Foto: Unsplash

 

Att det är en turbulent tid i vår värld har nog inte passerat någon. Först Corona. Sen kriget mellan Ryssland och Ukraina. Hotet om krig mellan Kina och Taiwan. Översvämningar på många ställen. Och nu den enorma torka som drabbat stora delar av världen.

 

Torkan är en av de värsta på hundra år och påverkar även oss här i Sverige. Men kanske inte lika mycket som på många andra platser i världen. Värmeböljorna i kombination med brist på regn, har lett till att floder och vattenreserver börjat torka ut i bland annat Europa, Asien, USA och Mellanöstern. Tyska floden Rhen har under de senaste dagarna sjunkit så kraftigt, att delar av den inte längre kan trafikeras av pråmar och fartygen kan bara transportera en tredjedel av sin vanliga last.

 

Enligt forskarna kan detta bli det värsta torkan på 500 år. Men torkan i många floder och sjöar i världen har också avslöjat många makabra fynd. På flera platser i världen har historiska fynd dykt upp på grund av de låga vattennivåerna. Här är några av de makabra och spännande fynd som dykt upp.

 

LÄS MER: Fler resenyheter kan du läsa här.

 

USA | FEM DÖDA KROPPAR I LAKE MEAD

På gränsen mellan Nevada och Arizona hittar man den konstgjorda sjön Lake Mead. Vattnet i USAs största vattenreservoar har sjunkit till den lägsta nivån på 80 år. Nu har mänskliga skelettrester som tros tillhöra fyra olika kroppar hittats i den uttorkade sjön. Men det första fyndet var en gammal metalltunna som satt fast i lerbädden. I den hittades ett gammal lik. Enligt vissa experter liknar det här ett maffiamord. Maffian hade en benägenhet att lägga människor i tunnor, oavsett om de kastade dem i sjön eller dumpade dem ute på ett fält.

Foto: Unsplash

 

TYSKLAND | HUNGERSTENAR

De låga flodbäddarna i Tyskland är på flera ställen blottade och stenar som legat dolda har ny hittats. Bland annat så kallade ”hungerstenar”. Under tidigare perioder av torka har människor ristat in meddelanden på stenarna, omen om hungersnöd och torka. Det för att påminna om perioder av dålig skörd och hungersnöd. Skrivet står namn, årtal och ibland ett meddelande.

Foto: Dr. Bernd Gross | Wikipedia

 

ITALIEN | BOMB FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGET

Italien har i sommar drabbats av den värsta torkan på 70 år. Det har lett till att en av landets största floder, Po, har torkat ut. Här hittade en fiskare ett historiskt fynd på botten av den uttorkade floden. Han hittade en 450 kilo tung bomb från andra världskriget. Nu har bomben sprängts av armén.

Foto: Flavio Lo Scalzo | Reuters

 

KINA | 600 ÅR GAMLA STATYER

Även i Kina har gamla fynd upptäckts. Vattennivån i floden Yangtse har sjunkit till sin lägsta nivå på över 150 år. Här han man hittat statyer som varit dolda för mänskliga ögon i över hundra år. Man tror att statyerna är runt 600 år gamla och fungerat som någon slags gott omen för båtar som passerade på floden förr i tiden.

Foto: Thailand Posts

 

SPANIEN | STONEHENGE

Även Spanien har ju drabbats hårt av torkan. I Valdecañas-dammen, 16 mil väster om Madrid, har vattennivån sjunkit med nästan en tredjedel. Ju lägre vattenståndet blivit i vattenreservoaren, desto mer har blivit synligt av en cirkelformad stensättningen. Arkeologerna tror att monoliterna har rests omkring 5 000 år före Kristus. Redan 1926 upptäckte en tysk arkeolog formationen, som hamnade under vatten på 60-talet när området översvämmades. Sedan dess har delar av ”Spaniens Stonehenge” bara varit synliga vid fyra tillfällen.

Foto: allthatsinteresting.com

 

TYSKLAND | SKEPP FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGET

I floden Donau har ett dussintal Tyska krigsskepp som sjönk under andra världskriget dykt upp igen. Skeppen var bland hundratals av de i Tyska Black Sea Fleet som retirerade från Sovjetiska styrkor 1944.

Foto: Reuters | Fedja Grulovic

 

USA | DINOSAURIESPÅR FRÅN EN 6 000 KILO TUNG DINOSAURIEART

I Texas i USA, i en uttorkad flod som rinner igenom Dinosaur Valley State Park, har dinosauriespår från en 6 000 kilo tung dinosaurieart nu upptäckts. Parken uppger att det är ”ett av de längsta dinosauriespåren i världen”. Det är framför allt spår från två typer av dinosaurier som levde för 113 miljoner år sedan. Det rör det sig om den tvåbenta, tretåiga Acrocanthosaurus, en över 6 000 kilo tung dinosaurieart, som var över 4 meter hög och den fyrbenta växtätaren Sauroposeidon en betydligt större dinosaurie. Denna mätte över 18 meter på höjden och vägde 44 ton.

Foto: AFP PHOTO | Dinosaur Valley State Park | TT

 

SPANIEN | KYRKAN CHURCH OF SANT ROMÀ

Norr om Barcelona, i Sau reservoir, har den tidigare delvis synliga kyrkan The Church of Sant Romà, blivit helt synlig. Den byggdes på 1000-talet i byn Sant Romà och blev översvämad 1963 när en damm byggdes i närheten.

Foto: Manuel Medir, Usa Today, Getty Images

 

STORBRITANNIEN | ANTIK BRO

I Yorkshire i England, har en antik bro blivit synlig. Den har inte synts sedan 1950-talet då man byggde en damm, Baitings Reservoir i området.

Foto: Jon Super | AP

 

Translation
The drought in the world has caused massive damage and distruction in peoples lives. One good thing has come from it though, historical findings all over the world.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *