Frankrike, Languedoc, Canal du Midi, Paraza

 

Det är vår första kväll på vår kanalbåtsresa på Canal du Midi i södra Frankrike. Glada och upprymda hämtar vi vår båt i Le Someil och får en tjugo minuters snabbkurs i hur man kör båten. Sedan är nycklarna och båten vår för en vecka. Vi har hyrt båten av Bateau Nicols. Båten är en Estivale Duo på 8,5 meter.

 

Vi handlar lite basvaror i den lilla båtbutiken i hamnen och beger oss sedan iväg med vår kanalbåt. Slussarna stänger exakt sju på kvällarna, och eftersom vi inte kommer iväg förrän vid sex på kvällen hinner vi inte med några slussar denna dag. Vi kör cirka en timme och hamnar i den söta och ljuvliga byn Paraza. Byn ligger precis vid hamnen och det är här vi lägger till. Det är bara vi och en båt till. Trots det, är puben några meter uppför backen, full med folk. Britter. Vi får senare under kvällen förklaringen. Många britter har köpt boende här. Vilket faktiskt välkomnas av lokalborna. De köper upp gamla hus och renoverar dem. Vilket fransmännen själva inte ids göra.

 

Paraza ligger 15 minuter från staden Narbonne, på gränsen mellan regionen Aude och Herault. Till medelhavets vackra stränder tar det cirka en halvtimme med bil. Hela regionen längs med och runt Canal du Midi är oerhört populära bland cykelturister och vandrare. Att promenera längs kanalen och titta på alla båtar som sakta tar sig fram är underbart. Från Paraza kan man promenera till grannbyn Ventenac en Minervois som ligger 1,5 km åt öster eller till grannbyn Roubia cirka 2 km åt väster längs kanalen. Båda byarna har flera restauranger och affär.

 

Paraza är en av byarna längs med Canal du Midi som byggdes på grund av vingårdarnas framgång. Den ligger vackert ovanför Aude Valley och klara dagar kan man se Pyrenéerna och Medelhavet. Här i Paraza, på Chateau Paraza, bodde Riquet, mannen som skapade kanalen på 1700-talet. Slottets vinodlingar omger byn och här skapas viner värda promenaden upp till slottet. En smal, snirklig väg tar en genom byn till kyrkan som inuti är dekorerad med färggranna barockstatyer av helgon.

 

Frankrike, Languedoc, Canal du Midi, Paraza

 

TRERÄTTERS MIDDAG PÅ CHATEAUX DE PARAZA

 

Men vi stannar inte på puben. Inte bara för att det är fullt, men för att mannen sett avsnittet med Prue och Tim [Kanaler, båtar och kärlek] när de är här. Några hundra meter upp för backen i Paraza hittar man Chateau de Paraza. Slottet som är en vingård med en helt unik och exceptionell restaurang. Så vi börjar vår långsamma promenad uppför backen genom supersöta Paraza och kommer så småningom till Chateau Paraza. Och idag är så klart första dagen som jag bestämt mig för att lämna systemkameran och bara njuta av kvällen.

 

Restaurangen visar sig så klart vara fullbokad. Men värdinnan går till köket och frågar för säkerhets skull… och ja, vi får ett bord. Vi beställer husets röda vin som bara är så otroligt gott och till det avnjuter vi en fyra rätters middag. En Amuse bouche med lax och paprikapuré. Varför vi aldrig testat lax med aivar vet jag inte. Men det lär bli en paradrätt när vi kommit hem. Till förrätt äter vi Biff Carpaccio med pinjenötter, en senaps och pepparrotskräm och parmesan. Och balsamvinäger som jag tycker är helt överflödig. Till huvudrätt äter jag fisk och mannen anka. Och till efterrätt, en otroligt stor bit friterad camembert.

 

Under middagen pratar vi med vår servitris Lucile. Och hon berättar om Chateau Parazas historia. Luciles familj köpte ställer för femton år sedan. Då förstod hon inte varför. Hon tog beslutet att hjälpa till att öppna B&B och ge stället två år. Nu har hon varit här i fyra år. Hon berättar att deras viner mest går på export till Irland och Usa. Men nästan inget säljs i Frankrike. “The french are a little posh about their wine. They like it good and cheap”. Men behöver jag säga att vi hade en fantastisk kväll och att Paraza blev en av våra favoritbyar längs med Canal du Midi.

 

MENY & VIN

Om ni vill vara säkra på att få plats boka bord. Här finns bara 30 till 35 platser. Man har öppet fram till oktober. Sen stänger slussarna för säsongen.

Amouze Bouche | Lax med paprikapuré
Förrätt | Biff Carpaccio
Huvudrätt | Fisk & Anka
Efterrätt | Friterad Camembert
Vin | Chateaux Paraza les Baronnies 2016 Minervois

Pris 30 euro per person
Vin 9 euro

 

Frankrike, Languedoc, Canal du Midi, Paraza

Frankrike, Languedoc, Canal du Midi, Paraza

Frankrike, Languedoc, Canal du Midi, Paraza

Frankrike, Languedoc, Canal du Midi, Paraza

Frankrike, Languedoc, Canal du Midi, Paraza

Frankrike, Languedoc, Canal du Midi, Paraza

Frankrike, Languedoc, Canal du Midi, Paraza

Frankrike, Languedoc, Canal du Midi, Paraza

Frankrike, Languedoc, Canal du Midi, Paraza

 

Translation
This summer we did Canal du Midi with a canal boat from Nicols. Our first stop was the adorable village Paraza in Languedoc. It stayed as one of our favourites even in the end of the trip. We hade a gorgeus dinnes on Chateau Paraza wich today also is a winery, restaurant and a B&B. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *