Äventyrsfilmer, skattjakt

 

Äventyrsfilmer och Science Fiction filmer är något jag är svag för. Som ni hört många gånger förut. Det är lite som att upptäcka en ny värld, fast genom filmens visuella fantasi. Ibland är det världar som man önskar fanns på riktigt.

 

När det kommer till filmer om skattjakt, är det ju också lite om att upptäcka det exotiska. Det förlorade. Det fanns en kort period i mitt liv när jag faktiskt ville bli arkeolog. Kan ju så klart härstammat något från de tidiga Indiana Jonesfilmerna. Idag listar jag alla mina favoriter i genren äventyrsfilmer på temat skattjakt från 1981 till 2023. Har jag missat någon?

 

LÄS MER: Fler tips på filmer och serier hittar du här och fler äventyrsfilmer här.

 

24 FILMER PÅ TEMAT SKATTJAKT


1. INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY

Indiana Jones and the Dial of Destiny är den femte och, tyvärr, sista delen av Indiana Jones-franchisen. Den har premiär först i sommar, men förtjänar redan att vara med på listan av äventyrsfilmer. 

 

2. UNCHARTERED | 2022

Den unge och gatusmarte Nathan Drake försöker hitta en gömd skatt tillsammans med sin partner Victor “Sully” Sullivan.

 

3. THE LOST CITY | 2022

Den briljanta, men tillbakadragna, författaren Loretta Sage har tillbringat sin karriär med att skriva om exotiska platser i sina populära romantiska äventyrsromaner. Den stiliga bokomslagsmodellen Alan har ägnat sitt liv åt att förkroppsliga böckernas hjältekaraktär Dash.

 

4. JUNGLE CRUISE | 2021

I princip allt med Dwayne “The Rock” Johnson är sevärt. Denna äventyrskomedi handlar om en flodbåt som tar en grupp resande genom en djungel fylld av farliga djur, reptiler och övernaturliga inslag.

 

5. TOMBRAIDER 2018

För sju år sedan försvann Lara Crofts far under mystiska omständigheter. För att en gång för alla lösa gåtan ger hon sig av för att hitta hans senaste kända destination: en mytomspunnen grav på en ö utanför Japans kust. Överlever hon detta riskfyllda äventyr förtjänar hon namnet Tomb Raider.

 

6. THE MUMMY | 2017

Mumien har gjort i många versioner. Denna med Tom Cruise i huvudrollen väcker den egyptiska drottningen Ahmanet ur sin eviga vila.  Med sig ur graven tar hon en ilska och ett hämndbegär för att hämnas på den värld som på ett orättvist sätt tog hennes liv.

 

7. INFERNO | 2016

När Robert Langdon vaknar upp på ett italienskt sjukhus med minnesförlust måste han slå sig samman med läkaren Sienna Brooks som förhoppningsvis kan hjälpa honom få minnet åter. Tillsammans, och i tät kamp mot klockan, beger de sig kors och tvärs över Europa för att försöka stoppa en global konspiration. Landon har snubblat över ett spår som kan leda honom till självaste Dante.

 

8. INDIANA JONES OCH KRISTALLDÖDSSKALLENS RIKE | 2008

Året är 1957 och Indiana hotas av sovjetiska agenter när han är på jakt efter sitt största arkeologiska fynd någonsin: Den mytomspunna kristalldödskallen från Akator. Hack i häl följer en grupp sovjetiska agenter och militärer.

 

9. FOOLS GOLD | 2008

Skattletaren Finn, spelad av Matthew McConahey, har trubbel. Han är pank och har fortfarande känslor för sin ex-fru Tess. Kan han lösa alla sina problem och hitta 40 kistor spanskt guld i vattnen utanför Key West?

 

10. THE LIBRARIAN: THE CURSE OF JUDAS CHALICE | 2008

Världens mest flitiga bibliotekarie behöver semester! Flynn Carson kopplar av i New Orleans, men plötsligt har han blivit indragen i en intensiv jakt på en förhäxad altarkalk som kan släppa lös en armé av vampyrer på jorden.

 

11. NATIONAL TREASURE: BOOK OF SECRETS | 2007

Från en av sidorna i John Wilkes Booths dagbok kan man förstå att Ben Gates gammelgammelfarfar var inblandad i president Lincolns lönnmord. Nu försöker skattletaren Ben hitta sanningen bakom detta påstående.

 

12. THE LIBRARIAN: RETURN TO KING SOLOMONS MINES | 2006

En äventyrslysten före detta bibliotekarie ger sig ut på jakt efter kung Salomons legendariska gruvor. Flynn Carsen var en tystlåten bokmal som levde ett lugnt och tillbakadraget liv fyllt av akademiska studier nu är det dags att ge sig ut i världen.

 

13. DA VINCI KODEN | 2006

Symbolforskaren Robert Langdon och kryptologen Sophie Neveu ger sig ut på en halsbrytande jakt efter lösningen på ett bisarrt mord, som tar dem från Frankrike till England – och rakt in i ett mystiskt, urgammalt brödraskap.

 

14. SAHARA | 2005

Äventyraren Dirk Pitt åker på sitt livs skattjakt i västafrikas farliga öken. Tillsammans med sin kompis Al försöker han hitta ett gammalt spökskepp som sägs ha en värdefull skatt ombord.

 

15. THE LIBRARIAN: QUEST FOR THE SPEAR | 2004

Flynn, nybliven bibliotekarie i ett mystiskt bibliotek, försöker skydda en magisk artefakt från de som vill använda den för att begå onda handlingar.

 

16. NATIONAL TREASURE | 2004

Äventyraren Ben Gates söker efter världens mest mytomspunna skatt, vilket hans familj gjort i generationer. Spåren leder till den amerikanska självständighetsförklaringen. Nu ska han försöka stjäla landets mest välbevakade dokument.

 

17. LARA CRAFT: TOMBRAIDER THE CRADLE OFF LIFE | 2003

Arkeologen och äventyraren Lara Croft kan ha gjort den största arkeologiska upptäckten i historien, en karta som kan leda till den mytomspunna Pandoras ask. Dessvärre lyckas den elake forskaren Jonathan Reiss komma över kartan till skatten.

 

18. LARA CRAFT: TOMB RAIDER | 2001

För äventyrerskan Lara Croft är det vardag att utforska förlorade riken och slåss med skurkar. Men när hon upptäcker en hemlighet från sin fars förflutna, ljusets triangel som kan förändra tid och rum, står hon inför sin största utmaning.

 

19. MUMIEN ÅTERKOMSTEN | 2001

Imhotep är tillbaka. Hans mumie finns nu på The British Museum. Imhotep svor att den som öppnade hans grav skulle belönas med en plågsam död. Våra hjältar Rick och Evelyn finns med på hans dödslista, men det gör också deras son Alex…

 

20. MUMIEN | 1999

En grupp skattjägare åker på expedition till Sahara öknen år 1925. När de snubblar över en uråldrig grav återupplivar de oavsiktligen en 3000 år gammal förbannelse, som förkroppsligas av en hämndfull reinkarnation av en egyptisk präst.

 

21. INDIANA JONES OCH DET SISTA KORSTÅGET | 1989

Indiana Jones på jakt efter den heliga Graal, en skräckfylld utmaning som leder till hisnande sammandrabbningar. Färden går via Venedig och Berlin till Nordafrika och spänningen når sin kulmen när vår hjälte försöker frita sin gamle far.

 

22. INDIANA JONES AND THE TEMPLE OF DOOM | 1984

Äventyret börjar på en dunkel nattklubb i Shanghai 1935. Indiana utsätts för ett mordförsök, men lyckas undkomma i sällskap av en nattklubbssångerska och medhjälparen Short Round.

 

23. DEN VILDA JAKTEN PÅ STENEN | 1984

En dag får författarinnan Joan Wilder ett mystiskt paket, som visar sig innehålla den summa pengar som hon behöver för att köpa loss sin syster som har blivit kidnappad i Colombia. Helt på egen hand reser hon för att rädda sin syster.

 

24. INDIANA JONES OCH JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTTEN | 1981

Den första av Steven Spielbergs klassiska äventyr om Indiana Jones med originaltiteln “Indiana Jones and the raider of the lost arc”, handlingskraftig arkeolog som här på 1930-talet är på jakt efter den heliga arken. Det blir en fartfylld färd runt halva jordklotet och en vådlig kapplöpning med en bunt nazister som också är ute efter den mytomspunna artefakten.

 

Translation
Here are 24 of my favourite adventure movies about treasure hunts.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *