Eslöv är min barndomsstad. Och under många år hade den stämpeln som Sveriges tråkigaste stad. Men det har med åren förändrats. Idag är det en populär stad att bo i tack vare bra förbindelser till både Lund, Malmö och Köpenhamn. Bostadspriserna har var länge mycket lägre än i de större städerna. Nu inte så mycket.

 

Under många år var dessutom våra kändaste personer Alice Timander och . Men sedan fick vi Johan Glans. Som faktiskt gick i samma klass som min kusin. Och inför Eslövs 100-års jubileum fick vi så Eslövs Leksaksmuseum. Som faktiskt Johan Glans är ambassadör för. Men trots att det funnits så många år, och jag har hört om det flera gånger, var det först förra månaden som jag besökte museet för första gången. Jag skulle ha en heldag med mamsen och tre av mina syskonbarn. Så vi passade på att planera in besöket. Som inte var första gången för någon av dem, men lika kul ändå.

 

LÄS MER: Aktiviteter med barn

 

 

ESLÖVS LEKSAKSMUSEUM & DESS BAKGRUND

Eslövs leksaksmuseum öppnade dörrarna 2011. Då var det bara meningen att det skulle vara en specialutställning inför jubileet. Men leksaksmuseet blev så populärt att det blev en permanent utställning. Tre generationer av familjen Sundberg har samlat sedan 1950-talet. Den näst senaste generationen är Håkan, hans bror och deras syster. Men också Håkans två barn är engagerade. Idag ägs och drivs museet av Håkan och Stig i lokaler som en gång var syfabrik och som drevs av familjen.

 

Håkan finns på plats och går ikapp oss vid ett flertal tillfällen för att berätta om deras leksaksmuseum. Jag stöter även på Stig. Jag hälsar fint. Men Stig har bara en sak att säga till mig. Han pekar på mina byxor och undrar “Vad har du gjort där”. Mina nya byxor med hål i :). Idag har Eslövs leksaksmuseum en av Sveriges största samlingar av leksaker. På de två våningarna i de gamla industrilokalerna, på 1 000 kvadratmeter, hittar man utöver modelljärnvägar, Barbiedockor [varav flera limited edition, lego, smurfar, modellbilar, tennsoldater, figurer från Star Wars och Harry Potter.

 

Man hittar leksaker från Sagan om ringen, Elvis Presly, Beatels, PEZ-figurer och snöglober. Eslövs Leksaksmuseum är ett verkligen ett museum för alla åldrar. Här finns leksaker som var populära på 50-talet men även leksaker från följande decennier som lägg väcker sentimentala känslor hos oss alla.

 

 

SAMLINGEN I SIFFROR

När jag ställer frågan hur många leksaker de har, får jag svaret att de inte vet. Samlingen har växt så mycket att man har tappat räkningen. Utöver sina egna samlingar har också donationer gjorts av privatpersoner.

Yta: 1 000 kvadratmeter
Barbiedockor: 940 i originalförpackning
Modellbilar: 5 100 leksaks och modellbilar i olika skalor
Tennsoldater: 9 000 varav många handmålade
Lego-satser: 1 500 cirka, varav Taj Mahal Templet Taj Mahal byggt av ofattbara 5922 legobitar
Modelljärnväg: 300 kvadratmeter

 

 

MODELLJÄRNVÄGEN

På entréplan finns ett stort rum där ägarna Håkan och Stig byggt upp en hel minivärld av tåg omringade av städer, skog och oändligt många detaljer. Modelljärnvägen omfattar 300 kvadratmeter av ytan och finns i två av rummen. Bland annat det största rummet. Det började med ett grönt växellok av märket Märklin för 55 år sedan och sedan har det bara fortsatt. Först i slutet av 1990-talet började man allvar på arbetet med den stora järnvägen. Och Håkan och Stig har lagt ner tusentals timmar på skapelsen.

 

På de 300 kvadratmeterna finns cirka 500 meter räls i ett landskap med 660 hus. Tågen dras av cirka 250 lok med 600 vagnar för både persontrafik och godstrafik på spåren. Här finns modeller från 1950-talet, men också från dagens snabbtåg. Och jag kan med lätthet säga, att jag var i ständig förvåning och fascination under hela besöket. Och fler besök lär det bli.

 

HITTA TILL ESLÖVS LEKSAKSMUSEUM

Adress: Kvarngatan i centrala Eslöv
Webbsida: Eslövs Leksaksmuseum
Inträde: Vuxna 80 kronor, barn 5-15 år 40 kronor, barn 0-4 fritt i målmans sällskap.

 

Sverige, Skåne, Eslövs leksaksmuseum

Sverige, Skåne, Eslövs leksaksmuseum

Sverige, Skåne, Eslövs leksaksmuseum

Sverige, Skåne, Eslövs leksaksmuseum

Sverige, Skåne, Eslövs leksaksmuseum

Sverige, Skåne, Eslövs leksaksmuseum

Sverige, Skåne, Eslövs leksaksmuseum

Sverige, Skåne, Eslövs leksaksmuseum

 

Translation
In the south of Sweden, in Skåne and the city of Eslöv, you can find one of the largest collections of toys in Sweden. Three generations of the same family has been collecting since the 1950´s. And in 2011 they created the toy museum in their old sewing factory. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *