Trots halvtaskigt väder i lördags, kände vi att det var dags för en liten roadtrip. Det blev en tur till mannens gamla hemtrakt Huaröd, där jag hade ett litet uppdrag. Efter det körde vi till Önnestad för att ta oss en titt på “Yangtorp Qigong Resort”. Detta halvfärdiga buddistiska tempel som dyker upp som hägring mitt i den skånska bokskogen i Jönstorp.

 

Ett par kinesiska lyktor och en vägskylt visar vägen in till Yangtorp och två pekingeser vaktar den stora porten. Templet har bygts där den gamla byskolan stod, eller står kanske man ska säga.  Skolan finnas kvar inuti Yangtorp. Man har bara byggt runt den. Här finns en fin liten trädgård med många buddistiska skulpturer och växter, och man kan nästan se hur den en gång var tänkt att se ut. Man förstår också ganska snart varför bygget har svalt 46 miljoner kronor.

 

Här har inte sparats in på mycket. Cirka hälften av de 32 planerade rummen är färdiga. Yangtorp Qigong Resort är långt ifrån klart, kanske som mest halvklart, men trots det har restaurangen faktiskt en gång varit igång och tagit emot gäster. Fram till att bygget förra året försattes i konkurs. Enligt media ska Anni-Frid Reuss [ABBA-Frida] och hennes engelske sambo Henry Smith, arvtagare till WH Smith-kedjan, ha stoppat in 46 miljoner i Yangtorp. En gåva enligt Master Marcus Bongart, ett lån enligt Frida.

 

Enligt media kunde de inte komma överens om den framtida strategin och konflikten utlöstes av enorma och oväntade merkostnader för bygget. Efter tvisten i Lunds tingsrätt står Frida och hennes man som ägare till det halvfärdiga bygget. Diskussionerna kring framtiden för Templet är många. Att det kommer rivas på grund av förfall, att det ska byggas om för någon typ av hälsa och vård, att det ska bli utbildningsverksamhet, eller att det ska byggas om för att anpassas till ett helt nytt hotellkoncept.

 

Personligen hoppas jag att de som köper Yangtorp fortsätter sträva mot något liknande koncept som var tänkt från början. Jag hade definitivt kunnat tänka mig att checka in för lite meditation. Om du vill läsa mer om Yangtorps historia och framtid gör du det här. Eftersom jag var så fascinerad av stället, blir det idag bara bilder därifrån.

 

LÄS MER: Vårt besök några år senare när det var färdigbyggt.

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *