– Dagens artikel innehåller betalda länkar –

 

Då är vi två veckor in i ett nytt år. Ett år som många har längtat efter. Med förhoppningar om en normalisering av vardagen och livet. Men hittills verkar inte mycket ljusna upp. En ny dominant variant av Corona har dykt upp. Och kriget i Ukraina verkar inte ta slut i någon snar framtid. Och elpriserna… ja vad ska vi säga.

 

Men om något, är människan riktigt bra på att hitta ljusglimtarna i livet och vardagen. Vi gör det bästa av det och försöker leva en dag i taget. Vi har det ju ändå rätt bra här i Skandinavien och det vore lite sorgligt att klaga. Då kör vi ett Månadssvep igen. Lite om vår vardag. Lite omvärldsbevakning. Och lite om vår pågående resa.

LÄS MER: Fler svep hittar du här

 

JUL & NYÅR 2022

Vi firade Julafton hos bror och hade en helt underbar dag. God mat, mys, julklappsspel och massor med klappar. Precis som en Julafton ska vara. För mig. Jag var till och med upp tre timmar efter min sovtid :). Hade svårt att lämna när det var som bäst. Nyårsafton spenderades hemma med mannen. Vi har inte haft många aftnar hemma, men detta blev en av de bättre. Att kunna stå på balkongen och njuta av fyrverkerierna, utan att frysa ihjäl, tillhör ovanligheterna. Vi åt en god Spagetti al forno. Pasta är en lyx för oss. Hur man gör den hittar du på Tiktok.

 

 

TIKTOK

Oftast, när det kommer en ny sociala media app, brukar jag registrera Discovering The Planet så att jag har ett konto om det skulle behövas. Det innebär inte alltid att jag blir en aktiv användare. Så är  det med både Twitter, Vero och Clubhouse. När Musica.ly släpptes blev det ett undantag. Jag registrerade inget konto för att det kändes som att det mest var för barn under tolv. När appen  bytte namn till Tiktok, tog det inte lång tid innan jag var med. Det pratades så mycket om den. Och så gick det ett år eller så.

 

I höstas började jag gå in en gång i månaden och stannade cirka en kvart. Men det är en smart app. Varje kvart lärde den sig något om vad jag gillade. I mitten på December, måste jag erkänna, började jag gå in varje dag. Och en vecka senare var jag fast. En kvart månaden, blev en timme  dagen. Man kan sammanfatta mitt flöde i fem kategorier. Katter och hundar, kanske inte oväntat. Samaritkonton kallar jag dem, folk som hjälper de som är sämre lottade på olika sätt, inte heller oväntat. Nästa kategori är organisering av alla dess slag  som kök och garderober, inte heller helt oväntat. Och lyxkonton. Mer om min resa med Tiktok kommer snart.

 

 

SKATTJAKT I NEDERLÄNDERNA EFTER SKATT FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGET

En tysk skattkarta från Andra Världskriget har lett till guldfeber i Nederländerna. Sju skattkartor från andra världskriget som visar tyska soldaters guldgömmor, till värde av flera miljoner, har blivit offentliga och lett till att en skattjakt dragit igång. Kartorna har funnits i Nederländernas arkiv i årtionden, men nu har man beslutat att släppa sekretessen och offentliggöra kartorna.

 

Man vet så klart inte om det är en myt eller inte. Men om skatten finns, ska den innehålla smycken, guld och ädelstenar. Publiceringen satte de igång en skattjakt i den lilla nederländska byn Ommeren. Utrustade med metalldetektorer och spadar strömmade nyfikna till platserna som nämns på kartan.  Ska bli spännande att följa och se om någon hittar en dold skatt.

 

 

VAD HÄNDER I EUROPA

Jag kan så klart inte sluta med att omvärldsbevaka vår värld. Och just nu oroas mycket över vad som händer här i Europa. Jag trodde att vi stod över allt vad krig och hat innebär. Det började med Ryssland anfall mot Ukraina. Sedan började oro mellan Turkiet och Grekland. Och nu senast sker det
upptrappning mellan Serbien och Kosovo. Barnet i mig skriker “väx upp och lös problem diplomatiskt”.

 

NÄSTA RESA

Något ovanligt hände förra veckan. Vi bokade en resa och åker faktiskt idag. När detta inlägget publiceras ska vi till och med vara framme. Det ovanliga är inte att vi bokat en resa, utan att vi gör en vinterresa på bara en vecka. Normalt föredrar vi att åka iväg två till tre veckor vintertid och helst till någon annan kontinent. Denna gången ville vi hålla det enkelt, göra en kort flygresa för att bara få lite miljöombyte och lite värme och sol till mig.

 

Så valet föll på Furteventura. Andra gången vi reser till Kanarieöarna. Vår första resa tillsammans, 1997, gick till Gran Canaria och Playa Ingles. Och det var första gången någonsin jag svor att aldrig besöka en destination igen. Och sista gången, och enda, jag gick på grisfest.

 

Månadssvep, Kanarieöarna

Månadssvep, Kanarieöarna

 

HITTA HYRBIL MED DISCOVER CARS

I vanlig ordning kommer vi under veckan på Furteventura hyra bil. Denna gången kommer vi leta efter bästa hyrbilsleverantören hos Discover Cars. Discover Cars är ledande inom bokning av hyrbilar online. På deras sida jämförs hyrbilserbjudanden från många företag så att man kan välja det som är bäst för sin egen resa. Många andra webbplatser döljer avgifter och extra kostnader. Discover Cars inkluderar alla obligatoriska avgifter, skatter och tillägg i det angivna priset så att det inte blir några överraskningar när du anländer till hyrbilskontoret.

 

TIPS: Priset går generellt upp när datumet för dina resa närmar sig. Boka tidigt för att spara pengar. Du kan alltid göra ändringar eller avboka gratis om dina planer ändrar sig.

LÄS MER: Våra tips när du ska hyra bil

 

Hyrbil på resan

 

Translation
It that time of the month. When we talk about the last weeks events. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *