Udda och exotiska maträtter

 

För oss innebär inte resor bara nya sevärdheter och nya vackra landskap. Det innebär också nya dofter och nya smaker. Att få uppleva det lokala köket är oerhört spännande och vi försöker alltid hitta ställen dit lokalborna själva går. Men, jag vet inte om de exotiska rätterna på dagens lista hade lockat. Oavsett hur annorlunda och spännande de möjligen är.

 

Om man skulle tvinga mig att smaka något på listan, hade jag kunnat tänka mig att smaka den fermenterade hajen, friterade myror, friterade testiklar och friterade syrsor. Kanske ändå vår Svenska surströmming också platsar på listan [som jag bara vågat dofta på]. Vad som anses vara delikatesser kan variera beroende på var i världen man befinner sig. Många i världen tycker att våra vanor att äta sill och kaviar till frukost är ett någorlunda udda beteende. Också vår förkärlek till räkor och framför allt kräftor ifrågasätts. I Sverige äter vi till exempel kaviar och sill till frukost utan att blinka, något som de flesta andra skulle angripa med visst mått av fasa.

 

Men hur vissa maträtter blivit delikatesser är verkligen ett mysterium. Och jag ska erkänna, att några av delikatesserna nedan, fick mig att ifrågasätta om jag ens skulle illustrera dem med en bild. Men om du känner att du är trött på vår svenska husmanskost och pizza, kanske det är dags att prova lite andra delikatesser och maträtter. Här kommer en lista på nitton udda och exotiska delikatesser, gjorda på råvaror som man definitivt inte hittar på en svensk lunchkrog.

 

Vilka är de mest exotiska maträtter du smakat? Läs också om världens dyraste delikatesser  och råvaror här

 

19 AV VÄRLDENS MEST UDDA & EXOTISKA MATRÄTTER

MATRÄTTER I EUROPA


1. HÁKARL | ISLAND

Hákarl är en isländsk specialitet som består av ruttet hajkött. Hajköttet konserveras genom att köttet hängs för att torka i fyra till fem månader. Köttet utsöndrar en stark ammoniaklukt och smaken liknas vid en mycket stark ost.

Udda och exotiska maträtter

2. CAZU MARZU | ITALIEN

Cazu marzu betyder ”rutten ost” och är en ost som tillverkas på Sardinien. Osten lagras genom en föruttningsprocess där larver från frukflugan medvetet förs in i osten, vilket bidrar till en snabbare fermentering eftersom larverna bryter ner ostens fetter. Ostens konsistens blir mycket mjuk och serveras med de levande larverna, som ska krossas mot gommen för bästa smak.

 

MATRÄTTER I ASIEN


3. GIFTFISKAR MED RIS, FUGU | JAPAN

Fugu är det japanska ordet för giftiga blåsfiskar, som är fyllda med giftet tetrodotoxin. Ett milligram räcker för att snabbt döda en människa. Endast särskilt utbildade kockar, som måste genomgå två till tre års utbildning och klara en examen, får förbereda fisken. Fugu serveras ofta med ris och kokta grönsaker, och anses vara en delikatess i Japan trots att köttet är ganska smaklöst.

Udda och exotiska maträtter

 

4. INSEKTER SOM MELLANMÅL | THAILAND

Utanför Europa och Nordamerika är insekter ofta ett stående inslag i kosten. De har en hög halt protein och innehåller viktiga fettsyror och vitaminer. Har du varit på marknad i Bangkok eller Kina har du med stor sannolikhet råkat på friterade gräshoppor, syrsor, skorpioner, spindlar och maskar. Och i Sydamerika äter man till och med tjocka larver levande.

Udda och exotiska maträtter

 

5. GRISTARMAR & FISKÖGON | TAIWAN

Köper du nudelsoppa i Taiwan och försöker tugga sönder något hårt som påminner om kyckling, kan det mycket väl vara en bit av en gristarm som du har mellan tänderna. Andra härligheter är fiskögon.

 

6. ORMBLOD | VIETNAM & KINA 

I Vietnam och Kina [framför allt södra Kina] kan du släcka törsten med ormblod. Man dricker det för att få mjuk hud, bli smart och förhöja sin sexuella förmåga. Kineserna anser dessutom att orm ger tillbaka livskraften.

 

7. LEVANDE BLÄCKFISK, SANNAKJI | SYDKOREA

I Korea har man tagit ”raw-food” till en annan nivå. Maträtten Sannakji består nämligen av levande bläckfisk. Det levande djuret skärs ofta upp i bitar framför ögonen på gästerna och serveras sedan med lite sesamolja. Men man får vara snabb, bitarna rör sig fortfarande på tallriken. Tentaklerna rör sig fortfarande när rätten serveras och om man inte tuggar noggrant, kan de små sugkopparna fastna i mun och svalg.

Udda och exotiska maträtter

 

8. TONFISKÖGON | JAPAN

Blir man sugen på ett fisköga är det bara att springa ner till närmsta mataffär och inskaffa ett par, i alla fall om man bor i Japan. Smaken liknas vid bläckfiskars och ska kokas innan de äts.

9. FRITERADE SPINDLAR | KAMBODJA

I Kambodja är friterad spindel en riktig delikatess. Framför allt Tarantella. Maträtten tros ha uppkommit från tider av extrem hunger och smaken ska vara en korsning mellan kyckling och torsk.

 

Udda och exotiska maträtter

 

DELIKATESSER I NORD & SYDAMERIKA


15. PANERADE PUNGKULOR | USA & KANADA

De kallas Rocky Mountain-ostron, men är inga ostron från havsbotten, utan friterade testiklar från buffel, tjur eller vildsvin. Rätten är välkänd i vissa delar av USA och Kanada, där boskapsuppfödning är vanligt. Könsdelarna är kokta, rullade i mjölblandning och stekta, och avnjuts med en fin cocktailsås.

16. FRITERAD HJÄRNMACKA | USA

Hjärnmacka låter som något Hannibal Lecter gärna skulle äta till frukost men det är faktiskt en riktig specialitet i centrala USA. Hjärnan som kommer från kalv slängs i fritösen och serveras som en härlig dubbelmacka. Mackorna minskade i popularitet efter galna kosjukan, men är fortfarande en delikatess på en del håll.

17. KOHJÄRNE-TACO, SESOS | EL SALVADOR & MEXIKO

Håll utkik efter ”sesos” på menyerna om du är sugen på hjärnor från nötkreatur. Det här används ofta i tacos och burritos. Hjärnan har en grötig konsistens och smakar väldigt lite i sig så häll på massor med stark sås för att få smak.

 

18. ESCAMOLES, MYRÄGG | MEXIKO 

Escamoles är en mexikansk delikatess som består av smörstekta myrägg från myrarten Liometpum apiculatum. Myräggen kallas ibland ”insektskaviar”, äts ofta i taco och har en smörig, lite nötig smak.

 

19. ROSADE MYROR | COLOMBIA 

Colombianska rostade myror har en jordig smak som ska påminna om bacon. Enligt försäljare är de små krypen ett perfekt tilltugg till drinken, istället för oliver och nötter. Det sägs även att det finns en viss afrodisiaka i myrorna.

Annorlunda mat

Translation

Here are 19 amongst the oddest dishes and delicatesses in the world. 

 


Bilder från Unsplash, Wikipedia & Wikimedia

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Dessvärre testat mkt av det där… var på disgusting food museum i Malmö i somras, har du varit där?

    1. Åh.. måste säga att du är oerhört modig. Helt missat det faktiskt. Ska ner till Malmö i helgen. Får undersöka om det är öppet

  2. Av dessa har jag bara testat rostad jättemyra. Smakade först typ jordnöt men den syrliga bismaken var inte alls trevlig, och var mycket svår att få bort ur munnen..

    1. Då kanske jag får ta bort den från möjligenlistan . Det är så svårt det där. Allt handlar ju om vad man är van vid :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *