Vi sitter framför brasan. Gör iordning middagen under tystnad, och den kan ibland upplevas obekväm. Men just där och då känner jag mig bara lugn. Jag tar ett djupt andetag och fortsätta skära grönsakerna framför den sprakande elden.

 

Jag befinner mig på Flasbjörke Södergård utanför Norrköping hos Johan och Jakob Skullman. Far och son som driver Friluftsgård med kursverksamhet, friluftsliv, företagsmöten och event sedan 2017. Men har öppet även för privatpersoner via Airbnb. Kurserna är inom ramen för arbete och fritid i naturen. En perfekt plats för mig att åka till tänkte jag när jag såg att min födelsedag närmade sig, och som jag inte ville fira utan mest längtade bort efter ett jobbigt halvår.

 

Jag inackorderades i en liten stuga på cirka sju kvadratmeter. En liten kamin värmde upp, både i värme och känsla. Jag andades och hörde endast tystnaden. Och jag log när jag tänkte att jag inte riktigt visste vad som väntade mig denna helg. Jag hade önskat att få komma dit, ha det lugnt och skönt men också lära mig något nytt. Jag kunde till exempel inte tända en brasa, visste så mycket om utrusningen som man behöver vid längre vandring och ”Vad mer behöver jag kunna?” ställde jag som fråga när jag bokade och Johan lovade att jag under helgen skulle få lära mig något nytt.

 

Sverige, Norrköping, Friluftsliv på Flasbjörke Södergård

 

MITT FRILUFTSLIV BÖRJAR MED KORV & BRÖD TILL MIDDAG

Min födelsedagsmiddag kvällen jag kom var korv med bröd. Riktig kalasmat med andra ord. Skillnaden var att korven inte var vilken korv som helst utan vildsvin och dovhjort. Mycket god korv, väl godkänt av mig och till detta fick jag historian bakom denna plats. Vad de ville skapa, hur de tänkt och även önskan om vad de vill att andra ska uppleva när de kommer hit.

 

Johan Skullman är inom friluftsliv en känd friluftsprofil. Jag träffade honom första gången när jag vandrade i fjällen 2018. Han har, och arbetar med några större namn inom friluftsliv. Många känner till honom och hans kunskaper är stora. Hans bakgrund hos Försvarsmakten gör att han har mycket kunskap inom ämnet överlevnad.

 

 

VAD BEHÖVER VI FÖR ATT HA ETT BRA LIV?

En lång frukost dagen efter avbröts med en allvarlig fråga från Johan: – ”Vad är det för grundläggande behov vi har och behöver?”. Spontant ville jag svara kärlek och skratta…. Men ja, vad behöver vi? Det är så lätt att att tänka stort. Att man behöver massa saker. Stora hus, nyaste mobilen, moderna kläder och ljusstakar för olika delar på året. Men om vi skalar bort allt det där, vilka är vi då och vad är det vi behöver – på riktig?

 

Vi fortsatte prata om elden. I över en timme pratade vi om eld. Allt elden kan göra så som mat, den ger fin samvaro med andra, värmer, lyser upp, ger arbetsbelysning och hjälper till att döda bakterier. Elden är inte bara fascinerande att titta på tänkte jag och hela helgen var detta huvudämnet. Vad kan vi göra av allt det där enkla som redan finns, hur kan vi klara oss ute i skogen? Så att det är smart hållbart, men ändå hälsosamt.

 

Vi tog en paus och gick ut och där fick jag äntligen lära mig att tända eld. Det har alltid sett så enkelt ut när andra drar med en kniv på någon stubbe, tar fram eldstålet och så voila har man en eld. Men nej, det var inte så lätt. Johan förklarade hur man kan kan tänka med kniven, använda små flisor, nyttja björkbarken, vilken bark som är att föredra, hur man sätter tändstålet, drar handen och ändå fick jag inte till det på första, eller andra försöket. Men sedan kom där en gnista.

 

Sverige, Norrköping, Friluftsliv på Flasbjörke Södergård

 

FRILUFTSLIV & VAD KAN MAN ANVÄNDA MOSSA TILL?

Gården ligger omringad av skog och den stod näst på tur. Vi stannade till lite då och då, jag fick en fråga om vad det var för mossa och vad man kunde använda den till. ”Äh, tja….” Frågorna kom så snabbt och lite allvarligt från Johan. Jag blev ställd varje gång men också insikten över hur mycket mer det finns att lära sig av just naturen. Allt som redan finns, skog och träd, vad kan man göra, hur kan man använda det och vad man gör om man behöver fly ut till skogs?

 

Jag log på sista frågan, men Johan fortsatte och nämnde flera städer som snabbt fallit, på bara några dagar och vad gör vi om det händer här i Sverige? Klarar vi oss ute i skogen? Hur länge? Det kändes som stora frågor och verkligen inget jag brukar tänka på men gav mig en känsla att lära mig mer om överlevnad. Johan visade och gav tips om hur man bygger skydd om man av någon anledning behöver stanna, vila, om något händer. Om att rena vatten, se spåren i marken, vilken bark som ger bäst eld och jag lyssnade noga och ville bara veta mer. Det var som en promenad med ett pratande lexikon.

 

 

TYSTNADEN

Middagen på kvällen intogs på samma plats som föregående kväll. I denna vackra Grill & Bastukåta som var byggd i 8 vinklar efter hur man bygger i Finland. Detta i sin tur gjorde att elden stiger på ett bättre sett uppåt och ut. Det dukades upp och det var härliga färger på maten och det var här tystnaden kom. Vi tillagade vår mat. Elden brann. Grönsakerna blev ett vackert konstverk på grillen och jag drack rött vin från en vinbägare i svenskt tenn.

 

När jag gick till min stuga på kvällen snurrade tankarna ännu mer. Livet blir så mycket enklare ute i skogen. Man andas på ett annat sätt, man behöver inte en massa saker som många faktiskt har både trott och levt efter.

 

Sverige, Norrköping, Friluftsliv på Flasbjörke Södergård

 

RUNDTUR PÅ FLASKBJÖRKE GÅRD

Söndagen knöts säcken ihop och det blev både en rundtur på deras anläggning, visning av deras andra delar i företaget. Jag fick se deras kollektion med vandringskläder och där fanns även en bar som var byggd av trä, soffgruppen likaså och så fåtöljen med en magisk utsikt. Den får jag prova nästa gång tänkte jag, liksom bastun, det hanns liksom inte med. Rundturen avslutade med att vi gick ut i regnet.

 

”Vi brukar låta gästerna förbereda inför kommande gäster, det tycker vi är en fin gest” förklarade Johan och jag höll med. Han satte fram ved och gav mig en yxa. Jag hade eldat upp veden i min stuga, nu behövde jag fylla på och ja, det var så det gick till när jag högg ved första gången.

 

Sverige, Norrköping, Friluftsliv på Flasbjörke Södergård

 

DET FINNS INGET DÅLIGT VÄDER

”Det finns inget dåligt väder” började jag på och Johan avslutade: ”Det finns inga dåliga väder men gott om okunniga människor. Att känna sina egna förmågor och att dessutom kunna klä sig rätt gör att man kan känna sig komfortabel även i lite besvärligare förhållande. Det blir lättare att njuta och man skyller inte sina tillkortakommanden på sina kläder och övrig utrustning”. Äh, japp, och där slutade jag med denna klyscha som jag både säger och hör väldigt ofta ”det finns inget dåligt väder”

 

Jag åkte hem som nybliven 44-åring med en helg i bagaget som kändes som bästa starten på mitt nya, mycket bättre, kommande år. Fylld av en härlig känsla över att jag gör rätt val för mig att leva enklare, lugnare och ännu mer i skogen, det är ju jag. Nu hade jag dessutom mer naturkunskaper som jag med spänning såg fram emot att både praktisera och utveckla.

 

LÄS MER: Malins övriga artiklar hittar du här. Med du kan också läsa mer om Malins nya vanlife och hennes tjänster på LADDA OM.

 

Sverige, Norrköping, Friluftsliv på Flasbjörke Södergård

Sverige, Norrköping, Friluftsliv på Flasbjörke Södergård

Sverige, Norrköping, Friluftsliv på Flasbjörke Södergård

Sverige, Norrköping, Friluftsliv på Flasbjörke Södergård

Sverige, Norrköping, Friluftsliv på Flasbjörke Södergård

 

Translation
Spending a weekend at Flasbjörke Södergård outside of Norrköping in Sweden. Here I will be learning how to live a life outdoors and what I need to know to survive. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Malin Gustafsson

Det började med fyra gästinlägg om Thailand och nu är Malin en av våra residenta skribenter. Malin är den som kommer skriva mer om aktiva resor, aktiv semester och personlig utveckling. Utöver här hos oss, hittar du Malin på LADDA OM. Företaget där hon erbjuder tjänster som mental träning, att starta företag, föreläsningar och mycket mer.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *