Även om det inte händer så mycket i mitt liv just nu, känns det som att det händer desto mer ute i världen. Det som kanske är i de flestas tankar är väl Cornonaviruset. Och det har inte gått mig obemärkt förbi heller.

 

Utöver det, ser jag filmen Dark Waters om Teflonet, som numera finns i allas våra kroppar. Och samtidigt ilandsproblemet att min favorittidning RES läggs ner. Så idag blir det lite omvärldsbevakning och lite om resandet framöver.

 

CORONAVIRUSET

Jag tittar sällan på nyheterna vilket kan synas underligt för någon som har en reseblogg och gillar att resa. Men ofta blir jag mest deprimerad av nyheterna, så jag låter helt enkelt bli att titta. Men senaste veckorna har det blivit en hel del nyheter. I alla fall de som handlar om Coronaviruset. Det är svårt att inte bli påverkad. Utöver alla dödsfall, har viruset lett till en omfattande påverkan på världsekonomin. Det är allt från börsras i Europa, turismen i Frankrike som är i kris, inställda flygresor och flygbolag i kris, inställda varuleveranser från Kina till Europa, Svenska Kinarestauranger som tappar mer än hälften av kunderna och till och med diskriminering av Kineser.

 

 

 

Sammanlagt har 82.168 personer bekräftats smittade i världen. Av dessa har 2.801 avlidit. 78.497 smittade har identifierats i Kina och då främst i Hubeiprovinsen som är den värst drabbade. Sett till världen i övrigt har 17 dödsfall bekräftats och smittan nått 40 andra länder.
Detta enligt data från Johns Hopkins.

Vad som är den egentliga källan till det nya coronaviruset är fortfarande inte bekräftat. Men det som verkar mest troligt är att en djurkälla från en marknad med levande djur i den kinesiska Hubei-provinsen låg bakom några av de första rapporterade mänskliga infektionerna. Cornonaviruset sprids genom hostningar och nysningar och genom nära kontakt mellan människor. Majoriteten av dem som smittas blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva. De flesta som har dött av det nya viruset har haft en annan allvarlig underliggande sjukdom eller är äldre. Läs mer detaljerat om Corona på Ny Teknik, Folkhälsomyndigheten och på ECDC:s webbsida.

 

 

SAS REKLAMFILM

Sas senaste reklamfilm har upprört många i Sverige. Så pass att Sas stoppade filmen och ändrade den. Personligen tyckte jag den var fin. För generellt är det ju ändå så, att traditioner i många länder har inspirerats av något från ett annat land eller en annan region. Kanske beror min acceptans på att jag växt upp i två olika kulturer och att min vardag alltid har inneburit kompromisser mellan kulturarven. Australien befolkades av Britter. Usa befolkades av Européer [nej, de var inte första bosättningen]. Sydamerika påtvingades kristendom av Européer. Man pratar franska i Afrika och Portugisiska i Sydamerika. Och fotbollen och golfen… ja de uppfanns i Kina. Så är det egentligen inte positivt att se kultur över gränser?

 

 

PAPPERSUTGÅVORNA AV RES MAGAZINE OCH AFTONBLADETS RESA  LÄGGS NER

Jag är oerhört ledsen över att min favorit bland resemagasinen lägger ner sin pappersutgåva. Jag har prenumererat på RES i många år och den har varit en stor inspiration i mitt skrivande. Också Aftonbladet har också gett besked på att de kommer lägga ner sin pappersutgåva av tidningen RESA. Kvar blir Vagabond [som jag också prenumererar på] och Expressens Allt om Resor.

 

 

NYA REGLERNA FÖR INFLUENCERS VAD GÄLLER MÄRKNING AV SAMARBETEN

Det här är ett ämne som gör mig oerhört upprörd. Nej, inte över att samarbeten ska märkas, det är självklart och något jag alltid gjort. Det som gör mig upprörd, är att vi så kallade influencers blir öronmärkta och måste märka våra inlägg extra mycket och extra tydligt. På reklamkanalerna på TV räcker det med att säga “presenteras av” och “i samarbete med”. På Aftonbladet och Expressen räcker det med en liten, liten text som säger annons. En text som man får leta efter med förstoringsglas.

 

Men influencers får inte använda varken samarbete eller presenteras. Vi måste använda orden reklam eller annons. Och med stor text och helst annan färg. Så det som gör mig upprörd är, att det inte är samma regler för all media. Alla samarbeten jag gör, innebär att jag skriver en personlig text. Det är alltså ingen annons. Visst är det reklam för samarbetspartnern, men det är alltid mina ord och mina åsikter. I fortsättningen kommer därför mina samarbeten märkas som reklamsamarbeten. BTW, Inger på Halloj Världen skrev ett jättebra inlägg om just det här ämnet. Hur krångligt ska det vara att dra in några korvören på en reseblogg? En lista i 7 punkter.

 

 

NÄSTA RESA

Om cirka tio dagar åker vi till Mexiko. Om ni följer mig på Instagram, vet ni att jag just nu bara drömmer om sol, stränder och palmer. Att det blev just Mexiko, kan bara förklaras med bristen på ork och tid att göra resan som är min drömresa just nu. Franska Polynesien är drömresan med öar som Fidji, Bora Bora, Samoa, Tahiti, Moorea och Rangiroa på önskelistan. Den kommer bli av, men först måste jag bli lite piggare och så måste vi kunna resa i alla fall tre veckor för att hinna med alla öarna utan att stressa. Istället blir det just nu Al-inclusive på ett Eko-hotell fem mil bortanför Playa del Carmen. Al-inklusive är ett riktigt bra alternativ för oss sjuklingar. Även om vi annars faktiskt föredrar att hitta små restauranger och marknader i byarna vi reser till.

 

 

FILMEN DARK WATERS OCH OM TEFLONET SOM FINNS I OSS ALLA

I veckan såg jag den verklighetsbaserade filmen Dark Waters. En skrämmande historia om ett företags giriga affärsmetoder som kostat människoliv. Mark Ruffalo spelar rollen som Robert Bilott, en försvarsadvokat som blir kontaktad av en bonde vid namn Wilbur Tennant, som påstår att alla hans 190 kor, helt oförklarligt, fått uppsvällda organ, svarta tänder och tumörer och insjuknat och dött. Bonden berättar att problemen startade när världsföretaget DuPont dumpade avfall i sjön i närheten av hans gård.

 

Bilott har fått veta att DuPont använt ett kemiskt ämne PFOA till krigsmaskiner och att när företaget inser affärsframgången med ämnet PFOA börjar man tillverka teflonpannor, kläder, hudkrämer av ämnet. Alarmerande rapporter dyker upp om att kvinnor som arbetar på teflonfabriken födder barn med missbildningar. Dessa får sparken och problemen mörkläggs. Företaget DuPont är fullt medvetna om att C8 är giftigt för människor och att det framkallar cancer. En kamp liknande David mot Goliat börjar. Bonden Wilbur och hans fru får båda cancer och Wilbur dör. Ärendet som påbörjade för nästan tjugo år sedan, pågår fortfarande.

 

Ämnet PFOA används fortfarande och 99% av jordens befolkning har ämnet i blodet. Oräkneliga tunnor av giftiga kemikalier ligger fortfarande i naturen på många platser. Man kan tycka, men detta hände i USA, långt borta från Sverige, men faktum är att forskare funnit samma PFOA-kemikalier i dricksvattnet i Blekinge. I maj 2020 inleds en rättegång, där Vattenverket står åtalad med 166 målsägare.

 

 

VAD HÄNDER PÅ BLOGGEN FRAMÖVER

På grund av hälsan har varit tvungen att tacka nej till alla roliga samarbeten som trillat in. Utom två. Båda är spännande och ger mig möjligheten att få fler att upptäcka Skåne och Kristianstad. Om du inte följer Visit Kristianstad på Instagram än, do it. Sedan har jag några andra spännande projekt på gång i Maj. Håll tummarna för att de blir av. Artiklar om Helsingfors, England och Cornwall, Budapest och Canal du Midi i Frankrike är på gång. Långsamt, men de kommer.

 

Finland, Helsingfors, Torpanranta

 

Translation
There is a lot happening in our world right now. The Corona virus is probably on most people´s minds. At the same time the movie Dark Waters premiers, where we find out about the teflon that runs through all our veins. Despite that, we will be travelling to Mexico in a few weeks.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

9 Comments

 1. Vilket intressant svep! Visste inte om att RES skulle läggas ner!! Nya tider på gång, verkligen. Hoppas du kan njuta av Mexiko och att du mår bättre snart. ❤️

  1. Tack Annika . Ja himla synd med RES. Bästa resetidningen enligt mig. Jag har börjat blogga igen. Ett gott tecken på att det gå på rätt håll :). ♡

 2. Oj jag visste inte att du var sjuk. Krya på dig. Inte visste jag att RES lägger ner heller. Det där med teflon visste jag desto mer om fast filmen har jag inte sett. Har bytt ut mina pannor och är skeptisk till “non stick” generellt. I Blekinge var det ju däremot flygflottiljen och brandskyddet. Otäckt när det hamnar i vattnet så där.

  1. Ja det är mycket som händer nu. Själv hade jag ingen aning om det där med teflonet förrän jag såg filmen och började läsa på. Att det finns mikroplast och medicinska rester visste jag. Lite skrämmande allt.

 3. Tack för ett intressant inlägg. Ja, det är mycket Corona nu. Sitter själv just nu i karantän efter provtagning. Annonsmärkning är verkligen ett märkligt kapitel. Tack för länk. Kul med ditt samarbete med min arbetsgivare. :)

  1. Men oj. Läste att du skulle testa dig, men förstod inte att ni satts i karantän :(. Hur käns det? Ja märkningen är ett underligt kapitel :). Åh tack och tack för ett jättebra inlägg.

   1. Nu är det några dagar sedan. Men det var lite drygt. :)

 4. Jag vill också till Franska Polynesien, har också länge sneglat på det området. Ser underbart ut. Vore det inte rimligt att jag hänger på som er fotograf? Så att ni båda kan vara med på alla foton och filmer, tänker jag.

  1. Haha. Vi testade det där med att vara framför kameran på Maldiverna. Det gick inte så bra för oss. Finns en anledning att vi är resebloggare och inte modebloggare. Har velat åka till Västra Samoa sedan jag var 18. När jag bodde i Usa, läste jag en Harlekin som utspelade sig där :))).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *