FIKASTUND | Hylkegården kaffestuga och butik på Österlen

 

Vårt andra stopp under vår lilla roadtrip på Österlen i Påskas blev Hylkegården som man hittar på kustvägen mellan Brantevik och Skillinge. Här hade jag aldrig varit och blir stormförtjust i den enorma och mysiga butiken. Den är inhyst i en gård som ursprungligen låg i Gislövs by och byggdes på 1700-talet. 

 

I början på 1800-talet flyttades gården ut till den plats den har i dag. Under årens gång har gården ändrat utseende ett flertal gånger och i dag är det tyvärr bara kaffestugan som bär spår av den ursprungliga gården. 1917 köptes gården av Per Jeppsson, nuvarande ägarens morfar, och på 20-30-talet byggdes gården delvis om, och fick sitt nuvarande utseende. I slutet av 50-talet arrenderades gården ut till dottern och svärsonen Signe och Åke Andersson och övertogs av dessa 1964.

 

I början på sjuttiotalet såg man en ökande turism på Österlen så 1975 beslöt sig makarna Andersson för att öppna en kaffestuga med tillhörande butik i undantagslängan. På sommaren tog Åke och dottern Cecilia hand om kaffegästerna medan Signe bakade, och under vinterhalvåret vävdes mattor och dukar att sälja i butiken. Besökarna blev efterhand fler än man vågat hoppas, så 1977 togs beslutet att sälja djur och maskiner samt arrendera ut marken. Stallet sanerades och iordningställdes till butik och hela undantagslängan blev kaffestuga. Grunden hade lagts till Hylkegården som det ser ut i dag.

 

Här kan man njuta gott kaffe med hembakat i genuin allmogemiljö, eller i den lummiga trädgården med utsikt över Bornholmsgattet. Man håller hårt på traditionen och allt i kaffestugan bakas fortfarande efter samma recept som vid starten 1975, dock har sortimentets utökats efterhand med bland annat hemlagade matpajer och rabarberkaka. I butiken som är inrymd i det före detta stallet, kan man finna allt till hemmet. från senaste trend och design till antikviteter och kuriosa. Man samarbetar med konstnärer, dekorationsmålare, möbeltillverkare, antikhandlare och inredningsexperter. Det finns numera också kläder för både dam & herr från bland annat Lexington, Odd Molly, Cream och Pernilla Wahlgren.

 

Så om du har vägarna förbi Österlen, stanna till här.

 

 

Translation:
If you go to Österlen in Skåne, you should stop by the pretty shop and cafe Hylkegården. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

0
Nyare Inlägg
Äldre Inlägg
Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

4 Kommentarer

Lämna en kommentar