

 

FELIX BAUMGARTNERS REKORD | FRITT FALL PÅ 39 KILOMETER
Han blev den första människan att spräcka ljudvallen utan hjälp av någon maskin. Våghalsen Felix Baumgartner hoppade 2012 ut från Red Bull Stratos på en otrolig höjd av 39 kilometer, med inget annat än en fallskärm.

VÄRLDREKORD I SNABBT HJULBYTE 1.91 SEKUNDER
2019, under Storbritanniens Grand Prix, slog Red Bull Racing till med ett nytt världsrekord i snabbt hjulbyte. Det var under tolfte varvet av Storbritanniens Grand Prix som Pierre Gasly gick in för hjulbyte. De hann inte mer än hissa upp bilen förrän det var dags för Gasly att gasa vidare. 1,91 sekunder tog depåstoppet, även kallat pitstop, vilket är det snabbaste någonsin i Formel 1.

VÄRLDENS LÄNGSTA HOPP MED SNÖSKOTER 126 METER
Världens längsta hopp med snöskoter var Levi LaVallees otroliga 126 meter. Han gjorde hoppet nyårsafton 2011 under Red Bull New Year No Limit.

 

 

RESTAURANGER, BARER OCH KAFFEER PÅ HANGAR 7

Det finns en Michelinrestaurang, en bar, en lounge och en utomhusrestaurang på Hangar 7. Om det är fint väder vill man kanske sitta utomhus i Outside Loungen. Och om man är sugen på frukost kanske man väljer Carpe Diem istället. Oavsett vilken restaurang man väljer, kan man räkna med hög kvalitet på maten. Alla restaurangernas mat förbereds i samma kök som Michelinrestaurangen Ikaros mat görs i.

 

MICHELINRESTAURANGEN IKAROS
Restaurang Ikaros rekommenderas varmt om du vill besöka en restaurang i toppklass. Hit flygs varje månad en ny internationell toppkock in som sköter restaurangen och menyn för hela månaden.

MAYDAY BAR
Vi äter middag på Mayday. Här kan välja på två pubmenyer, en sydamerikansk eller en fransk. Vi väljer så klart den sydamerikanska. De tre rätterna serveras för två och tillreds av samma kök som gör Ikaros rätter. Det bjuds på cevice, tacos, tortillas, pulpo mole, frozen mojito och favoriten churros. Det är också här man kan bli serverad genomtänkta och goda drinkar. Jag testar en jättegod spritz, och mannen testar Hangar 7s egna gin.

CARPE DIEM LOUNGE & CAFÉ
Här serveras frukost, kaffe, te och olika delikatesser.

OUTSIDE LOUNGE
Utanför den otroliga byggnaden finns en stor lounge. Här serveras kött och fiskrätter av Ikaros team.

 

LÄS MER: Här hittar du mer information om Hangar 7.
LÄS MER: Fler artiklar från Österrike

 

Österrike, Salzburg, Red Bull Hangar 7

Österrike, Salzburg, Red Bull Hangar 7

Österrike, Salzburg, Red Bull Hangar 7

Österrike, Salzburg, Red Bull Hangar 7

Österrike, Salzburg, Red Bull Hangar 7

Österrike, Salzburg, Red Bull Hangar 7

 

Translation

If in Salzburg, Austria, you should pay Red Bulls Hangar 7 a visit. The entrence is free and its perfect to visit with the whole family. It contains lots of Red Bulls planes, helicopters and Formula 1 cars, art and when peckish, choose between several restaurants and a caffee.


Den här resan var delvis en PR-resa i samarbete med Visit Austria och Visit Salzburg.

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *