Jag har en viss förkärlek för mysiga och annorlunda kaféer och kaffestugor. Varje gång vi är på roadtrip, försöker jag hitta ytterligare en att besöka. Och här i Skåne, är det ingen brist på mysiga fikaställen. Under kategorin fikastund har jag försökt samla alla våra fikabesök. I  Sverige och utomlands. 

 

Det är ju ganska personligt vad man anser vara mysigt och annorlunda. I dagens inlägg har jag samlat mina tretton personliga favoriterna av de kaféer vi hittills besökt här i Skåne. Men jag tipsar också om massor av ställen som jag inte besökt än, som syster tipsat om och som det tipsades om i en resegrupp på Facebook. Jag vill också påminna om att många av de här kaféerna under högsäsong kan vara väldigt välbesökta. Det händer inte sällan att man inte får någon sittplats.

 

KAFÉER I ÖSTRA SKÅNE


SOTNOSEN I FORNSTUGAN | KRISTIANSTAD

Mitt i Tivoliparken i Kristianstad hittar man den gamla Fornstugan. Här har Veronika och Maria skapat en mysig blandning av Sotnosen´s korvkafé, gammaldags historisk miljö och parkhäng med riktigt god mat. Här bjuder de på god mat och fikamiljö. Barnens favorit, är nog att göra egna våfflor. Våfflor som är så goda att även vi vuxna uppskattar dem.

VAR: Tivoliparken i Centrala Kristianstad

OBS! Drivs numera i ny regi och med nytt tema.

Sverige, Skåne, Kristianstad, Fornstugan

Sverige, Skåne, Kristianstad, Fornstugan

 

BLÅHERREMÖLLA | MAGLEHEM

Det är något visst med Blåherre Mölla i Skåne. Kanske landskapet det ligger i. Kanske den kulturhistoriska omgivningen. Och kanske för att det är så typiskt Skånske. Efter en underbar guidad tur med Ingemar Melin och resten av familjen, blir vi serverade sju sorters kakor och kaffe. En oförglömlig kaffestund i en underbar gammal gårds och kvarnmiljö.

VAR: Blåherremöllevägen 10, Degeberga.

Sverige, Skåne, Kristianstad, Blåherremölla

Sverige, Skåne, Kristianstad, Blåherremölla

 

BUTIK GUL

” Gul är den lilla personliga återbruksbutiken och bonnakafeet man finner mitt i Skåne i lilla byn Kölleröd man aldrig åker till annars. Nu är det istället gamla sledna saker till salu i de gamla ladorna och himmabagat på himmaodlat i vårat bonnakafe som blev utnämnt till Skåne Bästa Kafe 2017.”

VAR: Kölleröd 7374, 242 91 Hörby

 

GLASSBÅTEN ÅHUS | KRISTIANSTAD

Åhus är känt för sin glass och det finns glasskiosker överallt. Mysigast tycker vi är glassbåten vid hamnen. Väljer du en kula, förvänta dig två eller tre. En glass tre eller fyra gånger så stor som du är van vid. Men om du ber om snällt om en delad kula, kan du få två smaker på en kula :).

VAR: Gamla Skeppsbron 3, 296 31 Åhus

Sverige, Skåne, Åhus

 

VÅNGA 77.1 | KRISTIANSTAD

En liten pärla på ett oväntat ställe. I det lilla caféet serveras hemmagjorda rätter av lokala produkter. Jag åt en av de godaste sopporna jag någonsin ätit, en kantarellsoppa med hemmagjort bröd. Utsikten är över Ivösjön och äppelodlingen är makalös.

VAR: Furustadsvägen 488, 290 38 Villands Vånga

Sverige, Skåne, Vånga 77.1

 

MINAS CHOKLADSTUDIO | KRISTIANSTAD

Hos Amina, på Minas Chokladstudio, utanför Kristianstad, kan du utöver fika och den traditionella chokladfrukosten boka kurser i pralintillverkning, lära dig mer om choklad, gå chokladprovning eller boka en chokladmassage. Perfekt att ge bort i present eller när man vill göra något speciellt med nära och kära, med barnen eller tjejgänget.

VAR: Tostebergavägen 766, 290 34 Fjälkinge

 

BELLAS PLACE | BROMÖLLA

“På Bella´s place i Bromölla möts du av rock´n roll, kromade lister och filmstjärnor.  Restaurangen är som hämtad ur en 50-talsfilm. Här serveras bland annat amerikanska hamburgare. I baren kan du beställa en riktigt smaskig milkshake – with a cherry on top! Från högtalarna hörs det välkända klassiker som Elvis Presley och Chuck Berry.”

VAR: Kristianstadsvägen 782-1, 295 39 Bromölla

 

KAFFESTUGAN ALUNBRUKET | BRÖSARP

Kaffestugan Alunbruket ska vara Skånes äldsta kaffestuga. Korsvirkeslängan byggdes som arbetarbostad i början av 1700-talet och ligger vackert belägen omgiven av Verkeåns naturreservat. Här har det serverats kaffe sedan 1930-talet.

VAR: Alunbruket 101, 273 57 Brösarp

 

KAFÉER I CENTRALA SKÅNE


FÄRG FRÅN FÖRR & KAGANS KAFÉ | HÖRBY

Färg Från Förr och Kafé Kagan. I Jönstorp, eller Önneköp, eller Kagarp. Beroende på var man läser om kaféet. Redan innan vi öppnar dörren för att gå in, förstår vi att det här är ett ställe med glimten i ögat och humor innanför dörrarna. Skylten ” Bud och poliser hänvisas till köksingången”, sätter liksom ribban direkt. Fikat intas i vardagsrummet. Bland möbler och inredning från både 1800-talet och 1900-talet.

VAR: Kagarp Boställe 8130, Hörby

Sverige, Skåne, Färg från förr

 

CAFÉ BORGSTUGAN PÅ TROLLENÄS SLOTT | ESLÖV

Slottscaféet Borgstugan hittar man strax utanför Eslöv i centrala Skåne. Utöver att fika i slottets park, kan man ta en lång promenad i slottsparken.

VAR: Trollenäs 17, 241 92 Eslöv

 

KAFÉER I VÄSTRA SKÅNE


EBBAS FIK | HELSINGBORG

Ett fantastiskt litet retrofik där allt går  i 50-talsanda, och där man kan fika inne, lite ute eller ute. Här är det tidstypiska galonmöbler, plastbandslampor och Stringhyllor som gäller.

VAR: Bruksgatan 20, 252 23 Helsingborg

 

KAFÉER I SÖDRA SKÅNE [söder om Malmö och Sjöbo]


OLOF VIKTORS KAFÉ | SIMRISHAMN, GLEMMINGEBRO

Konditor och mästerbagaren Jan Hedh öppnade Olof Viktors Kafé och Bageri i början 2000-talet. Till en början var det mer ett tankeexperiment, där frågan var om det gick att använda råvaror utan tillsatser och produkter av högsta kvalitet? Svaret har vi fått så här i efterhand, då de har fått flera priser. Senast fick de utmärkelsen “Årets Kafé & Bageri” från restaurangguiden White Guide. Himmelskt goda mackor och bakverk går att inhandla och att förtära på kaféets innergård eller att köpa med sig från deras gårdsbutik. Men tänk på, att det blivit så populärt att det har väldigt många besökare.

VAR: Österlenvägen 86, Glemmingebro

Sverige, Skåne, Österlen, Olof Viktors

Sverige, Skåne, Österlen, Olof Viktors

 

HYLKEGÅRDEN KAFFESTUGA & BUTIK | SIMRISHAMN

På kustvägen mellan Brantevik och Skillinge på Österlen hittar man Hylkegården. Här har man  sen 1975 njutit gott kaffe av hembakat som kakor, räkmackor, matiga pajer och mycket mer… allt bakat från grunden att avnjutas i genuin allmogemiljö, eller i den lummiga trädgården med utsikt över Bornholmsgattet. Här finns dessutom en butik där man hittar allt från antikviteter och kuriosa till kläder.

VAR: Höga vägen 54, 272 92 Simrishamn

Sverige, Skåne, Österlen, Hylkegården

Sverige, Skåne, Österlen, Hylkegården

 

7 KAFFESTUGOR SOM FINNS PÅ MIN ÖNSKELISTA


FLICKORNA LUNDGREN PÅ SKÄRET | NYHAMNSLÄGE 
Det här anrika kaféet som 1938-1988 drevs av de sju systrarna Lundgren. I dag drivs kaféet av Mats, sonen till en av systrarna, med familj. Kaféet ligger på Kullahalvön, nära Skäret, med en fantastisk utsikt över havet.

SYSTRARNA PÅ SOLHJULET | VEBERÖD
Ett fairtradecertifierat café med ambitionen att använda härodlat, närodlat och ekologiska produkter så långt som möjligt.


Foto: Monika Nasteska Nilsson

MÖLLE KRUKMAKERI | MÖLLE KULLAHALVÖN
”Krukan” är så mycket mer än ett krukmakeri. Förutom att köpa keramik kan du njuta av glass och goda bakverk, det vill säga om du får plats. Sist vi var här, var väntetiden två timmar.

SOLDE KAFFEROSTERI | MALMÖ
I eget rosteri rostar man kaffebönor från bönder och odlingar man har direkt relation med. Och egenbakade croissanter.

LOVE COFFEE | LUND
Den här fina coffeeshopen i Lund, Love Coffee, säljer nyrostat kaffe av olika ursprung och i olika blandningar, både för espresso och filterbryggning.

LILLA KAFFEROSTERIET | MALMÖ
Lilla Kafferosteriet ligger i ett vackert 1600-talshus i centrala Malmö där ingen vinkel är rätt. Allt kaffe rostas i eget rosteri, innan det packas för hand och säljs. Till kaffet serveras ett fint urval av smörgåsar, bullar och bakverk. Det finns också ett antal lokalproducerade öl att välja mellan.

TIRUPS ÖRATGÅRD | STAFFANSTORP
Efter oerhört många som tipsat om just Tirups, fick den åka upp på önskelistan. Här ska man kunna njuta av goda smörgåsar, pajer, sallader och örtiga maträtter. Eller frossa i kryddigt hembakat som lavendelskorpor, chokladkaka med mynta, apelsinkaka med rosmarin och ananassalviamuffins.

MADAME BLÅ | TOMELILLA

Tillfälligt stängt.


Foto: Monika Nasteska Nilsson

SÖDERBERG & SARA STENUGNSBAGERI | MALMÖ & YSTAD
Söderberg & Sara är ett hantverksbageri som bakar fantastiskt goda bröd och bakverk på mjöl från endast lokala producenter och små kvarnar, och endast med naturlig jäst.

SLOTTSTRÄDGÅRDENS KAFÉ | MALMÖ
Slottsträdgårdens kafé är en oas mitt i Malmös mest centrala grönsaks och blomsterträdgård. Här finns både fruktträd och tematiska miniträdgårdar. Det ekologiska kaféet är känt för sina kanelbullar, smulpajer och raw food-kakor. De brygger också sin egen öl i samarbete med ett lokalt bryggeri, serverar ekoviner och kombucha.

HALLONGÅRDEN | TRELLEBORG
På Hallongården utanför Trelleborg kan du njuta av hallonbaserat fika på plats och av produkter att köpa med hem: kakor, juice, sylt, marmelad, chutney, hallonketchup och mycket mer.

VISSMARLÖV CAFÉ OCH BAGARSTUGA | SVEDALA
Detta är ett avslappnat kafé och utflyktsmål strax utanför Svedala, där särskilt kakbuffén, det stenugnsbakade brödet och de generösa smörgåsarna lockar.

BYVÄGEN 35 | ÖSTERLEN
Byvägen 35 är ett prisbelönt ekologiskt bageri, kafé och bistro i Sankt Olof på Österlen.

CAFÉ APOTEKARNS | KIVIK
Apotekarns finns också i Simrishamn och där har vi varit och ätit fantastisk pizza i deras medelhavsträdgård. Men kaféet i Kivik har vi inte besökt än.


Foto: Monika Nasteska Nilsson

 

ANDRA TIPS PÅ FIKASTÄLLEN I SKÅNE [tips från Skånegruppen på FB]


# Brödkultur 2.0, Helsingborg
# Bäckdalens Café Orangeriet, Båstad
# Conditori två systrar, Helsingborg
# Drömbageriet, Simrishamn
# Fricks Spettkaksbageri & Trädgårdscafé, Billinge
# Kåseberga Café & Bistro, Löderup
# LillaRo Café & Musik, Förslöv
# Mandelmanns trädgårdar, Simrishamn
# Pumpans café & restaurang, Ven, S:t Ibb
# Vildrosor & Höns, Perstorp
# Trädgårdscafeet Mamsellen på Hedentorps, Ängelholm
# Flinkmans Café, Tågarp
# Café Etoile, Helsingborg
# Café Annorlunda, Österlen
# Café Killeröd, Förslöv
# Café Old fashion, Höör
# Anitta på Böringekloster
# Widtsköfle Café
# Tårtrummet, Åkarp
# Solnäs gård, Bjärred
# Hollandia, Malmö
# Madrix café, Hässleholm
# Gåsapågarna Bialitt
# Inkognito café och bistro, Ystad
# Möllebacken Restaurang & Café
# Dalstugan, Gantofta
# Himmelstorp cafe
# Kullens fyrs cafe
# Thuleslund möbler & interiör, Vollsjö
# Fricks Trädgårdscafé, Billinge
# Albertsgården, på vägen mellan Ängelholm och Farhult
# Wahlgrens bageri & café, Blentarp
# Conditori Hjärtat, Klippan
# Wasabi orangeri
# Kaka på kaka, Limhamn, Malmö
# Dagnys café och diner, Ljungbyhed
# Rustika gården, Ullstorp vid Tomelilla
# Märtas café, Höllviken
# Lotta på åsen
# Glassmakeriet, Ystad
# Cake Cowboy, Kivik [Här har vi varit. Kul butik, men som kafée finns det mysigare ställen]
# Franskans crêperie, Rörum
# Krapperups kaffestuga, Nyhamnsläge
# Eriksgården, Sjöbo

 

 

Translation
We love the Swedish concept of “fika”. It means having coffee with cake together with friends or family. Today I share my thirteen favourite coffee shops in the south of Sweden, in Skåne. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

13 Comments

 1. Härlig lista. Tirups örtagård tycker jag du ska flytta upp till önskelistan om du inte varit där. Så fint och gott.
  Flickorna Lundgren är väldigt dyrt men godare jordgubbssaft vet jag ingen.

  1. Du har nog rätt :). Det var väldigt många som tipsade om just Tirup. Och eftersom du med nu tipsar, så flyttas det självklart upp. Det är väl ofta lite så, desto populärare desto dyrare.

 2. Vilket härligt inlägg! Jag älskar ju att fika så vill omgående besöka varenda plats som du har med. Flickorna Lundgren på Skäret har jag fikat hos några gånger och det var riktigt mysigt.

  1. Tack Ann-Louise. Ett inlägg som har legat i utkast länge, länge:). Just flickorna Lundgren är ju på önskelistan. Ser också fram emot att lägga till fler favoriter under sommaren.

 3. Åh vilket härligt inlägg! Har pinnat flera av ställena inför sommaren! Hoppas på massor av Skåne i år – och massor av gött kaffe :)

  1. Tack Eva :). Det lär bli mycket fika i sommar för oss med. Bara älskar doften av kaffe. Jag har förstått att ni köpt hus/stuga, grattis. Å ni är alltid välkomna att hälsa på.

 4. Thomas Thorsson says:

  Har besökt ett café i vad jag tror sydvästra Skåne. Gick upp för en trappa , till v café med plats för Max 4 pers till h en liiiiiten butik. Fick sitta ute i en fantastisk trädgård med överhängande klängrosor och härliga gamla rabattet. Kommer bara inte ihåg var det låg någonstans. Kan någon hjälpa mej med samhällets namn?

  1. Känner tyvärr inte igen beskrivningen, men låter som ett ställe jag skulle vilja besöka. Hoppas någon svarar här, men ska också fråga runt lite.

  2. Maria says:

   Låter som Lillaro & Pelekas cafe.

 5. Det kommer bli mycket träning och fika i sommar.

  1. Haha…jag bara mest fikar ;). Men visst finns det många trevliga pärlor att besöka.

 6. Sara says:

  Kanske inte aktuellt med din lista längre, men jag saknar två riktigt bra caféer på listan. Patisseriet i Lund, med riktigt bra kvalitetsfika och mat så som sallader och grillade mackor. Min senaste favorit är dock Inkognito café i Lund. Tjejen som startade detta café bakar alla bakverk, och lagar all mat själv från grunden. Ni måste bara prova salty toffe paj, och sallad med rödbetsbiff.

  1. Tyvärr är det ju mycket som hänt under pandemin. Har tyvärr inte hunnit med att uppdatera alla listor. Kommer absolut lägga till dina tips när jag uppdaterar denna lista. Stort tack för din kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *