Just nu är vi säkert många som drömmer om varmare breddgrader. Åtminstone här i Skåne. Den sköna hösten bara försvann över en dag. Så hur gör man? Man vill resa mer, men pengarna räcker inte till. Det finns många sätt att spara pengar på inför en resa. Och är man uppväxt med uttrycket:
“Alla bäckar små…” så vet man att allt räknas.

 

Ibland har det mindre att göra med att man inte har råd att resa, än vad man gör av sina pengar på. Hur mycket spenderar man på mat, biokvällar, drinkar, shopping, kaffe, cigaretter och fika utan att tänka på det? Om man inte vet hur mycket man spenderar, kan man under en månad försöka föra en dagbok för att få lite grepp om det. Och säkert, blir det mer än du tror. För de små utgifterna är så små att man sällan tänker på hur mycket det blir i slutändan. Självklart finns det många utgifter som man inte kan göra något åt, men det finns också många som man kan förändra om man verkligen vill spara till en resa. Och många av dem är saker som faktiskt inte kommer påverka ens vardag jättemycket.

 

Så här kommer mina nitton tips på hur du kan spara ihop till en resa. Berätta gärna om ditt bästa spartips i kommentarsfältet nedan.

1# KAFFE
Älskar du ditt Starbucks och McDonaldskaffe [skyldig], kanske det är dags att dra ner på det. En kopp kaffe om dagen a 30 kronor blir 900 kronor på en månad och 10 800 kronor på ett år. Nu är det kanske inte många som köper kaffe varje dag, men hoppar man över vartannat köp kan det bli ganska mycket pengar. Ta istället ibland med en egen termos kaffe.

 

 

2# MATLÅDOR
Laga dina egna matlådor. Att gå ut och äta lunch är en större kostnad än man tror. Att äta ute en gång i veckan a 79 kronor blir på ett år 4 108 kronor. Tål att tänkas på.

3# FRISÖRBESÖK
Här sparar jag massor med pengar. Många besöker frisören minst varannan månad och det blir en hel del. Skulle jag färga och klippa hos frisören varannan månad, som jag behöver, skulle det kosta mellan 1 000 kronor och 1 500 per besök. Istället färgar jag själv för max en hundring per gång. Jag sparar minst 5 000 kronor per år.

 

 

4# BILEN
Behöver man verkligen bilen? Se över situationen. Kanske det är så att bilen står och kostar mer än vad den tillför. Parkering, försäkring, däckbyten, besiktning och service. Jag behöver nog inte min bil speciellt mycket just nu, men det är en av de få lyxgrejer jag just nu tillåter mig. Och om du som mig behåller bilen, se över försäkringarna. Där finns det alltid pengar att spara.

5# KABEL-TV & ONLINETJÄNSTER
Med dagens tillgång på film och TV via Internet, kanske Com Hem paketet inte är värd de där 300 kronorna per månad. Vips så har du sparat 3 600 kronor per år.

6# FAST TELEFONI
Många har fortfarande kvar sin landlina och fasta telefoni. Men hur många av er använder den egentligen? Genom att avsluta sitt fasta abonnemang kan man spara ett par tusen per år.

7# MOBILA ABONNEMANG
Se över ditt mobila abonnemang. Här finns massor av pengar att spara. Jämför med andra operatörer och spara flera hundra per år.

8# FÖRSÄKRINGAR
Se över försäkringarna. De är en av hushållets största utgifter, särskilt i hushåll med en eller flera bilar. Jämför olika bolag och be om offerter. Och har du försäkringar i flera olika bolag kan du absolut spara pengar genom att slå ihop dem hos ett bolag.

9# REFUNDER & BONUSBAY
Genom att bli medlem på en bonussida kan man faktiskt spara en hel del på sina internetköp. Under vår Italienresa gick jag via Bonusbay till Booking varje gång jag skulle boka hotellnatt. Och det blev en grattis hotellnatt av det. Handlar man mycket på nätet blir det snabbt en slant av det.

10# SHOPPING
Att se över sin shopping kan alltid vara en bra ide. Kanske är det dags att dra ner på klädkontot och använda det man har eller glömt bort lite mer. Men man kan spara en hel del genom att byta mataffär också. Willys är billigare än Ica och ÖB är billigare än Willys. Att handla till exempel rengöringsprodukter på ÖB istället för Ica kan spara många hundra per år.

11# NYHETSBREV FRÅN FLYGBOLAG
Anmäl dig till flygbolagens nyhetsbrev. När det är dags att boka flygresan kan detta löna sig. Ibland dimper det ner erbjudanden som är svåra att motstå.

12# BE JOBBET DRA MER SKATT SKATTEÅTERBÄRING
Har du svårt för att lägga undan pengar? Be jobbet dra lite mer i skatt varje månad. Då har du skatteåterbäringen att se fram emot och kan lägga den direkt på en resa.

13# TRADERA & LOPPIS
Sälj saker du inte behöver. Vi har alla massor av saker som vi inte använder eller behöver. Lägg ut på loppis på till exempel Blocket, Faebook eller Tradera.

14# SECOND HAND
Det finns mycket man kan köpa på Second Hand och spara en massa pengar på. Jag köper alla mina böcker numera på Erikshjälpen. Istället för att betala fullpris för en pocket, 70 kronor, betalar jag runt en tia styck istället. Ännu billigare blir det om man gör på det gamla hederliga sättet. Låna böcker och tidningar på biblioteket.

15# BIOBESÖK
Är du en av dem som älskar biobesök? Kanske du kan ersätta dina besök med ett Netflixkonto [om du inte redan har och går både på bio och har netflix ;)] eller liknande. Lägg på dricka och popcorn så sparar du en del på varje uteblivet besök.

16# RESTAURANGBESÖK
Att gå ut är ju supermysigt, men det är också något som snabbt drar iväg i kostnader. Kanske man varannan gång kan laga mat ihop hemma hos någon varannan gång, blir det en nätt summa av det med.

17# VATTENFLASKA
Jag köper sällan läsk på flaska, men desto oftare vatten. Att ha med sig en flaska som man kan fylla med vatten sparar en tjuga varje gång. För mig som säkert köper en flaska varje vecka blir det 1 000 kronor per år. Dessutom är det bra för miljön.

18# RÖKNING
Det här är kanske lättare sagt än gjort. Men om man bestämmer sig för att sluta röka eller snusa, har man utan att tänka en resa. Med dagens priser på cigaretter, om man röker ett paket om dagen, blir det 20 000 kronor per år. Dessutom är det bra för hälsan att sluta.

19# PRESENTER
Vi har många vänner och familjemedlemmar med små barn. Det blir många födelsedagar, påskpresenter och julklappar. Istället för att vänta och handla när det är dags, kan man passa på när det är rea och utförsäljning. Jag har till exempel alltid ett lager med barnböcker hemma. Minskar både stress och kostnader.

 

Vilket är ditt bästa spartips inför resan?


Fler spartips hittar du hos:
Gunilla på 4000 mil

 

 

Translation:
Here are 19 ways to save money for a trip.

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

7 Comments

  1. Supervettigt och bra konkret inlägg – nu i fattig-januari behövs tipsen mer än någonsin! Mitt stående råd för att spara pengar är att lägga undan en summa varje månad, direkt efter lön. Så får en anpassa utgifterna därefter!

    1. Också jättebra tycker jag. Det allra svåraste tror jag för många, är att låta bli att nalla av den där reskassan.

    1. Superbra. Lägger in dem i inlägget tror jag :)

  2. […] Vill du läsa fler tips om hur man sparar pengar till resande? Bloggen  Discovering the Planet har skrivit ner sina bästa tips här. […]

  3. #12 har jag använt mig av flera år, superlyxigt, fast det är klart att ännu smartare vore att lägga pengarna på ett konto med ränta men då krävs det disciplin. Förutom dessa tips så lägger jag väldigt lite pengar på inredning och handlar en del mat online för att undvika småhandling och spontanköp.

    1. Tyvärr finns det ku knappt någon ränta idag på kontona så det kan kvitta :). Att inte småhandla e ju också ett bra tips. Där springer det nog iväg för många.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *