Sverige, vanlife, vintervanlife

 

Det här är inte kul”, har jag tänkt flertalet gånger när jag levt Vanlife på vintern i Sverige. När det varit -14 grader, när det varit snöstorm, när toaletten frusit till is, eller bara en helt vanlig tisdag för att det kändes som att våren aldrig skulle komma.

 

Att leva Vanlife på vintern i Sverige är utmanande men det är också utvecklande. För att förklara utmanande bäst, så är det att allt blir ett större projekt på vintern. Så allt det du vet, eller tänker om Vanlife, glöm det. På vintern är det något helt annat. Allt tar tid, extra tid. Att laga mat, diska, hålla sig varm, se till att dieselvärmare är varm när jag kommer tillbaka om jag är iväg. Ytterkläderna är fler, större och ofta blöta. När det är riktigt oväder ute och det är säkrast att hålla mig inne, så har jahaen kvadratmetee fri golvyta att röra mig på. Det är då lätt att lägga sig i sängen och där blir man inte så pigg.

 

Jag ser på samma väggar, storm ute betyder också att Henningbilen [döpt efter min farfar] gungar och får mig en sekund att tro att jag bor på en båt. Jag har haft flertalet problem med dieselvärmaren. Så det sista jag tänker när jag går och lägger mig är: ”Hoppas att värmen håller i natt”. En natt höll det inte. Det var vintern 2022 och jag var relativ ny på att leva Vanlife, och kände att jag inte riktigt fått kläm på hur allt funkade.  Denna natt stod jag parkerad utanför Kristianstad vid en kyrka. Klockan var 01.00, allt släcktes och jag vaknade med ett ryck.

 

LÄS MER: Fler av Malins artiklar hittar du här

 

 

MINUSGRADER & EN VÄRMARE SOM LÄGGER AV

Jag vet att jag tänkte både ”hjälp” och ”pappa”, innan jag insåg att det inte fanns så mycket att göra vid denna tidpunkt, mer än att försöka somna om och vara mer pigg dagen efter, när jag skulle kunna ta tag i detta. Jag klädde på mig mer kläder, la på en extra filt jag hade bredvid och kollade på temperaturen. Ute var det -7 grader. Jag somnade om, vaknade några timmar senare, för att googla på café, där jag mest tittade efter vilken tid de öppnade.

 

Jag hittade ett, körde dit och hängde på låset när de öppnade. Snabbt beställde jag en värmande kaffe. Samtidigt som jag kände mig, jag vet inte vad jag kände, men hur känner sig en uteliggare efter en kall natt, när de väntar på att ett cafe ska öppna så de kan beställa en värmare kaffe?

 

Sverige, vanlife, vintervanlife

 

VINTER VANLIFE ÄR UTMANANDE MEN DET ÄR OCKSÅ UTVECKLANDE

Efter att jag hade värmt mig med en kopp kaffe, tyckt lite synd om mig, svurit en ramsa, skickade jag ett SMS till vännen Göran, som jag pratat mycket med om elen till dieselvärmare med. En timme senare körde jag in på hans jobb med Henningbilen. Batteriet laddades och själv fick jag frukost, jag fick även ett rum där jag kunde jobba. Och vid lunch så blev det en jultallrik och lite shufflebord med de andra som arbetade där.

 

När klockan var 17 var batteriet åter i bruk, jag hade fått igång dieselvärmare och var redo för ännu en natt i kylan. Jag har också upptäckt att det är skönt med varma skor, så skorna ställer jag vid utblåset från dieselvärmare. Att värma vatten till kaffet på gasolköket innebär att temperaturen stiger 2 grader väldigt snabbt, så låter jag lite vatten stå kvar i kastrullen, så att ångorna fortsätter ge värme. Jag sätter gasolköket på min pall, så jag liksom kan lyfta ut köket och stå inne men laga middag ute.

 

Sverige, vanlife, vintervanlife

 

GYM, BASTU & JOBB

Träna på gym är bra, för där finns varma duschar och det det extra sköna – bastu. Alla vinterkläder med skor, förvaras bäst i förarsätet, underställ och varma kläder är bäst att ha lättillgängliga. Påslakan i flanell är skönt. Att jag föredrar, och ser till att ha långluncher, gör att jag kommer ut mitt på dagen, även om det inte är sol, så är det ljust. Planera efter väder gör jag hela tiden. Jag kanske inte behöver tömma toaletten dagen det är storm, dagen innan ser ut att vara fin och då passar det bättre.

 

Jag gillar att jag hittar lösningar, jag gillar verkligen att hitta lösningar! Jag gillar att jag lär mig nya saker, allt nytt jag får vara med om.  Och det ofta. Ingen vecka är som den andra. Det finns en tanke, en grund med dagen, då jag även arbetar men, så händer något och då måste jag lösa det – direkt. Detta är mitt hem och mitt hem måste funka. Det blir aldrig som tänkt, jag har aldrig någonsin tidigare fått träna på att ställa om mig såhär, som jag gör när jag lever Vanlife på just vintern.

 

Jag gillar också att jag njuter ännu mer extra av det lilla. Som en dusch. Alltid skönt, men nu, som jag njuter! Jag njuter också att umgås med familj och vänner och bara ha tre steg hem till min egen säng, som kan vara den bästa säng jag någonsin haft. Ligga i en soffa, inte så vanligt längre, men väldigt skönt och därför har jag stora kuddar och förvandlar sängen till en soffa under dagtid. Och så har vi den där magiska känslan när jag förstår att våren är på väg. Känslan av längre dagar, fågelkvitter, helt magiskt.

 

 

MINA 5 BÄSTA TIPS FÖR DIG SOM FUNDERAR PÅ VANLIFE PÅ VINTERN 

1) Tänk inte att det är som Vanlife övrig tid på året, det är det inte.

2) Se det fina med vinter Vanlife, för jodå, det finns! En lång kall promenad i vinterfin skog och så komma in, värma en kopp te och kura upp sig i sängen/soffan. Tända upp lite smålampor och sätta på lugn musik.

3) Ta små pauser, kanske en natt på hotell, en helg hos föräldrar eller vänner. Ladda batterierna.

4) Fokusera på lösningarna för de finns, hitta dem!

5) Våren kommer, till slut kommer den så ta en dag i taget och gör den bra!

 

Sverige, vanlife, vintervanlife

 

FRIHETSKÄNSLA & FÖRELÄSNING

Det lilla extra bra med Vanlife är frihetskänslan. Att leva enkelt, flytta när jag känner för det, öppna datorn och jobba. Vila lite middag, ta en långpromenad i en ny skog och upptäcka vårt vackra Sverige. Att jag arbetar som jag gör, underlättar när jag vill leva såhär. Att jag tänker lite annorlunda när det kommer till mitt arbetsliv, har gjort att jag ofta får samma frågor, hur jag gör och tänker. Därför har jag nu satt ihop en föreläsning som du kan se under vecka 7.

 

”Hitta DIN affärside”, du anmäler dig till den här.

 

Nu är januari över, jag befinner mig i Skåne, där vi inte är så vana vid snö. Så denna vintern blev något nytt. Snön har tillfälligt försvunnit, men jag vågar inte riktigt tro att det är över. För att inte fokusera så mycket på vintern, kyla och mörker, så kommer jag i februari istället att koncentrera mig på att komma igång med min träning. Gymkort är klart, träningsprogram väntar på mig, likaså det bästa – bastu, det bästa med gym måste verkligen vara bastu. Du kan välja att se Vanlife på vintern som jobbigt, rörigt, utmanande eller, så kan du också se det som lite annorlunda, utvecklande och som modigt av dig att pröva för nu kommer du att veta.

 

Du följer mig på Instagram – @laddaom_malin

 

Sverige, vanlife, vintervanlife  

 

 

Translation
About living vanlifte during the winter in Sweden. Things that can go wrong and how to cope with it. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Malin Gustafsson

Det började med fyra gästinlägg om Thailand och nu är Malin en av våra residenta skribenter. Malin är den som kommer skriva mer om aktiva resor, aktiv semester och personlig utveckling. Utöver här hos oss, hittar du Malin på LADDA OM. Företaget där hon erbjuder tjänster som mental träning, att starta företag, föreläsningar och mycket mer.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *