Frankrike, Normandie, Rouen

 

Det är vår tredje dag på flodkryssningenen från Paris genom Normandie. Från Andaleys tar vi oss till Rouen som är Normandies huvudstad. På kvällen får vi äran att äta middag med personal från Viva Cruises. Det tar oss med till Rouens medeltida center. Fyllt av korsvirkeshus i alla dess färger.

 

Mitt på torget står en byggnad som jag först inte kan identifiera. Arkitekturen påminner om den Japanska med sina sluttande tak. Det visar sig vara en kyrka. Vi har aldrig sett någon liknande. Staden är känd för att det var här, på just detta torg, Place du Vieux-Marché, det urgamla marknadstorget, som Jeanne d’Arc 1431 blev bränd på bål. Det efter att ha anklagats av engelsmännen för häxkonster och trolldom. Hon föddes en enkel bondflicka som vid 12 års ålder sägs ha börjat höra himmelska röster. De ska ha uppmanat henne att rädda fosterlandet. Hon blev senare utsedd till befälhavare för hela den franska armén i kriget mot engelsmännen. Därav kyrkans namn, The Church of Saint Joan of Arc.

 

Rouen är även känt för att ha besökts av kända författare som Gustave Flaubert och Victor Hugo. Victor Hugo sägs ha kallat Rouen för de 100 klockornas stad på grund av stadens stora antal kyrkor. I Rouens historiska kvarter promenerar vi fram på kullerstensgatorna bland cirka 2 000 halvtimrade hus med så kallade utkragningar. Vissa av dem daterade till tidigt 1400-tal och av dem är cirka 200 klassade som historiska monument av den franska staten.

 

Frankrike, Normandie, Rouen

 

ROUENS HISTORIA

Rouen är ingen stor stad. Här bor runt har 100 000 invånare som på franska  kallas Rouennais. De första frankiska invasionerna under 300-talet, följdes av många räder under vilka staden, utan något riktigt försvar, rasrades flera gånger. Rouen blev också svårt skadat under andra världskriget. Trots förödelsen under andra världskriget kan Rouen fortfarande stoltsera med några av landets allra pampigaste kyrkor. Den kanske främsta av dessa är Cathedral Notre-Dame de Rouen. Den har historiskt fungerat som krönings och begravningskyrka för normandiska hertigar och är en av Frankrikes viktigaste och vackraste kyrkor.

 

GROS HORLOGE, EN AV VÄRLDENS ÄLDSTA MEKANISKA KLOCKOR

Dagen efter har vi lite mer tid på oss att utforska denna historiska och medeltida stad. Vi strosar längs de idylliska kullerstensgatan Rue Eau de Robec och besöker katedralen ytterligare en gång. Också kallad Notre Dam. Katedralen var inspiration till flera av Monets tavlor. Den har stått här sedan 1200-talet och är i gotisk stil. Det färgade glaset är över 800 år gammalt. En av Monets målningar av katedralen finns på stadens konstmuseum, Musée des Beaux-Arts, som grundades av Napoleon Bonaparte år 1801.

 

På vägen till katedralen passerar vi den stora kända klockan, Gros Horloge. Ett vackert klocktorn som bildar ett valv över gatan med samma namn och har en fantastisk urtavla. Den är en av världens äldsta kvarvarande mekaniska klockor. Den tillverkades 1389 och har en diameter på 2,5 meter. Klockans design har en sol i mitten och 24 solstrålar som pekar mot klockslagen.

 

Från klocktornets utsiktsplats kan man se ut över taken i gamla Rouen och de gotiska tornen i katedralen, där bland annat Rickard Lejonhjärtas hjärta förvaras. Han dog 1199 under en belägring av den lilla franska borgen Chalus-Chabrol. Han träffades av en pil, skjuten av borgens försvarare. Rikards kropp delades upp och begravdes på flera ställen, något som var vanligt på medeltiden beträffande högreståndspersoner. Hjärtat balsamerades och begravdes i Rouen, inälvorna i Chalus och själva kroppen i klostret Fontevraud i Anjou.

 

 

SE I ROUEN OM MAN HAR TID

  • I närliggande Saint-Ouen-kyrkan kan man titta på den storslagna gotiska arkitekturen och den berömda orgeln från 1800-talet.
  • På Rue Saint-Romain, nära katedralen, kan man titta på arkitekturstilarna gotik och renässans. Några av husen har halmtak och träfasader.
  • Besök tornet Tour Jeanne d’Arc i Rouens slott, där det sägs att man visade den berömda hjältinnans olika tortyrredskap som hade utformats för henne.

 

Vi lämnar Rouen för att fortsätta vår resa genom Normandie. Nästa stopp blir Le Havre.

 

Frankrike, Normandie, Rouen

Frankrike, Normandie, Rouen

Frankrike, Normandie, Rouen

Frankrike, Normandie, Rouen

Frankrike, Normandie, Rouen

Frankrike, Normandie, Rouen

Frankrike, Normandie, Rouen

 

Translation

The small city of Rouen in Normandie is famous for many things. For being the the place where Jeane D’Arc was burnt on a bonfire for witch craft. For being the resting place of the heart of King Richard Lionhart. And for famous writers like Gustave Flaubert and Victor Hugo.


Resan var en PR-resa arrangerad av Viva Cruises och United Spirit Nordic.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Och för vikingahövdingen Rollo som blev den förste hertigen av Normandie och gav det nordiskklingande landet. Om han var just nordman eller dansk tvistas det fortfarande om men kul är att det inte långt bort finns en by som heter Ivetot vilket är samma namn som skånska (då danska…) Ivetofta vid Ivösjön i dina hemtrakter.

    1. Åh vad intressant. Tyckte det var jättesvårt att hitta historisk information om Rouen. Hittade en del på engelska, men var inte skrivet på ett lättförståeeligt sätt. Så detta var verkligen kul information :).

  2. “Gav landområdet sitt namn” skulle det ju stå men det ramlade bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *