Jag måste ju bara uppdatera er lite om helgen som gått. Jag har sällan haft en sååå trevlig helg i Stockholm och som varit så givande på alla sätt. Lärorik, händelserik och överraskande. Så här kommer lite om min helg i kort och i mobilbilder. 

 

WORKSHOP I FOTOGRAFI PÅ FOTOGRAFISKA

Lördagen startades med anledningen till min Stockholmsresa. En workshop i Fotografi på Fotografiska. I teknik. Jag kan väl inte påstå att jag förväntade mig jättemycket. Hittills har alla workshops jag gått, som handlat om just teknik, varit tråkiga, jobbiga och bara runnit rätt igenom kunskapsbalken. Men jag överraskades såå positivt. Det kan vara så, att vid de tidigare kurserna har allt varit så nytt och känts oerhört svårt, men att mycket nu har fallit på plats och att jag inför denna workshopen var lite mer förbered. Kanske var det också att vår kurslärare var extraordinärt pedagogisk och sjukt duktig på att få oss att förstå.

 

Det är första gången på alla workshops jag gått, där läraren inte har sagt “så här måste du göra och detta är det enda rätta”. Istället var Mats devis “lär dig kameran, sen kan du göra som du vill, och det som passar ditt bildspråk bäst”. Jag gillar när man får bestämma själv :). Dessutom hade jag turen att hamna i en grupp med människor där alla var sjukt trevliga och bidrog till en jättefin atmosfär, där alla frågor var okej att ställa och där det var lätt att ha riktigt givande diskussioner.

 

 

KOMMER NI IHÅG SVENSKEN SOM VANDRADEFRÅN STOCKHOLM TILL SIDNEY MED EN BARNVAGN?

Jag kände väl igen namnet när jag såg vem kursläraren var, men ibland går inte hissen ända upp.  Inte förrän vid lunchtid får vi reda på att vår lärare är the one and only, mannen som gick en väldigt lång promenad från Stockholm till Sidney… med en barnvagn. Mats Andrén berättar att det började som ett skämt när han var ute med polarna för att ta en öl. Som minimalist ville han hitta ett sätt att resa medvetet och långsamt. Och då blev valet glasklart. Han skulle gå. Vi undrar varför han inte valde cykla? Men han var rädd att resan då hade gått för fort. Han började med en provvandring till Åre tur och retur, 180 mil.

 

2013 började han gå med packningen i en aluminiumlåda fäst på chassit av en barnvagn. Han navigerade sig ner genom Europa ner till Spanien med hjälp av Google Maps. Från Spanien flög han till Florida och därifrån gick han till Kalifornien. Att det blev just Sidney som blev målet berodde på att han under sin barndom bott just där. Under sina tre år långa vandring var han hemma och jobbade vid tre tillfällen för att ha råd att fortsätta sin vandring. Läs mer om Mats resa på Vagabond.

 

BLOGGTRÄFF PÅ SÖDER

Direkt efter lördagens workshop tog jag mig till Söder för att sluta upp med Sofia från Fantasiresor och Cathinka från På Vift. Alltså, hur trevligt kan man ha med två resebloggare? Så trevligt att man helt glömmer göra det som en resebloggare ALLTID gör, ta bilder. Vi satt på den supermysiga lilla krogen Agricultur som Cathinka hade hittat på nätet. Där krävs ingen bordsbokning och först till kvarn…

 

 

FOTOGRAFISKA

Jag har velat besöka Fotografiska väldigt länge, men det har aldrig funnits tid för det när jag varit i Stockholm tidigare. Nu hade jag möjligheten att vara på stället i två dagar och verkligen njuta av atmosfären och konsten. Konst är ju något så subjektivt och allt är inte för alla. Som Vivien Sassen. Inte för mig. Däremot Paul Hansens utställning var helt sanslöst bra. Så bra att jag besökte den två gånger på samma dag. Paul Hansen är bildjournalisten som bevakar allt från krigshärdar till kungliga bröllop och alla hans bilder både fångar, berör och upprör.

 

höstsalongen
“Höstsalongen på Fotografiska är den största jurybedömda utställningen inom
svensk fotografi. Den är en hyllning till Sveriges fotografer, såväl etablerade som
amatörer och alla som vistas i Sverige är välkomna att skicka in sina bidrag. Det är
fjärde gången i ordningen som Höstsalongen öppnar på Fotografiska, där det visas
svensk fotografi när den är som bäst.”

 

 

TILL ARLANDA & PÅ VÄG TILL SKOTTLAND

Så är det dags att lämna Stockholm och Sverige för att åka vidare. Imorgon [idag] bär det av mot Skottland. Sååå spännande. Alla runt omkring som varit där, säger att det är en av deras absoluta favoritdestinationer. Har svårt att tro det skulle bli annorlunda för mig :). Om tiden räcker till hörs vi från Skottland nästa gång, annars får ni i vanlig ordning hänga med på Facebook och Instagram. Jag kommer under resan använda taggen ##lovegreatbritainse.

 

HA EN RIKTIGT FIN VECKA HÖRNI 

 

Translation:
Had a great weekend here in Stocholm. I did a two days photo workshop, met fellow travelbloggers, visited Fotografiska and enjoyed Stockholm. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson [mobilbilder]

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

10 Comments

 1. Vad roligt att du träffade Mats! Det är ju min gamla fotolärare:)

  1. Nähä :). Tyckte han var så himla bra. Kanske jag borde gå nästa workshop hos dig :)

 2. Härligt m Stockholm & scottland ;) Åh en resa till i år! Kanske blir det fler? Trevlig resa!!! Kramar

  1. Så härligt Lina. Stockholm var dock ganska mycket kallare än Edinburgh ;) :). Det blev en resa till, men sen får jag nog pausa lite ;). Kramiz

 3. Bara att säga till så ska jag lära dig allt jag kan;)

  1. Hahah, taget :)

 4. Mitt premiärbesök på Fotografiska var för några veckor sedan och jag kan bara hålla med om Hansens utställning. Magnifik på så många olika plan.

  1. Han är min nya guru :)

 5. Vilken mysig storstadshelg du verkar ha haft – i ypperligt sällskap dessutom!

  1. Riktigt riktigt bra :)…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *