Sverige, Skåne, Yangtorp Tempel

 

I slutet på en grusväg mitt i Skåne dyker det upp. Som en hägring bland bokskog, lövskog, ängar och fält. Det 12 000 kvadratmeter stora buddistiska templet. Yangtorp Sanctuary. Ett par kinesiska lyktor och en vägskylt visar vägen in och två pekingeser vaktar den stora porten.

 

Vart du än väljer att vila blicken finns det något som fångar den. Vindlande tak. Runda torn. Fyrkantiga torn. Statyer av drakar och lejon. Och, av någon anledning, så fort man stigit innanför den vita muren, nås man av ett andligt lugn. Kanske var det därför som Mäster Marcus valde just den här platsen. En plats som valdes med omsorg efter många års sökande. Här har han byggt upp en harmonisk plats med unik miljö och fridfull stämning. Men vägen hit har varit lång. Och dyr. Förra gången vi var här,  för fem år sedan, stod bygget stilla. En konkurs hade satt drömmen i vila. Denna gången besöker vi det färdiga templet tillsammans med våra vänner Peter och Helena från Freedom Travel för att få en guidad tur och prata med Mäster Markus.

 

YANGTORP, DEN LÅNGA VÄGEN TILL QIQONGTEMPLET

Under åren som bygget stod stilla, var det mycket som försvann. Mycket av det som vi då tog bilder på, fanns inte kvar när man återupptog bygget. Stölder och förstörelse drabbade stället och allt som kunde stjälas försvann. Yangtorps drygt 20-åriga historia har varit allt annat än problemfri. 2011 sätts Yangtorp i konkurs efter en rättstvist. DÅ var det långa artiklar om vad som hade hänt och varför bygget avbrutits. Enligt media hade Anni-Frid Reuss [ABBA-Frida] och hennes engelske sambo Henry Smith, arvtagare till WH Smith-kedjan, stoppat in 46 miljoner i Yangtorp. En gåva enligt Master Marcus Bongart, ett lån enligt Frida.

 

Enligt media kunde de inte komma överens om den framtida strategin och konflikten utlöstes av enorma och oväntade merkostnader för bygget. Efter tvisten i Lunds tingsrätt stod Frida och hennes man som ägare till det halvfärdiga bygget. Sedan dess har det varit en lång och kostsam kamp för att få Yangtorp på fötter igen. Men för snart tre år sedan så öppnade Yangtorp upp sina röda betongportar igen. Denna gång med en ny stiftelse som ägare där Master Markus sitter som ledamot.

 

Templet har byggts där den gamla byskolan stod, eller står kanske man ska säga.  Skolan finnas kvar inuti Yangtorp. Man har bara byggt runt den. Här finns en fin liten trädgård med många buddistiska skulpturer och växter och 32 unika rum. Man förstår också ganska snart varför bygget har svalt 46 miljoner kronor. Och nästan 20 miljoner till för att färdigställa det.

 

Sverige, Skåne, Yangtorp Tempel

 

QIQONGMÄSTAREN MASTER MARKUS

Yangtorp grundades 1998 av Master Marcus Bongart. Hans dröm var en skapa en fristad för de som vill njuta av livet och ta en paus i vardagen. upptäcka och lära sig mer om Qigong, meditera eller bara vara. Hit kommer man för att må bättre, vara mer närvarande och ta del av en tusenårig kunskapstradition som ger oss redskapen att hantera vardagen här och nu. Han  är utnämnd Qigongmästare, verksam som läkare i traditionell kinesisk medicin, invigd munk i det legendariska Shaolintemplet och Vice President i The World Academic Society of Medical Qigong.

 

Vi lurar oss själva att jaga efter saker vi inte behöver.
På Yangtorp får du nya perspektiv och hittar lusten
och styrkan till förändring.”

 

 

QINGONG TRÄNAR BÅDE KROPP OCH SJÄL

“Qigong är en helande träningsmetod som utvecklats i Kina under tusentals år. Ordet bildas av två kinesiska tecken, Qi och Qong. Qi står för livsenergi och Qong betyder extraordinär prestation. Qigong handlar om självträning. Genom långsamma rörelser, fokuserad andningsteknik och koncentration påverkar man energiflödet i sin kropp och löser upp blockeringar.”

 

Här bedrivs läkekonst och qigong på traditionellt kinesiskt vis och besökarna kan välja mellan att checka in på templet över en helg eller gå längre kurser. Man kan välja allt från att bara ha en spahelg, avkopplande retreats eller utvecklas i qigong, Kung fu eller vara med om en teceremoni. Här finns mötesrum för upp till 100 personer och övernattningspaket för upp till 78 personer. I restaurangen Guan Gu serveras vegetariska rätter gjorda på ekologiska råvaror.

 

Sverige, Skåne, Yangtorp Tempel

Sverige, Skåne, Yangtorp Tempel

Sverige, Skåne, Yangtorp Tempel

Sverige, Skåne, Yangtorp Tempel

 

Translation
In the middle of surburban Skåne, The Yangtorp Sanctuary rises. A buddhist qigong temple with a twenty year long history. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *