Vanlife, Malin, Ladda Om

 

Funderar du på Vanlife? Här är tips från att du fått en fundering till att du faktiskt lever Vanlife! Jag har nu firat 1 år som Digital Nomad, där jag levt heltid Vanlife. Att det blev just Vanlife har mycket med pandemin att göra, då världen kändes osäker och jag såg en möjlighet att upptäcka Sverige.

 

Så jag köpte mig en Fiat Ducato. Döpte den till Henning efter min 100 åriga farfar och började på projekt att bygga mig ett hem. Efter 1 år kan jag helt säkert säga att jag har lärt mig så otroligt mycket. Mycket om el, dieselvärmare, isolering och allmänt om att bygga, men också om att göra en förändring i livet. Att leva ensam ute på vägarna och här vill jag dela med mig av mina absolut bästa tips till dig som funderar på Vanlife.

 

1. VARFÖR JUST VANLIFE?

Är det för att du ser fina bilder på Instagram, vill du ha frihetskänslan, leva enklare liv, ser fördelar med att ha boendet med dig eller, vill du bara göra en stor förändring i ditt liv? Jag tror det är bra att börja här, med att fundera på varför. Längtan efter att vilja ha en stor förändring samt känna dig fri, du kanske bara behöver byta jobb. Eller partner.

 

Du kanske inte behöver sälja allt och slänga dig ut. Och fina bilder på Instagram, de är fina och jag tar dem själv men som allt i livet, hur man än bor och lever, så har man jobbiga saker, utmaningar kommer och saker går sönder. Toaletten ska tömmas, man får en läcka, det är trångt, något går sönder, du behöver hjälp och saker kostar.

 

2. TESTA

Går du i drömmar om det enkla, fria livet – varför inte börja med att prova innan du eventuellt gör en stor investering! Eller, istället för att hyra stuga, testa campervan. I härliga Kullabygden i Skåne hittar man Kullacamper. Kullacamper har uthyrning av vans för att pröva på detta liv. Och innan du tänker att du inte bor i Skåne, så är det en fantastisk chans att köra dit, parkera din bil hos dem och pröva på Vanlife, medan du samtidigt upptäcker Skåne. Du hittar dem HÄR och där finns all information om hur man går tillväga.

 

 

3. TANKARNA

Det är vanligt att det är just tankarna som stoppar en från att göra det man vill, drömmer om, göra den där förändringen man längtar så mycket efter. Så nu ska jag nämna de två vanligaste kommentarerna jag fått från de som vill, men inte riktigt vågar ta steget. ”Tänk om det inte går bra” – Då hanterar du det då. Precis som hemma, i livet. Du hittar lösningar på det också, på köpet har du nu lärt dig helt nya saker och kommer alltid att veta, hur det faktiskt var och inte bara fortsätta att undra. Du vill inte bli gammal och ångra saker du ville göra men aldrig vågade.

 

Vad ska alla andra tycka?” Jodå, den kommentaren har jag också hört OCH också känt. Att vara runt 20 år är en sak, att passerat 40 år så ”borde” man kanske växa upp och välja mer ”vanligt liv”. Jag tänker så här, att folk kommer alltid att tycka eller ha en åsikt om saker och ting. Men, det är väl helt okej att de tycker vad de tycker och att du istället fokuserar på vad du vill. Det är det viktiga. Vem vill du vara, den som håller dig tillbaka i rädsla av vad andra ska tycka eller, vara personen som följer sina drömmar?

 

17:e augusti kl.19.00 håller jag en föreläsning online: Självledarskap i handling: “Lyft dig själv mot förändring”, du anmäler dig HÄR. Nu tänker jag att du du kommit till skott, köpt dig en van. Kanske är den klar och färdigbyggd eller så är det en tom bil som du nu ska bygga, här kommer råd för denna del i processen.

 

 

4. VAD ÄR VIKTIGT FÖR DIG?

Jag följer några som lever Vanlife i USA och de flesta har valt att inte ha en toalett, vilket för mig är helt otänkbart. För mig var det också viktigt att jag ville ha en fast säng, inte ändra från soffa till säng varje dag, utan en fast säng. Rinnande vatten var inte så viktigt, bra bord var viktigt, liksom soffa för gäster. Och att den skulle kännas som hemma när det kommer till färger och inredning. Så fundera på allt som kan finnas med, vad är viktigt för dig och vad kan du vara utan, utgå alltid från det istället för att följa någon som byggt något som ser fint och bra ut.

 

 

5. SÄKERHET

Vad behöver du ha, göra eller planera för att du ska känna dig säker när du är ute på vägarna, ska hitta någonstans att sova? Är det att bo på camping, bo då på camping. Är det att ha extra lås, inskaffa bättre lås. Förbered dig och gör det som du känner dig trygg med. Själv funderar jag varje gång jag parkerar på nytt ställe, att parkera så att jag snabbt kan köra därifrån.

 

Viktigt var därför också när jag byggde bilen att jag skulle kunna komma fram snabbt. Nycklarna är på säkert ställe, kläder ligger redo liksom skor. Sedan har jag gjort andra saker som gör att jag faktiskt känner mig helt säker att köra rakt ut i skogen och parkera. Samtidigt som jag tänker att inbrott eller andra saker även kan hända när man bor i lägenhet eller hus. Väl ute på vägarna…

 

6. GOOGLE MAPS

När du ser andra lägga ut bilder från platser du gärna vill besöka, lägg till dem på Google maps som i sparade, då är det lättare att komma ihåg allt du vill besöka. Det blir också en lista att gå till när du är runt ett visst område, se om det är något ställe du vill besöka.

 

Vanlife, Malin, Ladda Om

 

7. PARK4NIGHT

Appen som visar var du kan parkera, vad andra tycker om platsen, vad det finns för alternativ. Jag har många gånger följt och hittat magiska platser via appen. Det har varit en fin utgångspunkt när jag är på väg till ny plats, att leta i förväg vad som passar och känns som en bra plats att stanna till på.

 

 

8. LÄMNA INGA SPÅR EFTER DIG

Självklart för vissa, men bör nämnas att vi alla har ett ansvar att ta hand om vår miljö det vill säga, att inte skräpa ner.

 

9. NJUT AV DET FRIA LIVET!

För det är fritt eller, det är vad du gör det till. Oavsett hur du väljer att leva det, vad som är viktigt för dig, vad du vill parkera för natten, hur du vill använda det, om du vill möta upp likasinnade eller vara för dig själv, så är det precis det du väljer att det ska vara. Men njut, för det var säkert ingen lätt resa hit, så sträck på dig, ge dig en klapp på axeln för att du fortsatte följa det som kändes rätt, din dröm om att leva Vanlife.

 

Du följer mig och mitt liv som heltid Vanlife på Instagram – @laddaom_malin.

 

Vanlife, Malin, Ladda Om

Vanlife, Malin, Ladda Om

 

Translation

I have just celebrated one year as a digital nomad living vanlife. Here are my best tips for you if you have the same dream.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Malin Gustafsson

Det började med fyra gästinlägg om Thailand och nu är Malin en av våra residenta skribenter. Malin är den som kommer skriva mer om aktiva resor, aktiv semester och personlig utveckling. Utöver här hos oss, hittar du Malin på LADDA OM. Företaget där hon erbjuder tjänster som mental träning, att starta företag, föreläsningar och mycket mer.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *